Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Festival literature Fabula - Fabula v teoriji z Karlom Schlöglom, Jožetom Pirjevcem in Umbertom Gali

Festival literature Fabula - Fabula v teoriji z Karlom Schlöglom, Jožetom Pirjevcem in Umbertom Gali

Sobota, 4. september, ob 20. uri, in torek, 7. september, ob 20. uri v Cankarjevem domu

 

Ljubljana – Festival Literature sveta Fabula, ki vsako leto v Ljubljani gosti vrhunska svetovna literarna imena, v prihodnjih dneh nadaljuje letošnji program. Literarnemu delu, ki je bil izveden v maju in juniju, ta mesec sledi sklop Fabula v teoriji, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Letošnji teoretski program festivala je osredotočen na vprašanje »Prihodnost=Privilegij?« in prinaša dva med seboj raznolika dogodka »Razpadle države, razgrajene skupnosti?« in »Misliti skupnost prihodnosti?«, stikajoč se v relaciji preteklega izkustva, kaj vodi in kaj prinese razpad neke skupnosti, ter širšega premisleka v kakšnih skupnostih si želimo živeti v prihodnje.

V soboto, 4. septembra, ob 20. uri bo v Cankarjevem domu potekala razprava Razpadle države, razgrajene skupnosti?, na kateri bosta sodelovala dr. Karl Schlögel, nemški filozof, sociolog, zgodovinar in avtor knjige Vonj imperijev, ki je letos izšla pri Beletrini, ter slovenski zgodovinar dr. Jože Pirjevec. V pogovoru, ki ga bo povezovala novinarka Ksenija Horvat, bosta predstavila svoj pogled na razgradnjo skupnosti ter na trideseto obletnico razpada dveh federacij, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja: Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo.

V torek, 7. septembra, ob 20. uri bo prav tako v Cankarjevem domu razprava Kako misliti skupnost prihodnosti?, na kateri bo nastopil eden izmed najpomembnejših italijanskih sodobnih filozofov dr. Umberto Galimberti. Na predavanju, ki ga bo povezovala jezikoslovka dr. Matejka Grgič, bo predstavil možno prihodnost sveta in prostorov, za katere se danes vse bolj zdi, da drsijo nazaj v ideje preteklosti, v območje političnega in družbenega nadzora in nosijo elemente distopije.

Na obeh dogodkih bo zagotovljeno simultano prevajanje v slovenski jezik, na voljo pa bo tudi revija Razpotja, ki je v okviru letošnjega festivalskega fokusa nastala v sodelovanju s Festivalom Fabula in Cankarjevim domom. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na spletni strani Cankarjevega doma.

Več informacij o letošnjem festivalu Fabula najdete na spletni strani festivala.

 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...