Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rodbina Gall in njene veje v srednjem veku

Matjaž Bizjak
Rodbina Gall in njene veje v srednjem veku
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Thesaurus memoriae
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-05-0201-2

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
228 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rodbina Gall in njene veje v srednjem veku je celostna zgodovinska študija o plemiški rodbini z genealoškega in posestno-zgodovinskega vidika. Obravnava eno pomembnejših plemiških rodbin v srednjeveškem slovenskem prostoru, katere zgodovina je prvič v celoti obravnavana na podlagi vseh ohranjenih oziroma poznanih in dostopnih originalnih zgodovinskih virov.

Galli izvirajo iz Bavarske, od koder so se v začetku 13. stoletja pod okriljem andeških grofov preselili na Kranjsko. Iz prvotnih posestnih jeder na Gamberku in Mekinjah se je rodbina v teku naslednjih treh stoletij razcepila v več vej (Gallenberg, Gall-Lebek, Gall-Rožek, Gall-Gallenstein, Gall-Motnik, Gall-Pukštajn), ki so s širitvijo posesti pridobile nadzor nad večjim delom Zasavja ter posegle tudi na Dolenjsko in Štajersko. Ves srednji vek so ohranjali stik z aktualnim vojaškim, političnim in kulturnim dogajanjem v regiji ter v službi vsakokratnih ključnih akterjev (Andeških, Spanheimov, Oglejskih patriarhov, Goriško-Tirolskih, Goriških, Habsburžanov in Celjskih) sooblikovali zgodovino slovenskega prostora.

Monografija je prvi del zgodovinske raziskave v okviru širšega kulturno-dediščinskega projekta, ki povezuje več slovenskih občin in bo v prihodnje usmerjen v obravnavo novejših zgodovinskih obdobij.

Recenzija Bukla

Zgodovinar Matjaž Bizjak, specialist za srednji vek na Slovenskem, je za 7. zvezek zbirke Thesaurus memoriae pripravil doslej najnatančnejši družinski portret rodbine Gall, ki je v srednjem veku pa tudi pozneje na naših tleh odigrala pomembno vlogo. Na Kranjsko so Galli prišli iz Bavarske sredi 12. stoletja, v naslednjem pa so se tudi za stalno naselili. Razcepljeni na več družinskih vej so nato v svojih rokah združili številne posesti z gradovi Gamberk, Gallenstein, Motnik itn. Ustanovili so rodbinski samostan Mekinje in se uveljavili tako v gospodarskem kot kulturnem življenju. Kljub temu se je o njih ohranilo le malo listinskih in drugih virov, kar je avtorju otežilo raziskovanje. Za boljšo predstavo o prostoru, ki so ga obvladovali Galli, in razvejanosti njihove rodbine, poskrbijo zemljevid posesti severovzhodno od Ljubljane in na koncu dodane tri priloge z rodovniki in grbi posameznih družinskih vej.

Iztok Ilich, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...