Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Fabula: napovednik dogodkov od 13. 3. do 19. 3.

V tretjem tednu festivala Fabula vas čakajo sami zanimivi dogodki in literarni večeri:

1. Fabulin literarni večer - José Luís Peixoto: Mestece Galveias
Cankarjev dom, Klub CD
Fabulin literarni večer
13.3., 20:00

Eno najbolj presenetljivih odkritij portugalske književnosti. — José Saramago

José Luís Peixoto (1974) je eden najvidnejših avtorjev sodobne portugalske literature. Njegova leposlovna in pesniška dela so prevedena v več kot trideset svetovnih jezikov, proučujejo pa jih na portugalskih in mednarodnih univerzah. Njegov roman Nenhum Olhar (Ne glej), izdan leta 2001, je prejel izjemen odziv literarne kritike in bralstva ter bil nagrajen z literarno nagrado Joséja Saramaga, istega leta pa je bila po njegovem imenu zasnovana nagrada za mlade pisatelje oziroma pisateljice. Začetnemu vzponu je že leta 2007 sledila nagrada Cálamo Otra Mirada, ki jo je prejel za svoje romaneskno delo Cemitério de Pianos (Pokopališče klavirjev), tej pa se je leta 2012 pridružila italijanska nagrada Libro d'Europa za najboljši evropski roman, ki jo je prejelo njegovo delo Livro (Knjiga). Še večji preboj je leta 2016 doživel z romanom Galveias, za katerega je prejel nagrado Oceanos, ki velja za portugalsko različico prestižne angleške nagrade booker. Avtor, ki danes velja za enega najbolj prevajanih in prepoznavnih glasov literature, pisane v portugalščini, v prostem času piše tudi besedila za glasbeno skupno Moonspell.

2. Mlada Fabula - pripovedovalska matineja: Mama, ki je deževala
Društvo slovenskih pisateljev
Mlada Fabula
14.3., 11:00

Mladi nadobudni bralci in bralke, ki jim Festival Fabula namenja posebno pozornost, bodo v sklopu pripovedovalske matineje v svet literature vstopili s slikanico Mama, ki je deževala, portugalskega pisatelja Joséja Luísa Peixoto, gosta Fabule 2023.

Pripovedovalski dogodek s portugalskim gostom bo vodila prevajalka Urška Rupar Vrbinc.

3. Napiši svojo Fabulo!
Cukrarna
Fabula polis
15.3., 11:00

Interaktivna instalacija Napiši svojo Fabulo!, se osredotoča na prenos literature v javni prostor in skozi igro promovira bralno kulturo. Projekt v obliki magnetne stene omogoča besedilno in vizualno igro z posameznimi besedami, črkami in znaki, s katerimi med seboj lahko tvorimo stavke, povedi in jih med seboj izgradimo v zgodbe.

Instalacijo Napiši svojo Fabulo! bomo v sodelovanju s Cukrarno in projektantom Maticem Kašnikom otvorili 15. marca, uporabnikom/uporabnicam pa bo za uporabo na voljo tudi po zaključku festivala.

4. Fabula Hub na Festivalu angažiranega pisanja Itn.: Cristina Morales
Vodnikova domačija Center, Stritarjeva 7
Fabula Hub
17.3., 16:00

V sodelovanju Fabule in Festivala angažiranega pisanja Itn., v sklopu programa Fabula Hub predstavljamo špansko avtorico Cristino Morales, ki je za svoja dela je prejela številne nacionalne in mednarodne nagrade, med drugim pa jo je ugledna literarna revija Granta leta 2021 razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. V svojem pisanju, avtorica ostro kritizira socialne, politične ter medijske strukture in ideologije, vključno s svojo. Dogodek literarne čajanke, na kateri se bo avtorica srečala z mladimi slovenskimi ustvarjalci/ustvarjalkami, bo zaokrožilo druženje ter pogovor o angažiranem pisanju danes.

5. Fabula Hub predstavlja - Cristina Morales: Bojevniki
Cankarjev dom, Štihova dvorana
Fabulin literarni večer
17.3., 20:00

Cristina Morales (1985) je eden najbolj inovativnih, radikalnih in izrazitih glasov sodobne španske književnosti, po poklicu pa diplomirana pravnica in politologinja ter specialistka za mednarodne odnose. Avtorica, ki ima za seboj štiri romane (Los combatientes – Bojevniki, Últimas tardes con Teresa de Jesús – Zadnji večeri s Terezijo Jezusovo, Terroristas modernos – Sodobni teroristi in Lectura fácil – Lahkotno branje) ter zbirko kratkih zgodb La merienda de las niñas (Dekliški popoldanski prigrizek), je znana po svoji ostri kritiki družbenih, političnih in medijskih struktur ter ideologij. Za svoja dela je prejela mnogo nacionalnih in mednarodnih nagrad, leta 2021 pa jo je ugledna literarna revija Granta razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. Ob svojem literarnem ustvarjanju deluje tudi na področju gledališča, plesa in glasbe; sodeluje s sodobnim plesnim kolektivom Sexual Femenina in je izvršna producentka punk skupine At-Asko.

6. Fabulin literarni večer - László Krasznahorkai: Satanov tango
Cankarjev dom, Klub CD
Fabulin literarni večer
18.3., 20:00

László Krasznahorkai (1954) je zaradi svojega prepoznavnega sloga kmalu zaslovel kot kultni pisec del, v katerih se edinstveno prepletajo postmodernizem in melanholija, predmetni svet in nadčutnost, eksistencializem in pretanjena metaforika. Susan Sontag ga je imenovala sodobni madžarski mojster apokalipse, W. G. Sebald pa je univerzalnost njegove vizije primerjal z Gogoljevimi Mrtvimi dušami. Avtor je za svoja dela sicer prejel številne domače in prestižne tuje literarne nagrade, med drugim nagrado Brücke-Berlin (2010), Prima Primissima (2012), veliko nagrado Vilenice (2014), leta 2015 pa kot prvi Madžar tudi prestižno nagrado booker. Leta 2019 je prejel ameriško nagrado za književnost in leta 2021 avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost. Zadnjih nekaj let je stalni kandidat za Nobelovo nagrado za književnost.

7. Fabulina filmska matineja – Satantango
Slovenska Kinoteka
Fabula izven literature
19.3., 15:00

V sodelovanju s Slovensko kinoteko vabimo na uprizoritev filma Satantango, ki ga je režiral Béla Tarr in je nastal po istoimenskem romanu Lászla Krasznahorkaija. Vabljeni na preplet filmskega in literarnega medija!

Lepo vabljeni!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...