Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ponovno skupaj ☆ Večer s Simono Škrabec in Slavkom Bobovnikom

 Ponovno skupaj ☆ Večer s Simono Škrabec in Slavkom Bobovnikom

Na vrt Škrabčeve domačije vabita
v četrtek, 26. avgusta, ob 18. uri
SIMONA ŠKRABEC in SLAVKO BOBOVNIK
k razmišljanju na glas o prevajanju in tolmačenju, pomembnosti jezikov,
predvsem pa o Simonini knjigi kratkih zgodb
VRAČAM SE IZ GOZDA Z OBARVANIMI ROKAMI.

Dogodek bo potekal na vrtu Škrabčeve domačije po priporočilih NIJZ.
V primeru slabega vremena bodo o izvedbi dogodka naknadno obvestili na njihovi spletni strani.

Simona Škrabec je nadaljevalka in odlična predstavnica izročila in slovesa Škrabčeve rodbine. Z živo navezanostjo na jezik se, tako kot že prednik jezikoslovec p. Stanislav Škrabec, poglablja v bogastvo slovenščine in, kakor njen uspešni sodobnik Janez Škrabec v podjetništvu, predstavlja svojo literaturo in refleksijo po vsem svetu.
Drugo leto se bo dopolnilo tretje desetletje njenega bivanja v Barceloni, kjer je tudi doktorirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Od doma je na študij nemščine v Ljubljano prinesla slovenščino in srbohrvaščino. Danes njeno vsakodnevno življenje poteka v katalonščini, akademsko pa predvsem v katalonščini, španščini ali angleščini. Zna sedem jezikov, a meni, da bi jih kot primerjalka morala obvladati deset. Prepričana, da ima vsaka oblika izražanja pravico do dostojanstva, se zavzema za prevajalce in jezike malih skupnosti. Šest let je bila predsednica mednarodnega odbora PEN za jezikovne pravice in prevajanje. Ne podcenjuje pomembnosti, ki jo ima pri odpravljanju konfliktov prevajanje političnih, ekonomskih in drugih vsebin.

Simona piše eseje in znanstvene članke v akademskih revijah in je redna književna kritičarka v barcelonskih častnikih in revijah. Prevaja iz katalonskega jezika v slovenščino in obratno. Sama slikovito pove: »Moj boj na literarnem področju je, da ostanem sposobna še vedno pisati in prevajati v slovenščino.« Izšli sta knjigi njenih književnih esejev Potomci samote (2005) in Po sledeh izkopanin (2005). Lani objavljena knjiga kratkih zgodb Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami je njen literarni prvenec. V njem zvabi bralca na potovanja po širjavah in daljavah in ga na koncu zapelje v globino notranjih razmišljanj.

Slavko Bobovnik je seveda zdaj že upokojeni voditelj televizijskih Odmevov, ki se ga še vsi spominjamo po hitrih in lucidnih posegih v intervjujih in širokem poznavanju obravnavanih tem.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...