Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovor ob knjigi Iča Vidmarja Nova muzika v New Yorku

Pogovor ob knjigi Iča Vidmarja Nova muzika v New Yorku

Vodnikova domačija Šiška - 5. september 2018 ob 19. uri

Vodnikova domačija Šiška vabi na predavanje ob izidu knjige Iča Vidmarja, Nova muzika v New Yorku, ki bo potekala v njihovih prostorih, v sredo, 5. septembra ob 19. uri.

Zafrkantski naslov naj opomni, da jazz še zdaleč ni edina godba, ki so jo pošiljali v pokoj. Zadnje v nizu predavanj, kjer bo referenca knjiga Nova muzika v New Yorku, bo zgodovinski sprehod po jazzu in pogojih jazzovske prakse. Najprej se bo lotil preloma v začetku štiridesetih let, ko se na jazz kot popularno godbo časa (swing) odzoveta revival sloga iz New Orleansa in moderni slog beboperjev. Drugi zgled pa bo novi tradicionalizem, historični revizionizem v jazzu od osemdesetih let 20. stoletja naprej, ki je kulminacijo doživel v monumentalni filmski dokumentarni seriji o jazzu Eda Burnsa, ki je v zadnjem delu dobesedno izbrisal svobodne jazzovske forme in jazz-rock. Na koncu sledi še aktualni preskok iz New Yorka v domača jazzovska lovišča in vsakdanje peripetije.

Predavanje je zadnje in sklepno v nizu predavanj ob izidu knjige Iča Vidmarja Nova muzika v New Yorku: Neodvisni glasbeniki in pravica do mesta (Studia humanitatis, 2017), ki je sociološka obravnava glasbenega življenja v New Yorku.

Raziskuje odnose med produkcijo žive nove muzike na presečišču različnih glasbenih oblik in urbanimi procesi v kapitalističnem velemestu. Zgodovina preobrazb mesta in formiranja središč kulturne inovacije pokaže, da je bila neodvisna glasba izid družbenih bojev, kolektivnega organiziranja, odporov in prilagajanj. Avtor na podlagi terenske raziskave in intervjujev z glasbeniki oriše koncertni svet New Yorka in odzive glasbenih akterjev na zaostrene ekonomske razmere, propad in selitve glasbenih prizorišč iz mestnega jedra, ki jih poveže s procesi gentrifikacije.

Serijo predavanj podpira Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...