Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Športni gen

Talent, trening in resnica o uspehu
David Epstein
Prelistaj
Športni gen -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6954-23-5
Naslov izvirnika The sports gene
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Sandi Kodrič
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj
Predgovor David Epstein

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
560 g
420 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > biologija
knjige umco
šport in zdravje
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V tej prelomni, strokovno podkovani, in vseskozi privlačno napeti knjigi nas David Epstein popelje na svojevrstno športno raziskovanje, pri katerem se nameni dokončno odgovoriti na večno vprašanje, kaj je najpomembnejše pri doseganju športnega uspeha: talent ali trening. Na tej poti razišče in preobrne mnoge mite in prepričanja, ki jih imamo v zvezi s športom in treningom.
Epstein v svoji knjigi Športni gen ves čas preseneča. Pod vprašaj denimo postavi t. i. pravilo 10 tisoč ur, ki predpostavlja, da je za športni uspeh potreben trd trening od zgodnjega otroštva. Pokaže nam, da določene lastnosti – denimo kot blisk hitre reakcije igralcev bejzbola – niso prirojene, temveč so posledica vadbe, po drugi strani pa nam razkrije, da imajo veščine, za katere smo bili prepričani, da so pridobljene s treningom, v resnici svoje genetsko ozadje.
Skozi vso knjigo nas Športni gen spodbuja k temu, da še enkrat razmislimo o resnični naravi uspeha – bodisi športnega ali pa tudi kakega drugega v vsakdanjem življenju.


DAVID EPSTEIN je večkrat nagrajeni novinar Sports Illustrated, najbolj znane športne revije na svetu, v kateri pokriva športno znanost, medicino in olimpijske športe. Njegovi raziskovalni članki se redno uvrščajo med najbolj odmevne zgodbe te revije. Sam je navdušen tekač in je bil med študijem član univerzitetne ekipe newyorške univerze Columbia. To je njegova prva knjiga, ki so jo že kmalu po izidu proglasili za eno najpomembnejših knjig o športu v zadnjih letih. Pri svojem delu je prisostvoval olimpijskim igram na treh celinah ter vrhunskim športnim dogodkom na petih; bil je v Afriki, Aziji, Avstraliji, Evropi in Severni Ameriki, kjer je v Vancouvru leta 2010 spremljal tudi Petro Majdič. O tem je v predgovoru k slovenski izdaji, kjer analizira njen izjemni dosežek, zapisal: »Nikoli prej ali potem nisem v živo videl bolj navdihujočega športnega dosežka, kot je bil tisti, ki je Petri Majdič uspel 17. februarja 2010.«


»Športnik se, ob težkih treningih ter neugodnih pogojih, pogosto naivno sprašuje o pomenu svojih genov in vlogi zunanjih okoliščin za svoj uspeh, z odgovori pa tava v temi … Ko dobi v roke izjemno knjigo, kot je Športni gen, ki z znanstveno podprtimi dokazi razjasni marsikateri dvom in vprašanje, pa mu to da novo energijo za: VREDNO SE JE TRUDITI IN ŽIVETI SVOJE SANJE.«

Petra Majdič, vrhunska smučarska tekačicaZakaj Michael Jordan, najboljši košarkar vseh časov, ni mogel izpiliti svoje igre bejzbola?

Kako je na kariero zvezdniška golfista Tigerja Woodsa vplivalo dejstvo, da je bil že pri šestih letih sposoben ohranjanja ravnotežja na roki svojega očeta, medtem ko je ta z njim hodil po hiši?

Zakaj moški in ženske v resnici v športu ne tekmujejo skupaj?

Zakaj mediji neradi objavljajo rezultate raziskav o vplivu genov na različne telesne sposobnosti?

Na čem temelji teorija, da so najhitrejši šprinterji na svetu dejansko potomci sužnjev?

David Epstein, nagrajeni novinar revije Sports Illustrated, nam v tej fascinantni knjigi, ki bo navdušila vsakega, ki mu je šport tako ali drugače blizu, med drugim mimogrede odgovori tudi na ta vprašanja.


»Talent in trening sta tako prepletena v vseh domenah športnih zmogljivosti, da je odgovor na vprašanje o vplivu vedno: oboje. Vendar v znanosti to ni dokončni odgovor, s katerim bi bili zadovoljni. Znanstvenik se mora vprašati: \'Kako pa delujeta narava (talent) in vzgoja (trening) v tem konkretnem primeru?\' in \'Koliko prispeva prva in koliko druga?\' V iskanju odgovorov na ta vprašanja so se športni znanstveniki znašli na polju sodobnih genetskih raziskav. Ta knjiga je moj poskus potovanja po sledeh teh raziskav in ugotavljanja, koliko je znanega o prirojenih darovih elitnih športnikov in o čem se na tem področju še razpravlja.«
(iz knjige)


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...