Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kako nastajajo čustva

Skrivno življenje možganov
Lisa Feldman Barrett
Kako nastajajo čustva
39,99 € 39,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,20 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6833-1
Naslov izvirnika How emotions are made
Podnaslov izvirnika The Secret Life of the Brain
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Mojca Vodušek

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
600 g
488 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > znanost
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čustva so eden najbolj zanimivih, a tudi zamotanih in skrivnostnih delov naše osebnosti. V svoji surovi obliki so naš nagonski odziv na določeno situacijo. Toda kako v resnici nastanejo? Ali jih lahko nadziramo? Kakšna je povezava med čustvi in boleznijo?

Stroka je dokazala, da so čustva povezana s stanjem našega fizičnega telesa. In še več, postregla nam je z osupljivimi, prelomnimi spoznanji o čustvih.

Čustva kot umski konstrukt

Čustva niso naš odziv na svet, temveč naša razlaga sveta, zapiše priznana avtorica, ugledna klinična psihologinja in univerzitetna profesorica dr. Lisa Feldman Barrett v svoji prelomni knjigi na podlagi izsledkov najnovejših raziskav. Čustva zavestno ustvarjamo sami in se nam ne dogajajo kar sami od sebe. Doživljamo, za kar verjamemo, da se dogaja.

Kaj to pomeni? Da naše doživljanje ne odtiskuje, odslikava pravilno sveta zunaj nas? Tako je. Sodobna teorija konstruiranih čustev na takšna vprašanja odgovarja pritrdilno. O tod tudi razlike v doživljanju določenih pojavov, izrazov med pripadniki različnih kultur …

Čustev ne izražamo vsi enako!

Avtorica razumljivo in poljudno razlaga in navaja primere, ko je lahko razumevanje delovanja čustev zelo pomemben dejavnik. Napačno razumevanje lahko celo sproži vojno, pravi. »Spomnimo se samo zalivske vojne v Iraku, ki se je deloma začela zato, ker je polbrat Sadama Huseina menil, da zna razbrati čustva ameriških pogajalcev, in je Sadamu dejal, da Združene države nimajo namena napasti. Kot vemo, ni imel prav, vojna, ki je sledila, pa je zahtevala ogromno žrtev …«

Zgornje trditve podpre z izsledki raziskovanja po metodi osnovnih čustev 'povsem brez besed'. Rezultati primerjave obrazov, ki so izražali ta čustva (možen odgovor je bil le DA ali NE), so pokazali, da so testiranci prepoznali pare identičnih čustev le v 42 %. Tudi ko so proučevali čustva pripadnikov odmaknjenega plemena Himba v Namibiji, so le-ti razvrstili fotografije z izrazi čustev po pomenu drugače od zahodnjakov.

Ali možgani res simulirajo dogajanje?

Kakor se sliši neverjetno, po zadnjih izsledkih tako je. Možgani ob pomoči preteklih doživetij ustvarijo hipotezo – simulacijo – in jo primerjajo s »podatki«, ki prihajajo iz naših čutov, izberejo, izberejo, kar je pomembno, osmislijo, za preostalo pa se ne zmenijo. Znanstveni dokazi torej kažejo, da je to, kar vidimo, slišimo, česar se dotikamo, kar okušamo in vonjamo, v veliki meri simulacija sveta in ne odzivanje nanj. Seveda imajo pri tem fizične omejitve – gore ne bi nikdar zaznali kot jezero. Ni vse relativno.

Bolezen ustvarjamo sami

Avtorica pojasnjuje tudi, kako čustva vplivajo na zdravje in zdravljenje bolezni. Določena čustva celo vodijo v bolezen. Katere so te bolezni?

Dokazi kažejo, da je tesnoba – tako kot depresija – konstruirana kategorija, enako kot čustva, bolečina in stres.« Nesrečnost, ki jo čutimo pri tesnobi in depresiji, nam pove, da je nekaj hudo narobe z našim razporejanjem energije.

Možgani bodisi skušajo povečati zalogo s povečanjem nelagodnega afekta ali skušajo z mirovanjem zmanjšati potrebo po povečanju, zato sprožijo utrujenost. Te občutke lahko kategorizirajo kot tesnobo ali depresijo, a tudi kot bolečino, stres ali čustvo.

Recenzija Bukla

Naj vas ne zavede lahkotna naslovnica te knjige; v resnici gre za strokovno in odmevno delo ameriške klinične psihologinje Lisa Feldman Barrett (1963), v kateri avtorica zavzetemu bralcu ponuja prenovljeno teorijo o tem, kako nastajajo čustva. Medtem ko je Charles Darwin v svojem klasičnem delu Izražanje čustev pri človeku in živalih pred 150 leti postavil tezo, da so čustva že po definiciji vgrajena v nas in so bolj ali manj lastna in podobna pri vseh živih bitjih, je Barrett s pomočjo novejših znanstvenih dognanj z različnih področij razvila drugačno hipotezo in jo popisala v knjigi Kako nastajajo čustva, ki je izšla leta 2017. Naša čustva so po njenih ugotovitvah konstruirana, ustvarjamo jih sami in so tudi proizvod družbe in kulture, v kateri bivamo, v možganih pa ni posebnih središč za čustva, temveč ta nastajajo sproti in so pogojena tako telesno kot z našimi doživetji iz preteklosti. Knjiga nam z njenimi ugotovitvami prinaša nov pogled na človekovo naravo, ob koncu knjige pa lahko najdemo tudi dobrodošle dodatne vsebine, kot so obvladovanje ­čustev, povezave med čustvi in boleznijo ter razmerje med čustvi in pravom. Izvirna in poglobljena knjiga o eni temeljnih prvin človekovega bivanja!

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...