Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovor o knjigi Šesto izumrtje v Vodnikovi domačiji

Pogovor o knjigi Šesto izumrtje v Vodnikovi domačiji

Vodnikova domačija Šiška, Ljubljana - četrtek, 26. september 2019 ob 19. uri

V novi seriji dogodkov se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Knjiga Elizabeth Kolbert Šesto izumrtje je bila nagrajena s Pulitzerjem in bila hkrati razglašena za najboljšo knjigo stvarne literature po izboru Guardiana. V njej priznana raziskovalna novinarka nazorno in analitično prikaže, zakaj in kako smo ljudje spremenili življenje na našem planetu v tolikšni meri, kot ga ni še nobena vrsta poprej. S prepletanjem različnih znanstvenih ved avtorica natančno opiše fascinantne živalske vrste, ki so že izgubljene, in predstavi razvoj koncepta izumiranja skozi naravno zemeljsko zgodovino. Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, Kolbertova ocenjuje, da bo konec 21. stoletja izgubljenih med 20 in 50 odstotkov svetovne flore in favne, s čimer jasno pokaže, da bo šesto izumrtje najverjetneje najbolj izrazita človekova zapuščina. Vse to nas sili, da premislimo o dveh temeljnih vprašanjih: kaj pomeni biti človek in kako človeštvo spreminja življenje Zemlje.

V pogovoru ob knjigi bodo odprta vprašanja o pomenu izgube biotske raznovrstnosti, kako ljudje spreminjamo naš planet in kaj pravzaprav pomeni biti človek.
Pogovoru, ki ga bo vodila Zarja Muršič, se bosta pridružila doktor bioloških znanosti in izredni profesor Davorin Tome in mladi raziskovalec Timotej Turk Dermastia, oba iz Nacionalnega inštituta za biologijo.

--------------

Davorin Tome raziskuje na področjih ekologije, ornitologije in varstva narave. Piše znanstvena, strokovna in poljudna dela s področja ornitologije in ekologije. Je tudi avtor univerzitetnega učbenika Ekologija; Organizmi v prostoru in času in knjige Samo narava; Ekologija v prozi in podobi ter soavtor gimnazijskega učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija.

Timotej Turk Dermastia je mladi raziskovalec na Morski biološki postaji v Piranu. V sklopu svojega raziskovalnega dela skuša s pomočjo molekularnih in klasičnih metod opredeliti vrstno sestavo toksičnega fitoplanktona v slovenskem morju in njegovega pomena za ekosistem in človeka. Pred tem je opravil magisterij iz univerze v St. Andrewsu na Škotskem iz področja ekosistemskega upravljanja z morskimi viri.

Serijo vodi biologinja in kognitivna znanstvenica Zarja Muršič. Pripravljena je v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radio Študent 89,3 MHz.

Ob tej priložnosti bo knjiga na voljo po akcijski ceni 19,90 €! Lepo vabljeni!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...