Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Človeško telo (Ilustrirana izdaja)

Vodnik za stanovalce
Bill Bryson
Človeško telo (Ilustrirana izdaja)
49,99 € 49,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,50 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-01-6479-1
Naslov izvirnika The Body Illustrated
Podnaslov izvirnika A Guide for Occupants
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
trda vezava
25,5 x 19,5 cm
1.910 g
560 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
naravoslovje > znanost
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta osupljiva izdaja Brysonove z dejstvi polne in fantastične knjige, ilustrirane s fotografijami in umetniškimi deli, je vizualna pojedina, ki odlično dopolnjuje zdaj že – svetovno uspešnico.

Ilustrirana izdaja znanstvene knjige leta Sunday Timesa nas popelje na ogled človeškega telesa od glave do pet. Z njo na poljuden način spoznavamo dejstva o človeškem telesu, njegovem delovanju in njegovih izjemnih sposobnostih samozdravljenja. Mednarodna uspešnica je polna zanimivih dejstev, izjemnih likov in osupljivih zgodb.

»Spoznal sem, da smo neskončno bolj zapleteni in čudežni ter pogosto bolj skrivnostni, kot sem kdaj koli sumil. Resnično, ni bolj neverjetne zgodbe od zgodbe o človeku.« - Bill Bryson

»V tej sekundi, odkar ste začeli brati ta stavek, je v vašem telesu nastalo milijon rdečih krvnih celic, zdaj pa že krožijo po vaših žilah in vas ohranjajo pri življenju. Vsaka rdeča krvnička bo zakrožila pri-bližno 150.000-krat ter spet in spet celicam dovajala kisik, potem pa se bo iztrošena prepustila drugim celicam, da jo tiho pokončajo v splošno korist telesa.«

Eden najbolj priljubljenih piscev poljudne znanosti

Bill Bryson je uspešen pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig, med drugim tudi vele uspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, ki je pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca in velja za eno najbolj priljubljenih knjig na področju poljudne znanosti. Avtorja odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja, saj z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive.

Potovanje po človeškem telesu

Bryson se je odločil, da mora o človeškem telesu izvedeti več, ko je po naključju ugotovil, da se je rodil samo z eno ledvico namesto dvema in da to niti ni redko. Sledil je svoji radovednosti in v svoji knjigi, Človeško telo: vodnik za stanovalce, nas popelje na čudovito pot po vseh delih našega fizičnega ustroja in ob tem poda marsikatero presenetljivo (in na trenutke tudi rahlo ogabno) dejstvo o našem telesu. V svoji napeti in duhoviti pripovedi poleg osupljivih podatkov dodatno postreže še z dosežki in zmotami številnih učenjakov, ki so prispevali k medicinski znanosti.

Človeško telo je veličastno in presenetljivo

Katero mamilo najdemo v slini? Ali oko vidi sedanjost ali prihodnost? Kaj v človeškem telesu je večno? Na ta in podobna vprašanja boste našli odgovore v tej mojstrovini, skupaj s še kopico drugih presenetljivih dejstev.

Avtor prične s ceno surovin, ki so potrebne za gradnjo človeka (namig: nismo tako poceni). Sprehodi se skozi kožo in lase in nadaljuje z mikrobi, ki so bistvenega pomena za obstoj. V telesu je približno trideset bilijonov človeških celic in od trideset do petdeset bilijonov bakterijskih celic. Če gledamo z genetske plati, pa imamo v sebi okoli 20.000 lastnih genov ter do kakih 20 milijonov bakterijskih genov. S stališča genov je torej človek 99 % bakterijski in manj od enega % človeški. Bralcu se obeta tudi obisk v secirnici, kjer izvemo, da so kosti pravzaprav živo tkivo, ki se ob rednem telesnem naprezanju večajo in so močnejše od armiranega betona. Skupaj tehtajo kosti le devet kilogramov, vendar zdržijo do tono pritiska. Pisatelj v enako širokem obsegu poda še ogromno drugih zanimivih podatkov o možganih, glavi, grlu in goltanju, hormonih in notranjih organih, imunskem sistemu, hrani in prebavi, spancu ter boleznih in zdravilih, tako da je v knjigi tako rekoč zaobjeto celotno telo.

Izvedeli boste še druga zanimiva dejstva, kot so:
• kromosom Y ima le 70 genov in bo sčasoma izginil
• srce v eni uri prečrpa okoli 260 litrov krvi, kar je okoli 6240 litrov na dan
• vsako leto naredimo približno 7,3 milijona vdihov
• v žlički človeške krvi je okoli 25 milijard rdečih krvnih celic
• v življenju použijemo okoli 60 ton hrane.

In še veliko več. Vsak del telesa preseneti z osupljivimi dejstvi, ki se jih ob prebiranju knjige nabere za celo zakladnico.

Cenimo svoje telo

Vsaka stran Brysonove knjige je hvalnica človeškemu telesu. Ob prebiranju osupljivih podatkov, kaj vse zmore naše telo in kako je sestavljeno, boste zagotovo še bolj cenili svoje izjemno telo in se zavedali njegove veličastnosti.

Odmevne pohvale tudi v tujini

Znanstvena knjiga leta 2019, tako polna vznemirljivih dejstev in neverjetnih anekdot, da bralec skoraj ne opazi neverjetne količine anatomskega znanja, ki ga je mimogrede prebavil. - Sunday Times

Recenzija Bukla

Odmevne in vsebinsko bogate knjige kasneje mnogokrat dobijo tudi svoje ilustrirane različice – spomnite se denimo tovrstnih izdaj Harryja Potterja in Dana Browna – zdaj pa smo tega deležni tudi pri duhovitem popotovanju po človeškem telesu, ki ga je popisal angleško-ameriški publicist in pisatelj Bill Bryson (1951). Potem ko je prevod klasične verzije knjige Človeško telo izšel lani, ji zdaj sledi še izjemna ilustrirana izdaja, ki nam omogoča to, s čimer se ponašajo najboljši turistični vodniki: s premišljeno izbranimi fotografijami, ilustracijami in poudarjenimi komentarji nam namreč pokažejo to, o čemer smo prej lahko samo brali. Bryson s svojim iskrivim pripovednim pristopom kombinira presenetljiva ter manj znana dejstva o našem telesu, da pa bi izvedel zanje, se je odpravil k mnogim priznanim raziskovalcem in znanstvenikom. S svojo neznansko fascinacijo nad telesom in stvarjenjem življenja nas tako popelje vse od uvoda, v katerem razišče, koliko naj bi stale sestavine za »izdelavo« človeškega telesa, pa do sklepnega poglavja, kaj se zgodi ob koncu življenja, ko umik krvi, ki odteče iz kapilar blizu površine telesa, zelo očitno pokaže, da je nastopila smrt. Duhovito in nazorno!

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...