Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Približuje se konvencija ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike Na meji nevidnega

Gospodarsko razstavišče Ljubljana - sobota, 29. 9. 2018 med 9. in 20. uro

Vsi ljubitelji fantazije in znanstvene fantastike in seveda vsi ostali radovedneži, ki jih žanr vsaj malo mika, lepo vabljeni na konvencijo Na meji nevidnega. Organizirana bodo številna predavanja in debate ter seveda tudi tekmovanje v Cosplayu. Predstavili se bodo številni umetniki in društva.

S knjigo bo povezan marsikateri dogodek:

Bojan Ekselenski & Celjsko literarno društvo: mala predavalnica, 9:15 - 9:30
Celjsko literarno društvo je bilo ustanovljeno leta 2001, od leta 2017 pa ga vodi Bojan Ekselenski. Zadnja leta se je društvo podalo na področja, ki niso pogosta pri slovenskih ljubiteljskih literarnih društvih, saj se recimo posveča tudi spekulativni fikciji. Na konvenciji bodo predstavili nova dela, projekte in razpise s področja fantazijske literature.
Bojan Ekselenski je eden najbolj prepoznavnih piscev slovenske fantazijske literature, avtor sage Vitezi in čarovniki, urednik več znanstvenofantastičnih revij in stari znanec konvencije Na meji nevidnega.

- Pogovor s fantazijsko pisateljico Marišo Ogris: mala predavalnica, 9:45 - 10:15
Pisanje knjige je hud napor. Če ste kdaj poskusili, tudi sami veste, kako težko je lahko – zgodba zavije v slepo ulico, zmanjka idej ali jih pa preveč pride naenkrat, tako da se začne pisanje povsem nove zgodbe … Mariša bo delila svoj izkušnje in dognanja, kako priti do končane knjige.
Mariša Ogris, 29-letna zdravnica, piše že dobrih 15 let. Od vseh žanrov ji, tako kot mnogim izmed nas, najbolj leži fantazija, kar se seveda izraža v njenih zgodbah. Njen prvenec je epska fantazija Sence Niverona, izdana leta 2009, trenutno pa je v procesu iskanja založnika za fantazijsko trilogijo Zapisano v Krvi.

- Boštjan Gorenc – Pižama in Anže Tomić: Žive podrobnosti na NMN: velika predavalnica, 14:00 - 15:00
Ste pripravljeni na orkan bizarnosti o fantazijskih in znanstvenofantastičnih delih? Ekipa podkasterjev mreže Apparatus se bo letos Na meji nevidnega predstavila s svežim formatom, v katerem bodo raziskovali bolj ali manj znane čudaškosti s področij, ki jih pokriva NMN, obenem pa razkrivali svojo vpletenost v taisto sceno.
Anžetu Tomiću in Boštjanu Gorencu – Pižami se bodo pridružili trije gosti: ena od organizatork NMN-ja, Rebeka Žerovnik, novinarka Eva Košak in podeželski plemič Jure Godler. Z živahno debato bodo poskrbeli za uro smeha, nejevernega čudenja in preizpraševanja, v koliko odstotkih se prekrivata DNK zapisa Vulkancev in vilincev. Brisače obvezne!

- Literarno-umetniško društvo TFF 12: Dekonstrukcija znanstvene fantastike: Od Derridaja do Deadpoola: mala predavalnica, 17:30 - 18:20
Pridružite se nam na novi tradicionalni diskusiji o ustroju in naravi znanstvene fantastike, kjer si bomo letos pobližje pogledali nekatere filmske spektakle, računalniške igre in pripovedi iz knjig ter njihove filozofske predpostavke, zagonetne probleme in rešitve/zasuke, ki jih ponujajo.
Literarno-umetniško društvo TFF 12 je skupek humanistov, formiran poleti leta 2012 na pobudo cveta komparativistike ljubljanske Filozofske fakultete. Kot redni gostje NMN nam vsako leto postrežejo z zabavno razpravo o določenem aspektu znanstvene fantastike.

- Pogovor ob izidu romana Na vešalih, 2. dela Abercrombiejeve trilogije Prvi zakon: mala predavalnica, 18:30 - 18:50
Dolgoletni plodoviti pisec revije Joker in prevajalec Sergej Hvala bo predstavil svoj najnovejši prevod, drugo knjigo trilogije Prvi zakon britanskega fantazijskega pisatelja Joeja Abercrombieja. Modrovali bomo o mestu in vlogi Abercrombiejeve trilogije v svetovni fantazijski literaturi, o primerjavah z njegovim (za zdaj še) bolj znanim kolegom Georgeom R. R. Martinom ter o jezikovnih in drugih pasteh prevoda Na vešalih. Če bo čas, bomo za pokušino postregli še z branjem odlomka iz knjige.

Več o programu in dogodku si lahko preberete na spletni strani konvencije.

Lepo vabljeni!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...