Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nagrada e-Slovenskega knjižnega sejma: Najboljši prvenec je pesniška zbirka Samoumevno

Nagrada e-Slovenskega knjižnega sejma: Najboljši prvenec je pesniška zbirka Samoumevno

Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Borut Gombač (član) in Diana Pungeršič (članica) je med knjigami, ki so prispele na razpis za najboljši literarni prvenec, izbrala prejemnico nagrade  Slovenskega e-knjižnega sejma.

Nagrado za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma 2021 prejme Natalija Milovanović za knjigo Samoumevno (Center za slovensko književnost, 2021).

V utemeljitvi so zapisali: »V pesniškem prvencu Natalije Milovanović Samoumevno ni skoraj ničesar povsem samoumevnega, ničesar, v kar bi pesnica ne mogla na ta ali na oni način podvomiti. Ali kot je zapisala sama: »Pesem relativizira vsak pojem / na katerega se lahko pomisli / tudi pojem vsak // a včasih ji mogoče le / uspe zares ujeti nekaj // tedaj se z vrha ulije tok / ob ukrotitvi jezika in / hribolazec globoko zadiha.« Pesničina jedka, inovativna poetika postavi na krhka tla na videz še tako absolutna in nepremakljiva dejstva. In vendar to niso pesmi o spodmaknjenih tleh, polne kipečih simbolov, ki se vzpostavljajo ali brišejo drug v drugem. To je poezija, ki s svojo izrazito poetično močjo sama spodmika tla predsodkom, vnaprejšnjim sodbam, dušečim kalupom in predvsem slepi samozaverovanosti na mikro in makro ravni. Pesnica suvereno premika in razpira meje oziroma ugotavlja, da je samoumevna meja samo koža našega telesa. Sicer z brazgotinami, pa vendarle.«

Pogovoru z nagrajenko Natalijo Milovanović boste lahko prisluhnili v oddaji Literarna matineja na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars, v sredo, 24. novembra, ob 11:05.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...