Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pesmi muce potovke

Zbrane pesmi za otroke
Svetlana Makarovič
Pesmi muce potovke
45,00 € 45,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,35 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-274-095-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Ilustracije Marta Bartolj, ... [et al.]
Spremna beseda Žiga Kosec, Boris A. Novak
Urejanje Žiga Kosec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
1.170 g
334 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > pesmice, uganke in pregovori
otroško in mladinsko
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ilustrirane zbrane pesmi za otroke velike mojstrice verza in umetniške besede so nedvomno eno najlepših leposlovnih del mladinske literature v slovenskem jeziku. Knjiga je nastala v sodelovanju s cvetom dvaintridesetih slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Knjiga v snop poveže zajeten izbor pesmic iz pesniških zbirk, lutkovnih predstav, pesnitev in radijskih iger, ki jih je Svetlana Makarovič napisala po lastnih in tujih predlogah. V Pesmih muce potovke se srečajo Sapramiška, Korenčkov palček, vila Malina, kosovirji, coprnica Zofka, Rdeča kapica, žaba Regica, pek Mišmaš, lačni krokodil in mnoga druga domišljijska bitja.

o avtorici

Svetlana Makarovič sodi v nesporen vrh pesniškega ustvarjanja pri nas, po eni strani piše pretresljivo baladno liriko za odrasle, po drugi pa izjemne pravljice za otroke. Je avtorica številnih vrhunskih umetnin, Boris A. Novak je nekoč zapisal, da v njenem obširnem opusu ni niti ene slabe pesmi. Svoje pravljice je predelala v številne radijske igre in lutkovne ter igrane predstave, pesmi je tudi sama uglasbila. Makarovičeva je namreč tudi izvrstna glasbenica in avtorica imenitnih šansonov – gre za edinstveno, izvirno in vsestransko umetnico, ki nemalokrat svoja besedila pospremi tudi z ilustracijami.

Recenzija Bukla

V cekar muce Potovke je urednik Žiga Kosec spretno nabral najlepše pesmi iz bogate bibliografije Svetlane Makarovič, od njenih najbolj znanih pesmi iz skoraj ponarodelih pesniških zbirk in proznih del do takih, ki so doslej živele le v radijskih in lutkovnih predstavah ali kot spremljevalni element njenih pravljic in jih v taki obliki beremo prvič. Likovni videz izbranih pesmi so bogato dopolnili najboljši slovenski ustvarjalci, sodelovalo je kar 32 ilustratorjev in ilustratork, ki so vsak po svoje interpretirali zbrane pesmi za otroke. Na sosednjih straneh se tako skoraj skupaj znašli Sapramiška, škrat Kuzma, nagajivi Kosovirji, veveriček Čopko in drugi kosmati in puhasti literarni junaki te velike mojstrice verza in umetniške besede. Že dolgo vemo, da duhovite in pretresljive, pogosto tudi pikre pesmi Makarovičeve niso namenjene zgolj otrokom, saj jih radi berejo tudi odrasli. O Svetlanini poetiki je v spremni besedi razmišljal tudi Boris A. Novak, ki pravi: »Svetlana je eden izmed najosup­ljivejših primerov umetniškega poliglotizma, na vseh toriščih svojega delovanja pa je dosegla nenadkriljivo mojstrstvo.«

Renate Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...