Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Izbrano | Z Ano Duša o knjigi Giambattiste Basila: Zgodba zgodb

Izbrano | Z Ano Duša o knjigi Giambattiste Basila: Zgodba zgodb

Vabimo na predstavitev knjige evropskih literarnih pravljic Giambattiste Basila Zgodba zgodb, ki bo potekala v petek, 4. 3. 2022, ob 18. uri na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Delo je izšlo v prevodu Ane Duša in Irene Duša Draž pri Založbi Goga (2022), ilustriral ga je Damijan Stepančič.
S soprevajalko Ano Duša se bo pogovarjala urednica knjige, Ana Geršak. Zgodbe bosta prebirala dramska igralca Marko Mandić in Pia Zemljič.

Zgodba zgodb je eno najpomembnejših del italijanskega baroka. Gre za prvo knjigo evropskih literarnih pravljic, ki jo literarna veda primerja z velikanoma, kot sta Rabelais in Boccaccio. Kot temeljno delo pravljičnega žanra sta jo ustoličila brata Grimm, ki jima je zbirka predstavljala nedosegljiv ideal. Delo predstavlja duhovito in ostro kritiko družbe 17. stoletja, ki jo je Neapeljčan Giambattista Basile (1566 ali 1575–1632) skozi lastno življenjsko izkušnjo poznal od vrha do dna družbene lestvice. V združitvi teh dveh svetov je nastala prva evropska zbirka pravljic, knjiga, v kateri »lažne novice, izmišljene afere in puhle vesti« prebadajo citati iz znanosti in visoke literature.

»Jaz sem ženska, ki se zna sama premeriti, ne rabim drugih, da bi mi služili za ravnilo. A naj bom kakršna že, lepa ali grda, temna ali svetla, iznakažena ali čokata, hitra ali lena, kirnja ali vila, punčka ali nabrekla krastača, se ti prepuščam na milost in nemilost. Izjemen primerek moškega si, ki mi je razdejal srce; tvoj čedni obraz me je pretresel skoz in skoz; predajam se ti kot sužnja v verigah, zdaj in na veke vekov.« (Golobica, Giambattista Basile)

Dogodek bo potekal v živo v dvorani domačije, neposreden prenos pa na FB profilu domačije.
---
KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški najdete nabor knjig, ki jih predstavljamo na domačiji, med njimi tudi knjigo Zgodba zgodb. Knjige lahko nakupujete od torka do petka (10h–18h).

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...