Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Atenski svetovni festival poezije

Atenski svetovni festival poezije

Atene, koncertna dvorana Megaron - 1. - 7. oktober 2018

Društvo slovenskih pisateljev nadaljuje sodelovanje z Atenskim svetovnim festivalom poezije, ki bo to leto v grški prestolnici potekal četrtič, med 1. in 7. oktobrom. Atene so leta 2018 prejel naziv svetovne prestolnice knjige, ki ga podeljuje Unesco, zato mesto letos daje literaturi poseben prostor in pozornost.

Festival poezije pripravlja in izvaja literarna organizacija Poet's Circle, ki je bila ustanovljena leta 2012 z namenom promocije grške literature in mednarodnega povezovanja in je del grškega pisateljskega društva.

Društvo slovenskih pisateljev je s Krogom pesnikov povezano že dlje časa - 20. marca 2016, na predvečer svetovnega dneva poezije ter množičnega svetovnega pesniškega dogodka Pesem za begunce, ki ga je priredil Poet's Circle v sodelovanju s Svetovnim pesniškim gibanjem – World Poetry Movement, Mednarodnim PEN-om ter Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR), smo v prostorih Narodne galerije izvedli odmeven pesniški večer.

Atenski svetovni festival poezije so lani obiskali Petra Kolmančič, Ivo Svetina, Aleš Šteger in Maja Vidmar, letos pa bosta slovensko poezijo zastopala Boris A. Novak in Veno Taufer. Izbor pesmi vseh omenjenih avtorjev bo objavljen v antologiji slovenske poezije, ki bo v mesecu oktobru izšla pri založbi Society of dekata. Pesmi je v grški jezik prevedel pesnik Anastassis Vistonitis, pomemben, dolgoleten posrednik pri izmenjavi slovenske in grške kulture ter literature.

V okviru festivala, ki letos v središče postavlja poezijo Kitajske, se bo v šestih dneh zvrstilo 18 literarnih branj na različnih prizoriščih v Atenah in okolici, na njih se bo predstavilo 74 mednarodnih in grških pesnikov in pesnic. Boris A. Novak ter Veno Taufer bosta nastopila na otvoritvenem dogodku festivala, ki bo 1. oktobra ob 20. uri na vrtu atenske koncertne dvorane Megaron.

Program festivala in seznam nastopajočih pesnikov in pesnic najdete na povezavi: http://www.poetscircle.gr/δραστηριότητες/athens-poetry-festival/.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...