Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

PREDSTAVITEV KNJIGE UMETNIŠKIH AKCIJ UPORA 2020–2021

PREDSTAVITEV KNJIGE UMETNIŠKIH AKCIJ UPORA 2020–2021

V torek, 5. aprila, vas ob 19:19 vabimo v Knjižnico Velenje, kjer bo dr. Oto Luthar govoril o Sramoti.

Predstavljali bomo namreč publikacijo z naslovom Sramota, ki je v začetku februarja – točneje, 8. februarja, kar nikakor ni naključje – izšla pri Založbi ZRC.

Na prvi pogled gre za fotomonografijo, saj vsebuje večinoma posnetke nekaj znanih slovenskih fotografov. Toda ko si jo podrobneje ogledamo, vidimo, da gre za mnogo več.

Sramota je knjiga, v kateri skoraj ni besedila. Še več, je knjiga, v kateri je odsotnost besedila močno občutena – še tista peščica besed, kar jih je, je prečrtanih s črnim flomastrom. Tako rekoč cenzuriranih. Cenzurirano besedilo so posamezni členi slovenske ustave in členi iz drugih zakonov – vsega, kar je bilo pod vlade Janeza Janše med pandemijo kršeno. Tudi v fotografijah se, ko si jih podrobneje pogledamo, razkrijejo prizori z demonstracij in drugih protestnih akcij, s katerimi je civilna družba v zadnjih dveh letih poskušala opozarjati na neustavnost posameznih ukrepov in odlokov.

Avtorji Sramote se predstavljajo kot NON-GRUPA – umetniški kolektiv, ki zaradi (zelo realne) grožnje kazni želi ostati anonimen. Zato so tudi predstavitve te knjige ponavadi malce drugačne. Vas zanima, kakšne? Pridite v Velenje!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...