Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Jezik Boga

Znanstvenik predstavlja dokaze za verovanje
Francis S. Collins
Jezik Boga

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-447-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The language of the God
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Leon Jagodic
Predgovor Janez Jurij Arnež

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
370 g
291 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eden najuglednejših svetovnih znanstvenikov obravnava odnos med znanostjo in religijo z razumom in spoštovanjem. Mešanico jasnih tehničnih razlag in osebnih opažanj prežema avtorjeva intelektualna in duhovna poštenost. Avtor na lahko berljiv način predstavlja, kako znanost potrjuje pogled na svet, v katerem Bog ni samo navzoč, ampak v njem dejavno tudi deluje.

Pričujoča knjiga je razumljivo, zanimivo in občudovanja vredno pričevanje vere uglednega znanstvenika, ki je sam prehodil pot iskanja od brezbrižnosti do vere, preko ateizma do krščanstva. Pride do spoznanja, da ni nasprotja med znanostjo in vero, a se ne ustavi pri tem, temveč išče rodovitno sožitje in harmonijo med dvema dejavnostma človeškega uma. V svojem življenju in razmišljanju najde to sožitje ter odkrije, da se vera in znanost dopolnjujeta in skupaj prinašata tako intelektualno kot duhovno bogastvo. Svojo izkušnjo iskanja, odkrivanja in spoznavanja želi deliti z znanstveniki, verniki in neverniki, z vsemi, ki jih zanima razmerje med vero in znanostjo.

o avtorju

Francis S. Collins je eden izmed vodilnih ameriških genetikov in dolgoletni vodja projekta Človeški genom. Rojen je bil na dobrih 38 ha veliki kmetiji brez vodovoda, kjer je odraščal kot agnostik in med doktorskim študijem kemije postal zagrizen ateist. Njegov pogled na svet pa se je začel spreminjati, ko se je vpisal na medicinsko fakulteto, kjer je spoznal resnično moč religiozne vere svojih pacientov. Kot medicinski genetik na Univerzi v Michiganu je pomagal odkriti genetske napake, ki povzročajo cistično fibrozo, nevrofibromatozo in Huntingtonovo bolezen. Kot vodja izjemno uspešnega projekta Človeški genom je usklajeval delo na tisoče genetikov v šestih državah. V prostem času igra klavir, se vozi z motorjem in piše nova besedila na znane melodije, s čimer zabava svoje kolege.

Recenzija Bukla

Avtor knjige, verujoči znanstvenik, ki je znan kot vodilni raziskovalec DNA, predstavlja miselni okvir, s katerim želi doseči celovit pogled, v katerem se medsebojno dopolnjujeta znanost in vera. Natančneje – znanosti prepušča naravno stvarnost, vendar z omejitvijo, da ni zmožna poseči v nadnaravno, božansko sfero. Knjigo, v kateri predstavlja svoj celoviti pogled, začne z lastno potjo od ateista do verujočega, s prelomnim trenutkom, ko se je zavedel, da obstajata univerzalni moralni zakon in absolutna res­nica, ki sta ga prepričali o obstoju boga, in ko je izkusil osrečujoče hrepenenje po nečem, kar je višje. Išče pa tudi odgovore na vprašanja dvoma, kot na primer, zakaj je v imenu religije storjeno toliko slabega in zakaj ljubeči Bog dopušča trpljenje. Nato se v osrednjem delu knjige loti velikih vprašanj človeške eksistence: nastanka vesolja in človekovega mesta v njem ter nastanka življenja na Zemlji. Nizanje dejstev in dokazov verujočega in znanstvenika se tu izostri, zgosti ter tesno preplete. Ta del knjige izziva natančno branje in premislek. Tu se bodo polarizirala mnenja in kresale iskre bralcev, rušili dokazi in po drugi strani očitalo premalo vere, čeprav avtor zelo pogosto z besedami sv. Avguština opozori, da so vprašanja pomembnejša od odgovorov – ki jih še nismo našli ali pa jih tudi nikoli ne bomo imeli. In prav v zastav­ljanju teh vprašanj je združevalna os knjige.

Maja Črepinšek, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...