Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

25. Pripovedovalski festival: Jubilejni praznik pripovedovanja

25. Pripovedovalski festival: Jubilejni praznik pripovedovanja

V petindvajsetih letih je Pripovedovalski festival prehodil dolgo pot. Že od samega začetka je trdno zasidran v dvorane Cankarjevega doma, ki je tudi producent festivala, pripovedovalski festival pa eden njegovih najpomembnejših stebrov kulturnovzgojnega in humanističnega programa. 

Ustanoviteljici festivala sta bili Anja Štefan in Olga Butinar Čeh. Pred petimi leti je dolgoletna sodelavka Anja Štefan ustvarjanje programa zaupala Špeli Frlic. Anjini programski sopotnici sta bili Irena Matko Lukan in pa Alenka Veler, ki je še vedno del programskega tima. 

Ob ustanovitvi festivala se je pripovedovanje ljudskih zgodb za odraslo občinstvo zdelo ekscentrično dejanje. Ustanoviteljica in ena od začetnic profesionalnega pripovedovanja pri nas, Anja Štefan, je s sodelavkami počasi in vztrajno utirala pot ljudskim pravljicam v javno življenje in pripovedovanju v družbo drugih umetniških zvrsti. Najpomembnejši premik v vseh letih obstoja festivala, je po mnenju Anje Štefan ta, »da ni potrebno več pojasnjevati, kaj je pripovedovanje. Prvih nekaj let smo se intenzivno ukvarjali, da smo nastopajočim in tudi medijem razlagali, kaj razumemo kot pripovedovanje, čeprav je to najbolj primaren način posredovanja zgodb. Dandanes je pripovedovanje že tako dolgo prisotno v besednjaku slovenskega kulturnega prostora, razumemo, da gre za posredovanje zgodb brez knjige, branja, ampak skozi prosto govorjenje, znotraj katerega so možni različni načini. Meni je blizu način pripovedovanja, ki se v svojih osnovnih zakonitostih napaja pri vzvodih nekdanjega ljudskega  pripovedovanja – zgodbo poznaš in jo s svojimi besedami poveš.« Anja Štefan je poudarila, da »je posebej dragoceno, da je pripovedovalski festival že na samem začetku dobil prostor v Cankarjevem domu, v eni izmed naših najuglednejših kulturnih hiš, kar ja zagotovo pripomoglo prodornosti v slovenskem prostoru«.

Pripovedovalski festival se je v zadnjih petih letih, ko ga vodi Špela Frlic, vsebinsko razširil. Ob prevzemu vodenja festivala je bilo po besedah Špele Frlic njeno prvo spoznanje, »da je Pripovedovalski festival že trdno umeščen v slovenski kulturni prostor in pripovedovanja ni več potrebno promovirati kot formo, se pa odpirajo druge naloge festivala. V resnici moramo govoriti o tem, kaj zgodba je in tudi kako se lahko zlorablja. Rada bi govorila o poštenem pripovedovanju – želimo govoriti o stvareh, ki se nas dotikajo, na odkrit način, in ne z namenom manipuliranja”. 

Festival bomo odprli z Večerom srečnih začetkov, nastopajoči Minca Lorenci, Zvezdana Novaković, Nejc Cijan Garlatti in Irena Tomažin prinašajo zgodbe, ki govorijo o začetku sveta. 

Ena od nalog festivala je tudi opozarjanje na sveže knjižne izdaje, ki izhajajo čez leto pri naših založbah. Letos dobivamo dve temeljni zbirki italijanskih pravljic, pri založbi Goga je že izšla Zgodba zgodb Giambattista Basile, pri Mladinski knjigi napovedujejo spomladansko izdajo Calvinovih pravljic s čudovitimi ilustracijami Ane Zavladav. Obe zbirki umeščamo v program z  Večerom italijanskih pravljic.  
 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...