Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Razvoj osebnosti

Carl Gustav Jung
Razvoj osebnosti
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-284-764-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Über die Entwicklung der Persönlichkeit
Prevod Alfred Leskovec, Barbara Štuhec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15 cm
450 g
224 strani
Tip knjige
predavanja
Kategorije
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > razvojna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jungova psihologija se ne nanaša samo na odraslo obdobje življenja, pač pa tudi na otroštvo. Knjiga Razvoj osebnosti je zbirka Jungovega dela o otroški psihologiji. Jung je pri otrokovem razvoju vseskozi poudarjal pomen psihologije staršev in učiteljev in ugotovil, da je nezadovoljiv psihološki odnos med staršema lahko pomemben vzrok motenj v otroštvu, po drugi strani pa je lahko podlaga za proces zorenja in rasti, zlasti pri nadarjenih otrocih. Trdil je, da učinkovito izobraževanje otrok potrebuje učitelje, ki ne znajo le učiti, temveč so zmožni tudi spodbujati lasten osebnostni razvoj. V nekaj poglavjih se Jung posveča otrokovemu razvoju in individuaciji ter teorijo otrokovega razvoja oriše preko čudovitega primera iz življenja deklice Anne in njenih staršev. V spodbudni zadnji razpravi kot psihološki odnos analizira zakonsko zvezo, ki je lahko ovira ali pa pomoč pri posameznikovi samorealizaciji.

»Jung sega v največja prostranstva in globine duše, da bi jo skozi svoje podobe ter v njeni stagnaciji ali spremembah spoznal, dojel in usmeril.«
-(Rudolf Pannwitz).

Recenzija Bukla

Švicarskega psihiatra C. G. Junga (1875–1961), enega najpomembnejših psihologov dvajsetega stoletja, ki ga v slovenščini že dobro poznamo, nazadnje s prevodoma knjig Psihologija in alkimija (2017) ter Rdeča knjiga (2015), je pač treba brati, zatorej tudi njegov najnovejši prevod Razvoj osebnosti, ki prinaša zbrana besedila njegovih predavanj o otroški psihologiji. V njih Jung sistematično razvija svoje osnovno stališče o otroški psihologiji, po kateri je njihova duševnost dolgo del duševne atmosfere staršev, zato je pomen psihologije starša in učiteljev ključni element otrokovega razvoja, nezadovoljiv odnos med staršema pa je lahko pomemben vzrok kasnejših motenj. V svojih besedilih Jung tako obdela različna poglavja te tematike, od pomena nezavednega za individualno vzgojo do ravnanja z nadarjenimi mladimi. V zadnjih dveh poglavjih pa stopi še korak naprej, saj se v prvem posveti nastajanju osebnosti nasploh, v drugem pa prepričljivo razpravlja o zakonski zvezi kot psihološkem odnosu, ki v posameznikov pogled na življenje in svet okoli njega vnese pomembne prvine rekapitulacije dosedanjega življenja in njegovega pogleda na lastno (preostalo) prihodnost.

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...