Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Jenkovi dnevi in Jenkova nagrada 2019

Jenkovi dnevi in Jenkova nagrada 2019

V torek, 8. oktobra, je v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dni in nominirancev letošnje Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Komisija Jenkove nagrade se je ob intenzivnem prebiranju in razpravljanju odločila za pet nominiranih pesniških zbirk, ki v svoji edinstvenosti in posebnosti izstopajo med novoizdanimi pesniškimi zbirkami. Jenkovi dnevi v Kranju pa letos beležijo in slavijo 150. letno obletnico smrti slovenskega pesnika Simona Jenka, kar se izraža tudi v samem programu.

Novinarska konferenca s predstavitvijo Jenkovih dni in nominirancev letošnje Jenkove nagrade, stanovske pesniške nagrade, je potekala v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna. Govorci na konferenci so bili: Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Barbara Korun, predsednica žirije za Jenkovo nagrado 2019, Tomaž Štefe, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Rudi Zevnik, predsednik Kulturnega društva Mavčiče.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev, Dušan Merc, je poudaril pomen Simona Jenka in nagrade, ki nosi njegovo ime. Predsednica komisije za Jenkovo nagrado, Barbara Korun, je v imenu komisije, ki jo sestavljajo še Ivo Stropnik, Andrej Ilc, Nino Flisar in lanskoletni nagrajenec Tone Škrjanec, predstavila vseh pet nominiranih pesniških zbirk in izpostavila njihove poetične posebnosti.

Med nominiranci se nahajajo sledeče pesnice in pesniki (razvrščene po abecednem vrstnem redu):

DRAGIČEVIĆ, Nina: Ljubav reče greva (Škuc, Ljubljana, 2019)
HARLAMOV, Sergej: Mnogoboj mitologij (Litera, Maribor, 2019)
NOVAK, Franci: Vračanje pogleda (Književno društvo Hiša poezije, Ljubljana, 2018)
PEVEC, Zoran: Kako postati nihče (LUD Šerpa, Ljubljana, 2018)
TERŽAN, Kaja: Krog (Center za slovensko književnost, Ljubljana, 2018)

Jenkovi nominiranci: Nina Dragičević, Sergej Harlamov, Franci Novak, Zoran Pevec in Kaja TeržanNominiranci za nagrado Simona Jenka: Nina Dragičević, Sergej Harlamov, Franci Novak, Zoran Pevec in Kaja Teržan

Predsednik Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Tomaž Štefe, je ob posebni obletnici Jenkove smrti, prestavil pomen Jenka za Kranj in okolico ter podrobno predstavil celoten program Jenkovih dni. Predsednik Kulturnega društva Mavčiče, Rudi Zevnik, pa je osvetil nekaj trenutkov iz Jenkovega življenja in mesta, kjer se je Jenko mudil naokoli.

Društvo slovenskih pisateljev vas tudi letos ob sklopu Jenkovih dni, v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo, Mestno občino Kranj, Prešernovim gledališčem Kranj in s Kulturnim društvom Simon Jenka – Šmonca, še posebno vabi na slavnostno podelitev Jenkove nagrade v Prešernovo gledališče Kranj, v četrtek, 24.10.2019, ob 19. uri.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...