Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Natečaj za mlade Slovenske matice ob 159-letnici delovanja

Slovenska matica že dve leti pripravlja in uspešno izvaja natečaj za dijake in študente za izvirno besedilo na izbrano temo. Dosedanji uspeh in pozitiven odziv mladih na raziskovalne izzive sta nas prepričala, da je pritegovanje mlajše generacije kulturnikov in znanstvenikov, ki na svojo ustvarjalno pot šele stopajo, v dejavnost našega društva prava pot za nadaljnje delo. S posebnimi projekti za mlade, ki jih načrtujemo v letu 2023, bomo približevanje Matice mlajši populaciji še dodatno okrepili.

Prijavnica – NT
Prijavnica – FIL

Slovenska matica med tradicijo in modernostjo

Slovenska matica je bila na pobudo mariborskih rodoljubov ustanovljena 4. februarja 1864 s prostovoljnimi prispevki izobražencev, trgovcev in podjetnikov z namenom, da bi v slovenskem jeziku tiskala zahtevnejša dela z različnih področij, dvigovala raven izobraženosti in znanja ter ustvarjala slovensko izrazoslovje različnih strok. Njen rojstni dan je tako simbol vizionarskih začetkov jezikovnega, kulturnega in znanstvenega prebujenja na Slovenskem. Danes se prožno odziva na potrebe časa, hkrati pa že 159 let ostaja zvesta svojemu jedru in osnovnemu poslanstvu širjenja védenja in znanja. Kot druga najstarejša slovenska založba skrbi za izdajanje pomembnih knjig s področij leposlovja, humanistike in znanosti, kot naše najstarejše znanstveno in kulutrno društvo pa prireja simpozije o najrazličnejših problemih slovenske kulture in družbe. Ponaša se z uglednimi člani z različnih podroij ustvarjanja in raziskovanja, profesorji, doktorji in akademiki. Ima tudi Klub mladih, ki povezuje vedoželjne in razmišljujoče dijake in študente, katerim je namenjen tudi ta natečaj.

V letošnjem letu smo se odločili natečaj nadgraditi, tako da ga bomo razpisali na dveh področjih, s katerima se ukvarja Slovenska matica:

Natečaj za najboljši filozofski esej v kategorijah dijakov in študentov na temo Pot k Resnici in Dobremu v soorganizaciji s Slovenskim filozofskim društvom.

Natečaj za najboljše naravoslovno predavanje v kategorijah dijakov in študentov na temo Narava in človek v soorganizaciji s Prirodoslovnim društvom Slovenije.

Dogodek podpira Krka, d.d.

Nagrade

Nagrade za prva tri mesta bodo podeljene v dveh kategorijah (dijaki in študenti):

1. mesto: nagrajena pisca bosta poleg denarne nagrade prejela paket petih knjig Slovenske matice in plaketo nagrade za 1. mesto, nagrajeni besedili pa bosta objavljeni v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice.
2. mesto: nagrajena pisca bosta prejela plaketo priznanja za 2. mesto, nagrajeni besedili pa bosta objavljeni v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice.
3. mesto: nagrajena pisca bosta prejela plaketo posebne omembe.

Vsi sodelujoči avtorji bodo sprejeti v Klub mladih Slovenske matice, s tem pa deležni 40-odstotnega popusta pri nakupu Matičinih knjig.

Podelitev nagrad

Nagrade za filozofski natečaj bodo slovesno podeljene junija na enem izmed dogodkov v okviru projekta Matice pod zvezdami, ki ga vodi Slovenska matica.

Jeseni bo v okviru Naravoslovnega dne mladih na Slovenski matici razglasitev nagrajencev naravoslovnega natečaja, ki bodo nato imeli to čast, da bodo nastopili kot predavatelji v dvorani Slovenske matice.

VABLJENI K SODELOVANJU!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...