Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kubrickova Odiseja v vesolju

Vodič za gledanje najboljšega filma vseh časov
Matic Majcen
Kubrickova Odiseja v vesolju
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Aristej
Zbirka Dialogi
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-220-120-3
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Toni Buršić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
160 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > film

Založnik o knjigi

Ob 50. obletnici izida filma 2001: Odiseja v vesolju (1968) bo v slovenščini sploh prvič izšla knjiga, namenjena temu prelomnemu delu sodobne znanstvene fantastike. Režiserju Stanleyju Kubricku je v njem skupaj s pisateljem Arthurjem C. Clarkom uspelo združiti visokoproračunsko hollywoodsko ustvarjanje z drznim pripovednim eksperimentiranjem in pri tem uvesti vrsto inovacij na področju tehničnih in estetskih pristopov k snemanju filmov. Njegov prikaz potovanja po vesolju je bil še pred človekovim pristankom na Luni tako prepričljiv, da ga je NASA celo uporabljala pri treningu svojih astronavtov, ob tem pa se ta film ponaša z izjemno pripovedno in filozofsko bogatostjo, zaradi česar ga brez težav opišemo kot umetniško delo v polnem pomenu besede.

Knjiga filmskega kritika Matica Majcna je zasnovana kot neuraden vodič po Kubrickovem filmu 2001: Odiseja v vesolju in je namenjena vsem ljubiteljem filmov in znanstvene fantastike.

Knjigo je ilustriral Toni Buršić

Recenzija Bukla

Letos mineva pol stoletja od premiere Kubrickove Odiseje v vesolju, morda najvplivnejšega znanstvenofantastičnega filma vseh časov, vizionarske umetnine dveh velikih umov (Kubricka in Clarka), intelektualnega presežka, v katerem so se prepletali filozofija, evolucijska znanost in religija, finančne polomije (začetni proračun je bil močno presežen, pa tudi predvideni čas snemanja), seveda pa tudi enega od filmov, ki je ključno zaznamoval Kubrickov sicer izjemni opus. Publicist in filmski kritik Matic Majcen v svoji monografiji tako kronološko obdela ta film od ideje do realizacije, nas ob 99 vprašanjih popelje skozi film in odgovarja ter razjasnjuje morebiti neznane pojme in poudarke iz njega (kot je ob premieri filma rekel Clark: »Če bo gledalec vse dojel že ob prvem gledanju, potem smo zgrešili svoj namen!«), potem pa v zaključnem delu popiše tudi to, kaj se je dogajalo s Kubrickom in Clarkom po tem filmu, ki si ga je, denimo, John Lennon po lastnih besedah ogledal enkrat tedensko. Ena od redkih izvirnih filmskih monografij v zadnjem času pri nas!

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...