Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

/*cf. avtor Andrea Grignolio v Ljubljani

/*cf. avtor Andrea Grignolio v Ljubljani

23. in 24. maja bo Ljubljano obiskal Andrea Grignolio, avtor knjige Kdo se boji cepiv?, ki je pri Založbi /*cf. 2018 izšla v zbirki Varia.

Andrea Grignolio (1974) poučuje zgodovino medicine in bioetike na Univerzi Vita-Salute S. Raffaele v Milanu. V svojem raziskovalnem delu se osredotoča na zgodovino biomedicinskih disciplin v zahodni družbi 20. stoletja s posebnim fokusom na imunologiji. Svoje prispevke objavlja v mednarodnih znanstvenih revijah, njegova knjiga Kdo se boji cepiv? (Chi ha paura dei vaccini?, Codice edizioni 2016) je bila v Italiji uvrščena med finaliste nacionalne nagrade za popularizacijo znanosti (2016) ter v najožji izbor za nagrado Galileo (2017). Grignolio je tudi stalni kolumnist italijanskega časnika La Repubblica in zase pravi, da je popularizacija znanosti eno njegovih najljubših področij delovanja.

***

O svoji knjigi bo spregovoril na dveh dogodkih:

Atrij ZRC (Novi trg 2, Ljubljana) - četrtek, 23. maj 2019 ob 20. uri.

Kdo se boji cepiv? Okrogla miza z avtorjem

Sodelujeta: Andrea Grignolio in Marko Pokorn
Moderator: Vid Čeplak Mencin

Monografija Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? (prev. Alenka Jovanovski, spremna beseda Marko Pokorn, Založba /*cf., 2018) izhaja iz izjemno aktualnega in pertinentnega vprašanja: zakaj danes, po dveh stoletjih uspešnega boja proti nalezljivim boleznim, v liberalnih družbah toliko ljudi, ki so razmeroma dobro izobraženi in imajo dober materialni in socialni status, dvomi o koristnosti cepiv, bodisi tako da se cepljenju izogibajo ali pa mu celo aktivno nasprotujejo (državljanska nepokorščina, razne civilne iniciative)? To je trend, ki ga opažamo od začetka osemdesetih let 20. stoletja, in ki se vse odtlej krepi.
Avtorjev odgovor je, da za to obstajajo trije glavni družbeni razlogi: ideološki (pripadniki liberalnega srednjega razreda dajejo prednost izogibanju individualnim tveganjem pred kolektivno racionalnostjo in odgovornostjo), informacijski (dostopnost obilja informacij, četudi lažnih, o tveganjih cepljenja) in socialni (zaščitniško starševstvo kot posledica nizke rodnosti in poznega starševstva ter osip zdravniške avtoritete).
Andrea Grignolio nam na privlačen način predstavi zgodovino cepljenja in gibanj proti njem, premišljuje preteklost, sedanjost in prihodnost cepiv, na koncu pa ponudi tudi nekaj orodij in strategij za izboljšanje komunikacije med medicinsko stroko in državljani, ki bi lahko omilile in zmanjšale odpor proti cepivom in cepljenju.

Velika predavalnica Pediatrične klinike UKC Ljubljana (Bohoričeva 20, Ljubljana) - petek, 24. maj 2019 ob 14. uri.

»Razumevanje zadržkov do cepiv kot nevroevolucijskega vprašanja.«

Predavanje dr. Andrea Grignolija ob izidu slovenskega prevoda knjige Kdo se boji cepiv?

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Znanstvena literatura ponuja nedvoumne podatke, ki kažejo, da so zdajšnja cepiva varna in učinkovita, v preteklosti pa so bila medicinski ukrep, ki je skupaj s sanitarno ureditvijo oziroma uvedbo vodovodov rešil več življenj kot vsi drugi medicinski ukrepi. Čeprav so v razvitih državah, v katerih je bila dosežena skupinska imunost, cepiva podaljšala pričakovano življenjsko dobo, zdaj prav v teh državah družbeni odpor do cepiv otroke izpostavlja nevarnosti. Novejši nevrokognitivni pristop ponuja zanimiv okvir za razumevanje vzrokov za širjenje gibanj, ki nasprotujejo cepljenju. Toda za ta neracionalna prepričanja obstaja tudi evolucijsko pojasnilo, brez njegovega razumevanja pa bo temu naraščajočemu družbenemu nasprotovanju izredno težko ugovarjati. Pri razmišljanju o možnih rešitvah tega problema bo treba razpravljati tudi o »teorijah spodbude« in »omejene racionalnosti«, ki sta pokazali določeno učinkovitost, ko gre za ponujanje orodij, ki so prebivalstvu v pomoč pri usmerjanju znotraj arhitekture odločitev, povezanih z zdravjem.

Lepo vabljeni!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...