Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Otvoritev festivala Literature sveta Fabula: Oksana Zabužko

Pri meni je osebna kriza identitete sovpadla s krizo, ki jo je doživela moja država po osamosvojitvi. Rezultat je bil eksploziven - Terenske raziskave ukrajinskega seksa. — Oksana Zabužko

Vabljeni na otvoritev festivala Literature sveta Fabula z Oksano Zabužko, 3. 3. 2023 ob 20:00 v Cankarjev dom.

Svojo brezplačno vstopnico si lahko zagotovite tukaj

Oksana Zabužko (1960) je ugledna ukrajinska filozofinja, esejistka, prozaistka in pesnica. Podpisala se je pod dvajset knjižnih naslovov najrazličnejših žanrov. Deluje kot izrazito angažirana intelektualka, posebej pa je cenjena zaradi književnih kritik in zdaj že kultnega romana Terenske raziskave ukrajinskega seksa. V svojih literarnih in esejističnih delih pozornost posveča predvsem ukrajinski samoidentifikaciji, postkolonialnim vprašanjem in feminizmu. Diplomirala in nato tudi doktorirala je iz filozofije na Univerzi Tarasa Ševčenka v Kijevu. Bila je mlada raziskovalka na Inštitutu za filozofijo Ukrajinske akademije znanosti, na ameriških univerzah pa je predavala ukrajinsko kulturo in književnost. Je redna kolumnistka vodilnih ukrajinskih medijev. V preteklosti je bila podpredsednica ukrajinskega PEN-a. Za roman Muzej pozabljenih skrivnosti je leta 2013 prejela nagrado angelus za najboljšo srednjeevropsko knjigo. Njena dela so bila prevedena v več kot dvajset jezikov.

Roman Terenske raziskave ukrajinskega seksa (1996) je postal kulten, še preden je doživel prvo uradno izdajo. Zaradi provokativnega naslova je sprožil pravo nevihto, že ko je avtorica s študijskega potovanja iz ZDA prinesla nekaj vezanih izvodov za prijatelje in znance. Ti naj bi nedokončano knjigo nato širili. Del literarne kritike ga je sicer označil za avtobiografski roman, vendar se Zabužko temu še danes upira. Čeprav je med avtorico in prvoosebno pripovedovalko resnično nekaj podobnosti, pripovedna spretnost Oksane Zabužko zgodbo o strastnem, a tudi nasilnem ljubezenskem razmerju z ukrajinskim umetnikom izkoristi za reflektiranje boleče ukrajinske zgodovine, tematiziranje obdobja tranzicije, vprašanj ženske emancipacije, pisave, jezika, vprašanj identitete. Pripovedni tok zavesti pred bralca prinaša jedke, samoironično slikovite, vendar filmsko natančne opise prizorov s premišljeno perspektivo, poetične in lirske pasaže o ljubezni in strasti pa prežemajo nasilje ter občutki notranje razdvojenosti pripovedovalke. Učinkovita intelektualizacija proze, kot je uspela Zabužko, naj ne bi bila značilna za pisavo sodobnih ukrajinskih avtoric, še danes trdijo nekateri domači kritiki in kritičarke, toda avtorica poudarja, da nikakor ne gre za feministični roman. Telo v njem nastopa predvsem kot metafora države: na tem ozemlju dejansko potekajo te Terenske raziskave.

Roman je prevedla Andreja Kalc.

Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Dogodek bo tolmačen v slovenščino.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...