Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Iskrivo v živo: Lado Ambrožič v pogovoru z Vesno Milek

Iskrivo v živo: Lado Ambrožič v pogovoru z Vesno Milek

Odkar je televizijsko kariero vpisal v osebno zgodovino in ugasnil na velikem ekranu, nadaljuje za malim računalniškim zaslonom. Zdaj je lahko bolj oseben, njegov pogled bolj odmaknjen in selektiven, a še vedno nepristranski, za mnoge tudi neprijeten. Takšna je metoda dobrega pričevalca. Kakšno leto ali dve je iskal – in nazadnje našel – založnika za obsežno knjigo spominov na prebijanje slovenske televizije skozi politiko od osamosvojitve dalje.
 
V sredo, 13. aprila, ob 19. uri
vas na pomladni večer pričevanj in spominov ob knjigi SPOTIKANJA
v skedenj Škrabčeve domačije vabita
LADO AMBROŽIČ, dolgoletni urednik in obraz slovenske televizije,
in sogovornica VESNA MILEK.
 
Ko se je 2017 zadnjič službeno odštempljal, so bila za njim dobra štiri desetletja dela na javni Radioteleviziji. Leta 1974 začel na  takratni RTV Ljubljana v radijski redakciji pri oddaji Še pomnite, tovariši? Naslov bi bil nekako primeren za knjigo, ki jo je kot Spotikanja pred slabim mesecem izdal pri Založništvu Buča. Skoznjo se namreč sprehodijo mnogi, ki so bili pred letom 1991 tovariši, v takem in drugačnem pomenu. Vzpon na oblast je večina med njimi razumela tudi kot pravico do prostega razpolaganja z mediji. Lado Ambrožič je sočasno sédel v pisarno odgovornega urednika, torej vrhovnega varuha avtonomije Televizije Slovenija. Devet let kasneje se ga je programski svet – po letih neuspelih spotikanj – znebil. Pred uredniško funkcijo in po njej je zasnoval in spravil na ekran še danes gledano oddajo Intervju, ob svojem času priljubljene Družinske zgodbe/vezi, Očetje in sinovi … Leta 2013 je vzel nase varovanje pravic gledalcev in poslušalcev RTV, štiri leta pozneje je, naveličan neodzivnosti matične hiše, dal odpoved in se upokojil.
 
»Spotikanja so polpretekla zgodovina nacionalke po osamosvojitvi. Informativnega programa, v glavnem. In televizijskega zakulisja. Kako to funkcionira. Moj bog! Novejša zgodovina javnega servisa v demokraciji in civilne družbe po slovensko. Osupljivo, kaj vse so politiki – namreč že prej, v vseh teh zadnjih tridesetih letih – delali z RTV Slovenija in na RTV Slovenija. Primeri vmešavanja v neodvisnost RTV, poseganja v avtonomijo novinarjev in uredništev, internih in medmedijskih mahinacij, strankarskih, državnozborskih perturbacij so neverjetni. … Ne nazadnje pa je knjiga tudi dokumentaren in dokumentiran imenik pokončnih, profesionalnih novinarjev in urednikov, ki se niso pustili in se še vedno ne. Nikomur. V njihovem imenu in za njih je Ambrožič napisal to knjigo.« Z besedami Marka Crnkoviča povedano.
 
Dobrodošli na uri etike in zgodovine z znanimi akterji in njihovimi doslej neznanimi posebnostmi!

 

Na dogodkih Škrabčeve domačije upoštevamo priporočila NIJZ ter zagotavljamo vse pogoje za varen obisk. Obvezno je razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske na dogodku.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...