Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovor o romanu Boštjana Videmška

Boštjan Videmšek je napisal roman in z velikim veseljem vabimo na predstavitev. Z avtorjem se bo pogovarjal urednik knjige, Samo Rugelj.
» … Nič ni lažje, kot biti proti vojni. Nič ni lažje, kot se zavzemati za njen konec; za mir. Popoln alibi; vse je jasno. Kako je lahko kdo za vojno??? Nič ni ceneje in bolj obskurno od teoretične dobrote. Seveda iz območja udobja. Iz podarjenega miru samega po sebi. …« odlomek iz knjige

Roman Vojni dnevnik, ki se dogaja na (ne)znani lokaciji v današnjem času, je prvi vstop Boštjana Videmška v polje (avto)fikcije. V njem skozi prvoosebno pripoved predstavi uspešnega vzhodnoevropskega pisatelja v zgodnjih srednjih letih, ki se po pretresih v zasebnem življenju čez noč znajde sredi vojne vihre. Kot zapriseženi humanist, zavezan pacifizmu in ostrim etičnim načelom, se znajde na prepihu. Vojna, za katero je bil do zadnjega prepričan, da je ne bo, njegova teoretična prepričanja preizkuša v brutalni praksi.

Junak Val se znajde v silovitem precepu: partnerka Dalija ga je zapustila, ker ni hotel zapustiti ostarelih staršev. Zdaj ga, humanitarka, poskuša rešiti, medtem ko on s pomočjo svojega najboljšega prijatelja Vika, brata dvojčka, poskuša rešiti svoja starša in sestro, ki so se znašli za sovražnimi bojnimi črtami.
Vojni dnevnik je protivojni roman o sprejemanju odločitev, etiki, stranpoteh digitalne dobe in medijev, strahotah vojne, temeljnih odnosih, ljubezni, prioritetah, prisotnosti ali odsotnosti svobodne volje, determinantah, militarizmu – duhu časa. Ali kot pravi avtor – ne na Zahodu ne na Vzhodu nič novega.

O AVTORJU
Boštjan Videmšek (1975), novinar in vojni poročevalec, je dolgolet¬ni sodelavec številnih največjih svetovnih časopisov in revij ter avtor sedmih knjig. Vse (Vojna terorja, Upor, Na begu, Dispatches from the Frontlines of Humanity, Plan B, Zadnji dve – skupaj z Majo Prijatelj Videmšek) razen samoizpovednega Ultrabluesa (v soavtorstvu s Samom Rugljem in Žigo X. Gombačem) sodijo v žanr žurnalistične, stvarne literature. Vojni dnevnik je njegov romaneskni prvenec.

»Oster kot britev, mehek kot svila.« - Samo Rugelj, Bukla

Naslovnico knjige je oblikovala Samira Kentrić.

Dogodek se bo odvijal v prostorih Vodnikove domačije na novi lokaciji v središču mesta. Prostor je majhen zato priporočamo prijave, ki jih Vodnikova domačija sprejema na: prijava@divjamisel.org.

Brezplačne vstopšnice so na voljo na Vodnikova Domačija CENTER (na Stritarjevi) in prek sistema Moje karte tukaj.

Se vidimo!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...