Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ciklus webinarjev za moderatorje bralnih klubov

Ciklus webinarjev za moderatorje bralnih klubov

Vas skrbi, kam gre ta svet? Ustanovite bralni klub!

Ciklus webinarjev za moderatorje bralnih klubov

Od 1. marca do 17. maja 2022


Ciklus spletnih seminarjev je namenjen knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki jih zanima negovanje bralne kulture s pomočjo klasičnih ali spletnih bralnih klubov.

Kako se ustanovi in animira bralni klub?

O bralnih klubih v teoriji in praksi se bomo pogovarjali na ciklusu webinarjev za moderatorje bralnih klubov, ki bodo potekali v štirih zahtevnostnih stopnjah:

> 1. in 8. marca: ZAČETNIKI se seznanijo z osnovami ustanavljanja, organiziranja, vodenja in promocije klasičnih ali spletnih bralnih klubov. Več »

> 22. in 29. marca: NADALJEVALCI, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, poglobijo znanje o organizaciji in vodenju bralnih klubov ter pripravi na obravnavo knjig. Več »

> 12. in 19. aprila: IZPOPOLNJEVALCI nadgradijo svoje znanje o različnih oblikah knjižne in književne vzgoje, metodah dela s skupino ter alternativnih načinih obravnave knjig. Več »

> 10. in 17. maja: VIŠJI IZPOPOLNJEVALCI izpopolnijo svoje znanje o ustvarjalnem branju in skupinski dinamiki, kritičnem mišljenju, povezovanju skupnosti ter branju kot terapiji. Več »

Izobraževanje izvajajo izkušeni moderatorji bralnih klubov: literarni komparativist in ustvarjalec dr. Iztok Osojnik, prevajalka in urednica Tatjana Jamnik, vodja Knjižnice Ivančna Gorica Ksenija Medved ter literarna komparativistka, filozofinja in dramaturginja Nuša Komplet Peperko.

Podrobnejše informacije in prijava »

Zakaj bralni klub?

Bralni klubi imajo dolgoročne pozitivne učinke na družbo, saj krepijo vezi v skupnostih, kar je v današnjih časih poveličevanja individualizma in tekmovalnosti še toliko bolj pomembno.

Z bralnimi debatnimi krožki ustvarjamo varne prostore, kjer vladajo spoštovanje, zaupanje in strpna medčloveška komunikacija, ki se jih naučimo skozi vživljanje v knjige in jih krepimo ob pogovorih o knjigah.

Branje književnosti je ključno za razvoj bralne in jezikovne zmožnosti ter posledično funkcionalne pismenosti. Kdor od malih nog bere literaturo, zna uporabljati različne bralne strategije, razbrati relevantne podatke in prepoznati intence tvorca besedila (npr. manipulacijo), hkrati pa bogati besedni zaklad in krepi sporazumevalne veščine.

Ob branju literature razvijamo ustvarjalnost in zmožnost imaginacije, brez katerih ne bi bilo izumov in inovacij. Ustvarjalen človek zna rešiti vsakršen, še tako zapleten problem, zahvaljujoč imaginaciji pa si zna zamišljati tudi svetove, ki jih (še) ni, in oblikovati jasno vizijo za prihodnost.

Z branjem kvalitetnega čtiva razvijamo tudi zmožnost empatije in kritičnega mišljenja, ki sta nepogrešljiva za delovanje družbe, saj spodbujata medsebojno razumevanje in analitično reševanje problemov.

Vse te zmožnosti negujeta ustvarjalno branje in sproščen pogovor, ki ju ne utesnjujejo cilji učnega programa ali priprav na maturo, ki zahtevajo sledenje »uradnim« interpretacijam.

Naš cilj je Država bralcev. Z bralnimi klubi gradimo skupnost srčnih državljanov – sposobnih, ustvarjalnih, miroljubnih, strpnih, sočutnih, solidarnih, pokončnih in poštenih ljudi, ki znajo rešiti vsak problem in z jasno vizijo gradijo boljšo prihodnost.

Simbolična kotizacija znaša samo 60 € (redna cena) oz. 49 € (zgodnja ptica).
Če vam finančne zmožnosti ne dovoljujejo plačila kotizacije, nas lahko zaprosite za donacijo v obliki brezplačne udeležbe webinarja.


Več informacij in prijava


Organizator: Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju s Knjižnico Ivančna Gorica, portalom Dobreknjige.si in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti

Medijska sponzorja: revija Bukla in revija Razpotja

Seminar je vzniknil v okviru projekta Migracije v resničnosti (2019–2021), ki ga je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...