Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

O afriški literaturi: NOVI AFRIŠKI PESNIŠKI GLASOVI

O afriški literaturi: NOVI AFRIŠKI PESNIŠKI GLASOVI

Vodnikova domačija Šiška - sreda, 26. september ob 19.00

»V zadnjih letih se je začela vse vidneje uveljavljati vrsta mladih afriških pesnic in pesnikov, ki ustvarjajo v angleščini – v Nigeriji ali Etiopiji, v Veliki Britaniji ali v ZDA. Nekateri prihajajo iz držav z dolgo tradicijo angleškojezične literature (Nigerija, Gana), za druge je angleščina jezik, v katerega so se naselili kot migranti ali otroci migrantov. K temu pesniškemu razmahu je dejavno pripomoglo več založniških in drugih iniciativ, za katerimi stojijo starejši afriški pesniki in pesnice in ki potrjujejo, da je tisto, kar je afriški poeziji predvsem manjkalo, uredniška in kritiška pozornost.

Ena najpomembnejših pobud, s katero je afriška poezija pritegnila več pozornosti in spodbudila novo generacijo pesnikov in pesnic, je Brunelova nagrada za afriško poezijo, ki se je v kratkih šestih letih, odkar obstaja, že izkazala kot zanesljiv kazalnik pesniške odličnosti in relevantnosti.«

V pogovoru s prevajalko Katjo Zakrajšek se bodo posvetili devetim prejemnikom in prejemnicam Brunelove mednarodne nagrade za afriško poezijo in branju njihovih nagrajenih pesmi.

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

Dogodek organizira Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju s KUDom POIESIS.

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...