Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ljubice in kraljice

Ženske na oblasti
Benedetta Craveri
Ljubice in kraljice
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-282-478-5
Naslov izvirnika Amanti e regine
Podnaslov izvirnika Il potere delle donne
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Vasja Bratina

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16 cm
840 g
368 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Katarina Medičejska, Margareta Valoijska ‘kraljica Margot’, Diane de Poitiers, Marija Terezija Avstrijska, Athénaїs de Montespan, Marija Leščinska, madame de Pompadour in Marija Antoaneta so le nekatere od žensk, ki so evropsko in svetovno zgodovino krojile v enaki meri kot katerikoli vladar, kralj, politik ali vojščak.

Včasih kot vladarice ali pomembne dvorne dame, drugič kot spletkarske ljubice in vplivne svetovalke v senci – a vselej ambiciozno, dostojanstveno, strastno, s pretanjenostjo ostrega duha in z neizrekljivo karizmo, o kateri so govorili še prihodnji rodovi. Ljubice in kraljice je verodostojna zgodovinska beležka o nekaterih najvplivnejših ženskah s francoskih in drugih evropskih dvorov; bere se kot intimna dnevniška izpoved iz zakulisja kraljevskih hiš ter fascinanten roman oživljenju, ljubezni, sovraštvu, spolnosti, materinstvu, kulturi, veri in politiki, ki so trajno zaznamovali tudi naš skupni prostor in čas.

o avtorju

Benedetta Craveri (1942) je priznana italijanska avtorica,esejistka in literarna kritičarka; je profesorica na Univerzi S. Orsole Benincasa v Neaplju, kjer predava družboslovne vede, kot pridružena profesorica sodeluje tudi s pariško Sorbono. Specializirala se je za študij življenja intelektualcev v francoskih salonih ter na dvorih različnih kraljev in je odlična poznavalka obdobja evropskega neoklasicizma.Je članica Inštituta za italijansko enciklopedijo in nosilka častnega reda ordre des arts et des lettres francoskega kulturnega ministrstva

Recenzija Bukla

Samostojnost žensk in njihova svoboda pri javnem delovanju sta se skozi zgodovino zelo spreminjali. Lok ženskih pravic se je pel od zakonitega opravljanja najrazličnejših poklicev in izvajanja dobrodelnih in družbenokoristnih dejavnosti do srednjeveškega pojmovanja nestanovitnosti ženskega ravnanja, nepristojnosti razpolaganja z lastnim imetjem in tako rekoč popolne nadvlade moškega intelekta, kar ženskam pogosto niti z rojstvom v kraljevsko družino ni moglo zagotoviti enakih pravic kot moškim. Zato smo še toliko bolj veseli verodostojnih zgodovinskih zapisov o najvplivnejših ženskah s francoskih in drugih evropskih dvorov, ki so, vsaj če pogledamo 16. stoletje, zasedale pomembna mesta in visoke politične položaje, povzpele so se na angleški prestol, pa na škotskega in avstrijskega, kot vojvodinje in regentke pa so imele pomembno versko in kulturno vlogo ter pokazale veliko nadarjenost za diplomacijo in politiko. »A najsi so bila njihova življenja še tako veličastna, so vedno le skupek posameznih primerov in se nikoli ne zlijejo v eno samo zgodbo. Nobena izmed njih namreč ni dvomila, da zgodovina ostaja uradna prednostna pravica moških in da se je zato, da se vanjo vključiš, ne da bi te njeno kolesje strlo, treba zakrinkati, posegati po zvijačah, si najti močne zaveznike, delati usluge, zapeljevati, podkupovati, kaznovati – in znati v pravem trenutku zapustiti prizorišče,« je v uvodu zapisala priznana italijanska avtorica, profesorica, ki se je specializirala za študij življenja intelektualcev francoskih salonov in je odlična poznavalka obdobja evropskega neoklasicizma. Njeni portreti Katarine Medičejske, Marije Terezije Avstrijske, Marie Antoanete in drugih močnih žensk, kraljic, princes in vplivnih ljubic kraljev, govorijo o pogumu, bistroumnosti in iznajdljivosti žensk, ki so vsem preprekam navkljub po svoje zaznamovale evropsko zgodovino.

Renate Rugelj, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...