Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Parenzana

po poti stare železnice od Trsta do Poreča
Janko Ferk
Parenzana
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sidarta
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-6027-83-0
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Ines Božič Skok
Zemljevid Lojze Miklavčič

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
350 g
160 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Parenzana, Porečanka ali Istranka je le nekaj imen nekdanje ozkotirne železnice, ki je med letoma 1902 in 1935 delovala med Trstom in Porečem.
Leta 2008 so to razgibano, 123 km dolgo traso obnovili in predali v uporabo kolesarjem in pohodnikom. S tem smo dobili eno izmed najatraktivnejših kolesarskih poti v Evropi, ki jo odlikuje izjemna zgodba in osupljivo lepa pokrajina. Kolesarjenje mimo starih železniških postaj, skozi tunele in preko viaduktov je le pika na i te obiska vredne poti.
Parenzano, ki vodi skozi Italijo, Slovenijo in Hrvaško, je prekolesaril in popisal dr. Janko Ferk iz Celovca. Kot odličen poznavalec in proučevalec habsburške monarhije je natančnemu kolesarskemu opisu poti dodal tudi bogat zgodovinski oris gradnje in dogajanj okoli slovite istrske proge.
Same ture se je mogoče lotiti tudi športno in jo prevoziti v enem zamahu, a Istra, slikovitost njenih vasi in kamnitih mest, preplet treh kultur, bližina morja in mediteranska pokrajina kar vabijo na večdnevno kolesarsko popotovanje.
Knjiga je bogato opremljena s fotografijami in arhivskimi posnetki stare proge in krajev okoli nje.
Prvovrstna družinska izletniška kolesarska destinacija!

Recenzija Bukla

Bilo je pred dobrega četrt stoletja, ko smo kolesarski sopotniki zagrizli v klanec pri Sečovljah in se kmalu priključili na traso stare istrske proge. Kolesa so trpela, ko smo jih gonili po železniškem kamenju, na katerem so bili včasih položeni tiri, tako da smo komaj prišli do nekdanje želez niške postaje Savudrija. Zdaj je povsem drugače. Po poti te želez niške proge, ki je nekdaj potekala čez sedanje tri države od Trsta do Poreča, že nekaj časa poteka enkratna kolesarska pot, dolga dobrih 120 kilometrov. Zdaj je pri Sidarti, ravno v pravem delu leta (Istra je spomladi pač najlepša in ravno prav topla), izšel še prevedeni kolesarski vod nik po tej turi, ki potencialnemu popotniškemu kolesarju postreže z informacijami, kako se lotiti te relacijske vožnje in kaj vse je radovednežu ob poti na voljo za ogled. Začinjen z dovolj zgodovinskega duha, opremljen s pomenljivimi fotografijami (detajlov ob poti) in uporabnimi zemljevidi je vodnik Parenzana preprost spodbujevalec, ki kar kliče na pot. Naša družina se bo temu klicu vsekakor odzvala že kmalu to pomlad!

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...