Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Jubilejni 25. Dnevi poezije in vina

Jubilejni 25. Dnevi poezije in vina

Predstavitev 25. Dnevov poezije in vina

Ob jubileju bogat festivalski program

PTUJ – Na novinarski konferenci so danes, v četrtek, 19. avgusta, v domKULTure muziKafe na Ptuju predstavili 25. festival Dnevi poezije in vina, ki bo med 24. in 28. avgustom 2021 potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Program festivala ter gostujoče literate iz Slovenije in tujine so predstavili Aleš Šteger, vodja festivala, Sabina Tavčar, producentka festivala, Tina Maroh in Janja Erpič, programski koordinatorki na Ptuju, ter Slavko Podbrežnik, vodja festivala Salon Sauvignon. Kot so povedali, bodo poleg bogatega pesniškega in vinsko-kulinaričnega programa pripravili tudi pester spremljevalni program. Festival Dnevi poezije in vina namreč že četrt stoletja uspešno združuje pesniško besedo s promocijo odličnih slovenskih vin. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se pridružuje premišljen program iz glasbene, vizualne, fotografske, filmske, plesne, gledališke in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine.

Na letošnjem jubilejnem, že 25. festivalu, ki je eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, bo nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav, dogodki pa bodo potekali na skoraj štiridesetih prizoriščih na Ptuju in v drugih krajih. Častna gosta festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral – v dvojezičnih izdajah sta izšla prevoda zbirk njunih izbranih pesmi, Odprto pismo Evropi, ki je nastalo v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa je napisal in ga bo na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein.

Slavko Podbrežnik, Tina Maroh, Sabina Tavčar, Aleš Šteger in Janja Erpič (z leve proti desni).    Foto: Kreativna baza

»Če bi me pred 25 leti vprašali, ali bom sedel čez četrt stoletja na tiskovni konferenci festivala, bi vam rekel, da nimate smisla za humor. In zdaj smo tu, čeprav še ne moremo reči, da smo prispeli tja, kamor želimo, se vsako leto razvijamo,« pravi umetniški vodja festivala Aleš Šteger in dodaja, da so letošnji festival zasnovali ambiciozno, vsem izzivom navkljub. »In ko stvari nastanejo v zahtevnih okoliščinah, ki terjajo več vloženega truda, tudi toliko več pomenijo.« Kot pravi, je velika sprememba v letošnjem letu nova glavna lokacija, saj so zaradi obnove letos dogajanje primorani preseliti iz ustaljenega domovanja, MuziKafeja in Vrazovega trga, na ptujsko tržnico. Izpostavlja knjigi obeh častnih gostov, Petra Borkovca in Ane Luíse Amaral, tiskane knjižice vseh gostujočih pesnic in pesnikov v treh jezikih, in Odprto pismo Evropi avtorja Dursa Grünbeina, kandidata za Nobelovo nagrado. Pismo je prevedeno v šest jezikov, izide v tiskani publikaciji v štirih jezikih, objavijo pa ga številni častniki in portali po vsej Evropi. »Upamo, da bomo tako kot v preteklih letih priča kakšnemu odzivu evropskih parlamentarcev, ki jim tudi pošljemo to pismo, seveda v želji, da nanj reagirajo in jim služi za premislek,« še dodaja Šteger.

Središče festivala ostaja na Ptuju, dogajanje pa se širi tudi na druge lokacije: Belo, Juršince, Križevce pri Ljutomeru, Krško, Ljubljano, Ljutomer, Mursko Soboto, Ormož, Petanjce, Potrno (Avstrija), Selce, Varaždin (Hrvaška) in Vitomarce. Kot je povedala producentka festivala Sabina Tavčar, sodelujejo z več kot 15 kulturnimi inštituti in ambasadami držav, festivala pa ne bi bilo brez številnih podpornikov in sponzorjev. Izpostavlja tudi bogat glasbeni program in večerne koncerte ob pesniških branjih na ptujski tržnici.

Tudi letos je zelo pester spremljevalni program. Kot pravi koordinatorka programa na Ptuju Tina Maroh, vsako leto dodajajo vse več otroškega programa, posebnih branj za upokojence v Domu za upokojence Ptuj, gledališke predstave in glasbene koncerte. »Hvaležni smo vsem, ki pomagajo pri organizaciji, predvsem številnim študentom in prostovoljcem, ki skrbijo za goste in krasno festivalsko vzdušje, prav tako bralcem prevodov Teatra III pod vodstvom Mojce Prigl,« pravi Tina in dodaja, da je delež mladih, ki sodelujejo na festivalu, vsako leto večji, kar kaže na splošno zanimanje za poezijo pri mladih, česar so zelo veseli.

»Za zaključek festivala smo se z mislijo na 25. obletnico odločili pripraviti nekaj drugačnega,« pravi Janja Erpič, koordinatorka programa na Ptuju. Na sobotnem dogodku Promenada okusov: Poezija okusov bodo obiskovalci z vinskim kozarcem v roki lahko raziskali bogat kulturni program v mestu, ki bo vključeval dva vodena ogleda po knjižnici za otroke in odrasle, glasbene koncerte, razstavo, zgodovinski sprehod po mestu s tradicionalno kostumografijo, glasbene koncerte, cirkuške vragolije, sodobni ples in ulično gledališče.

Kot pravi Slavko Podbrežnik, vodja festivala Salon Sauvignon, ki je soorganizator sobotne promenade, se je ideja vinsko-kulinaričnega sprehoda porodila lani. »Zelo sem vesel, da se je prijela, sam sem od takrat podobne dogodke organiziral po celotni Sloveniji in upam, da jih bomo deležni še kje.« Na Ptuju se bodo predstavili domači vinarji, ki se jim bodo pridružili gostinci s Ptuja in okolice. Obiskovalci se lahko nadejajo enološko-gastronomskega dogodka, ki bo širši javnosti predstavil, kako okušajo Ptujčani. »Želimo, da sobota, ki smo jo že leta poprej obeleževali s promenado poezije, prerase v neko veliko manifestacijo, ki bo v sebi združevala to, kar naš festival nosi v imenu, torej, kulturno in kulinarično doživetje,« dodaja Aleš Šteger.

Knjigi častnih gostov festivala Ane Luíse Amaral What's in a name in Petra Borkovca Iz notranjosti, sta izšli pri založbi Beletrina.                                                                                                            Foto: Kreativna baza

Kulturna in kulinarična doživetja

Uvod v pester festivalski program se začenja že jutri, v petek, 20. avgusta, s koncertom Magnifica v Dominikanskem samostanu na Ptuju, nadaljuje pa se v torek, 24. avgusta, z dogodki v Ljubljani, Krškem, na Belem ter na Ptuju z otroškim programom v Centru interesnih dejavnosti in koncertom skupine Blasius na Slovenskem trgu. V Ljubljani festival začenja pesniška karavana, ki bo z branji pesnikov z vseh koncev Evrope zavzela mestne ulice, Ljubljano pa za en dan razglasila za evropsko prestolnico poezije. Z glasbeno spremljavo dua Vivo se karavana začne ob 18. uri na Prešernovem trgu, od koder bo pot skozi šest pesniških postojank vodila do vrta Lili Novy in Društva slovenskih pisateljev, kjer se bo ob 20. uri srečanje evropske poezije zaključilo z instalacijo Svetlobnih pesmi in nastopom skupine Pantaloons.

Pesniško dogajanje na Ptuju se začenja v sredo, 25. avgusta, z mednarodno konferenco ob srečanju pesniških festivalov platforme Versopolis, ki bo ob 16. uri v Dominikanskem samostanu na Ptuju. Ob otvoritvi interaktivnega pesniškega zemljevida Share a light / Deli luč, na katerem bodo svojo luč prižigali in delili ustvarjalci z vsega sveta, bodo v sklopu srečanja mednarodni govorniki spregovorili o trenutnem položaju evropske poezije in o tem, kako naj bi bili videti idealni pesniški festivali prihodnosti. Zvečer bo na Mestni tržnici ob Velikih pesniških branjih gostov in gostij, zazvenel koncert Slovenskega mladinskega orkestra in Katalene, pesniki in pesnice pa bodo obiskali tudi Petanjce, Ljutomer, Vitomarce in Varaždin.

V četrtek, 26. avgusta, bo ob 11. uri na Dvoriščnem branju nastopil častni gost festivala Petr Borkovec. Celodnevnemu dogajanju bo ob 18.30 sledila otvoritev razstave in pogovor z letošnjim avtorjem v fokusu Ferijem Lainščkom v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, ob 20.30 pa bo na Mestni tržnici z branjem Odprtega pisma Evropi festival otvoril avtor pisma Durs Grünbein. Sledila bodo Velika pesniška branja in koncert Mónike Lakatos – Romanimo. Pesniškim branjem bodo lahko prisluhnili tudi v Potrni, Ormožu in Murski Soboti.

V petek, 27. avgusta, bo ob 12. uri v Dominikanskem samostanu pogovor z avtorjem Odprtega pisma Evropi. Dnevi poezije in vina se tudi letos povezujejo s Festivalom mlade literature Urška – ob 18.30 se bodo na Vošnjakovi ulici 9 predstavili nominiranci in finalisti letošnjega festivala. Velikim pesniškim branjem sledi koncert skupine Hauptman, večer pa se bo zaključil s projekcijo dokumentarnega filma o Feriju Lainščku Feri (Primož Meško, Slovenija, 2021) in degustacijo vin Puklavec Family Wines. Avtorji in avtorice bodo obiskali tudi Selce in Juršince.

Zadnji dan festivala, v soboto, 28. avgusta, bo ob 11. uri v domKULTure muziKafe video pogovor s častno gostjo festivala Ano Luiso Amaral, ob 15. uri pa bo staro mestno jedro Ptuja preplavila Promenada okusov: Poezija okusov, na kateri bodo obiskovalci lahko raziskali očarljivo staro ptujsko mestno jedro z vinskim kozarcem v roki in pokusili več kot šestdeset vrhunskih vin vinskih kleti ptujskega vinorodnega okoliša, poklepetali z njihovimi vinarji ter se okrepčali s 'promenadnim obrokom' vrhunske lokalne štajerske kulinarike. Vinsko-kulinarični sprehod bodo obogatile številne umetniške intervencije in pesniški nastopi. Pesniška branja bodo tudi v Križevcih pri Ljutomeru in na Janškem vrhu, dogajanje na Ptuju pa bo po Velikem pesniškem branju zaključil koncert dua Silence.

FESTIVALSKI VRHUNCI

- Odprto pismo Evropi 2021: Durs Grünbein
- Častna gosta: Ana Luisa Amaral in Petr Borkovec
- Promenada okusov: Poezija okusov
- Velika večerna branja z glasbo na Mestni tržnici
- Glasba: Magnifico, Duo Vivo, Pantaloons, Blasius, Slovenski mladinski orkester in Katalena, Mónika Lakatos – Romanimo, Hauptman, Silence
- Kavarna evropske poezije v Ljubljani

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...