Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

VI. Otroški knjižni festival na Vodnikovi domačiji Šiška, 13.6.2020

O OTROŠKEM KNJIŽNEM FESTIVALU

Otroški knjižni festival je na Vodnikovi domačiji Šiška postal stalnica. Vsako leto, pred začetkom poletnih počitnic, pripravimo za otroke celodnevno rajanje s knjigami. Založniki po ugodnih cenah ponujajo kakovostno literaturo za otroke, za tiste najmlajše kot tudi za tiste, ki že počasi vstopajo v puberteto. Sejem spremlja razgiban spremljevalni knjižni program s katerim želimo otrokom in odraslim branje približati na različne načine: na oder povabimo predstave, ki temeljijo na knjižnih predlogah, na obisk povabimo prepoznavne avtorje in avtorice, pripravimo razstavo, vsako leto pa festival zaključimo s koncertom za vso družino. Doslej so nas obiskali: Andrej Rozman Roza, Desa Muck, Peter Svetina, Anja Štefan, Boštjan Gorenc Pižama, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Neca Falk in številne predstave: Kako je Oskar postal detektiv, Muca Copatarica, Palačinkova torta, Gospa s klobukom, Deček in oblak.
Festival bo letos na sporedu že šestič in veseli smo, da smo v teh letih uspeli pridobiti zvesto publiko, otrok, staršev in založnikov, ki se vsako leto znova in z veseljem vračajo.

Otroški knjižni festival je edini specializirani festival v Ljubljani, ki se osredotoča na predstavljanje literature za otroke. Knjige so odlične in pomembne spremljevalke v življenju otrok, širijo in hranijo otroško domišljijo ter spodbujajo spreminjanje besed v podobe. Nekatere knjige nas s svojimi podobami in vsebino spremljajo vse življenje. Zato je spodbujanje pristnega veselja do branja knjig, ki se razvija tako ob samostojnem vstopanju v svet knjig, kot ob skupnem branju z odraslimi, potrebno skrbno negovati. Veselje otrok, ko si sami izberejo knjigo, ki postane del njihove domače otroške knjižnice, je lepo opazovati. Knjige so vedno odlična družba, tudi med dolgimi poletnimi počitnicami.

Kljub letošnjim okoliščinam upamo, da bomo preživeli en krasen Otroški knjižni festival. Obetajo se nam predstava Medved išče varuško, pa Meh Pižaminih pravljic, kjer bo Boštjan Gorenc-Pižama pripovedoval avtorske pravljice ob spremljavi violinista Srečka Meha, pa Ugankarska tekma za vso družino, ki jo pripravljamo s priznanimi domačimi pisci in piskami ugank in predstava Ljubo doma, ki je nastala po istoimenski knjigi Maše Ogrizek. Obiskala nas bo priljubljena avtorica Majda Koren, za zaključek pa bosta nastopila glasbena mojstra Janez Dovč in Boštjan Gombač.
Tudi galerija ne bo samevala, v njej bomo odprli razstavo izbranih knjižnih izdaj Pike Nogavičke, ki prihajajo z vseh koncev sveta, že vrsto let pa jih zbira Andrej Šter z MZZ.

Pridi na celodnevno rajanje s knjigami!


PROGRAM VI. OTROŠKEGA KNJIŽNEGA FESTIVALA
Vsako leto se zberemo, ker radi beremo!

10.00–19.00 Otroški knjižni sejem
Založniki se predstavljajo s svežim in izbranim naborom super knjig za otroke, male in velike. Poletje v družbi dobrih knjig je še lepše.

10.00–19.00 Razstava: Pika Nogavička po svetu
Na ogled bo del zbirke knjižnih izdaj Pike Nogavičke s celega sveta. Že vrsto let jih zbira ljubitelj zgodbe o najbolj zabavni deklici iz vile Čira Čara Andrej Šter, sicer vodja konzularnega oddelka na MZZ.

10.00 Varuška za medvedke (3+, 20 min)
Medved išče varuško za svoje medvedke. Volk, vrana, lisica in zajček bi z veseljem pazili nanje. Pa bodo znali? Kdo zna zapeti pravo uspavanko za medvedke? Preprosta živalska ljudska pravljica, pospremljena z nežnimi uspavankami, je primerna tudi za najmlajše, ki šele vstopajo v svet zgodb.
Priredba, besedila uspavank in pripoved: Špela Frlic, avtorica glasbe, vokal in harfa: Zvezdana Novaković.

10.30 Delavnica izdelovanja živali iz papirja (3+, 35 min)
Ilustratorka Marija Prelog iz papirja izdeluje medvedke iz pravljice Varuška za medvedke. Pa tudi lisico, volka in zajčka. Prijave niso potrebne.

10.30 Vodstvo po razstavi knjižnih izdaj Pike Nogavičke (7+, 30 min)
Po razstavi knjižnih izdaj Pike Nogavičke s celega sveta bo vodil Andrej Šter. Pripovedoval bo o tem, kdaj in zakaj je začel zbirati Pike Nogavičke in kako so se knjige znašle v njegovi bogati zbirki.

11.00 Meh Pižaminih pravljic (4+, 30 min)
Boštjan Gorenc - Pižama, komik, prevajalec in pisatelj, ima namazan jezik. In to z vsemi žavbami! Zato se ob njegovem pripovedovanju cela dvorana glasno krohoče ali pa se prestrašeno stiska in kuka čez naslone sedežev. Nekoč se je neki očka med predstavo celo polulal od strahu!
Za vas pripravlja izbor avtorskih pravljic, ki jih bo napletal s pomočjo glasbenika Srečka Meha, mojstra violinskih strun in še marsičesa. S Pozabljivo kapico bomo babici nosili dobrote v gozd, vitez Vane se bo spoprijel s troglavim zmajem, mimo pa se bo prismukal še kak dobrodušen falot.

12.00 Ugankarska tekma (5+, 35 min)
Na zabavnem tekmovanju v reševanju ugank za vso družino se bo ekipa otrok pomerila proti ekipi odraslih. Predznanje ni potrebno, prijave tudi ne. Uganke bo zastavljal in prišepetaval odgovore Boštjan Napotnik - Napo.

15.30 Ljubo doma (4+, 25 min)
Ljubo doma je zbirka kratkih zgodb, ki jo je napisala pisateljica Maša Ogrizek. Sedemletna Pika in njen bratec Kraljevič se morata zaradi mamine nove službe s sončne Primorske preseliti v sivo Ljubljano. K sreči spoznata simpatično Sovico, s pomočjo katere udomačita mesto, novo stanovanje pa spremenita v dom.
Besedilo: Maša Ogrizek, ilustracije: Tanja Komadina, interpretacija: Miha Arh, animacija ilustracij in video: Miha Arh, Larisa Kazić.

17.00 Pisateljica na obisku: Majda Koren
Obiskala nas bo priljubljena otroška in mladinska pisateljica, ki s svojimi deli razveseljuje otroke in odrasle že več kot 30 let. Majda Koren si je izmislila priljubljeno Mici, pa Župco, Evo in Lojzo iz vesolja. Predstavila pa bo tudi čisto svež strip Kapo in Bundo, ki sta ga ustvarila skupaj z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.

18.00 Koncert za vso družino: Dovč in Gombač
Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač nas bosta skozi glasbe sveta in igranje na zanimiva glasbila popeljala na zvočno popotovanje.

Vstop na vse dogodke prost.

Program: Katja Preša
Produkcija: Divja misel
Festival sta podprli: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in Četrtna skupnost Šiška
Festival poteka v okviru Dnevov četrtne skupnosti Šiška.

NEKAJ MISLI O OTROŠKEM KNJIŽNEM FESTIVALU:

Drage bralke in bralci, ljubi prijatelji Otroškega knjižnega sejma
Neizmerno sem vesela, da vas lahko povabim v senčno zavetje Vodnikove domačije, kjer boste lahko že šestič dan preživeli med knjigami, njihovimi avtorji, ilustratorji in drugimi umetniki, ki plemenitijo naš svet. V preteklih mesecih smo vsi spoznali, kako lepo je potovati s knjigo, zato ne zamudite priložnosti za predpočitniško knjižno rajanje!
– mag. Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo MOL

Pomladni meseci prinašajo več druženj na prostem, a zagotovo je najbolj pristno na Otroškem knjižnem festivalu na Vodnikovi domačiji. Vsako leto nas na stojnici obiščejo stari znanci, ki so prebrali že večino naših knjig, in se navdušujejo nad novostmi. Z nekaterimi obiskovalci se srečamo prvič. Navdušeni obrazi otrok, napeta ušesa ob poslušanju zgodb ter sproščeno kramljanje o knjigah dajejo festivalu poseben pečat. Ustvarjalci pa na sproščen in očarljiv način približajo literaturo otrokom. Ne dvomim, da bo letos ponovno tako!
– Katja Kač, Založba Sodobnost International

"Moja otroka obožujeta Otroški knjižji sejem. Všeč jima je velik vrt za igranje, skrivni kotički velike rumene hiše, predstave na pisanem odru, polno novih prijateljic in prijateljev in kupi knjig, ki jih še dolgo beremo pred spanjem.”
– Nina Kožar, strastna bralka in redna obiskovalka Otroškega knjižnega festivala

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...