Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Prihajajo 27. Slovenski dnevi knjige in Sejem na zraku

Prihajajo 27. Slovenski dnevi knjige in Sejem na zraku

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite na 27. Slovenskih dnevih knjige, ki bodo potekali od 15. do 19. junija na vrtu Društva slovenskih pisateljev, vsak dan med 11. in 21. uro in na knjižnem sejmu Sejem na zraku med 17. in 19. junijem! Celotni program vključno s številnimi dogodki, je dostopen na tej povezavi.

Vseslovenski festival Slovenski dnevi knjige že vrsto let prinaša raznolike literarne dogodke, ki se odvijajo v Ljubljani in ostalih partnerskih mestih (Maribor, Koper, Celje, Novo mesto, Lenart, Šentilj, Brežice, Slovenske Konjice …). Osrednje poslanstvo festivala ostaja predstavitev sodobne slovenske literature, založniških dejavnosti, povezovanje literature z drugimi umetnostnimi praksami in vzpostavljanje prostora za diskurz, debato, kritično vrednotenje in nadaljnji razvoj slovenske literature. Festival vsako leto privabi različne generacije literarnih navdušencev in ustvarjalcev, izpostavlja aktualne tematike in dosežke slovenske književne produkcije, spodbuja bralno kulturo in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.

Letošnji, že 27. Slovenski dnevi knjige, bodo na vrtu Društva slovenskih pisateljev potekali med 15. in 19. junijem in ponudili pester festivalski program, z raznolikimi dogodki, predstavitvami najnovejših knjižnih izdaj, branji slovenskih in tujih avtorjev in avtoric ter vsebinami, ki omogočajo stik literarnih ustvarjalcev s tistimi, ki iščejo navdih med knjižnimi platnicami, tistimi, ki o njih razpravljajo, jih oblikujejo in tistimi, ki jih berejo. Festivalsko dogajanje, ki se bo v sredo pričelo z velikim branjem literatov pisateljske hiše Društva slovenskih pisateljev in poklonitvijo nedavno preminulemu velikanu slovenske književnosti Borisu Pahorju, bo v dopoldanskih urah že tradicionalno namenjeno najmlajšim knjigoljubcem; predstavile se bodo založbe, ki izdajajo mladinsko literaturo in avtorji/avtorice, ki pišejo za otroke ter mladino, med njimi denimo Andrej Rozman Roza, Saša Pavček, Klarisa Jovanović in mnogi drugi. Otrokom in mladim so prav tako namenjene kreativne literarne delavnice in stripodelavnice, kjer se bodo lahko tudi sami preizkusili v literarnem ustvarjanju. Popoldanski del programa prinaša predstavitve najnovejših knjižnih izdaj slovenskih založb za odrasle, okrogle mize, debate in literarna branja, ki bodo zagotovo nagovorila širšo zainteresirano javnost in bolj zahtevne bralce. V sklopu debatnih omizji se bomo posvetili perečim literarnim vprašanjem tako doma kot po svetu, organizirali debatno omizje na temo ukrajinske književnosti, iskali stik oziroma dialog med novinarji in pisatelji, pozornost namenili avtorjem/avtoricam migrantom v Sloveniji, v luči prihajajočih se knjižnih sejmov v Bologni in Frankfurtu pa pretresali predstavitev slovenske literature na tujih tleh.

Festivalsko dogajanje se bo zaokrožilo tudi s podelitvijo in pogovorom ob nekaterih najvidnejših slovenskih literarnih priznanjih, med njimi Kritiškim sitom, nagrado Vasje Cerarja in Fabjana Hafnerja. Večerna dogajanja bomo zaključevali z glasbenimi intervencijami slovenskih glasbenikov (denimo Nike Solce, Mateja Krajnca …) in drugih umetnikov, ki delujejo na področju literarnega povezovanja, poskrbeli pa bomo tudi za glasbeno-bralne predstavitve literarnih kolektivov in festivalov, kot so IGNOR, Mlade rime in Festival mlade literature Urška. V kontekstu želje po mednarodnem povezovanju predstavljamo tudi prevodno literaturo in tuje literate: češko avtorico Galino Miklinovo, ukrajinska avtorja Evgenijo Čuprina in Ivana Baidaka ter druge. Posebnost letošnje festivalske edicije je sklop “Avtor v fokusu”, kjer bomo znotraj slovenske književnosti posebno pozornost namenili ustvarjanju slovenske pisateljice, filozofinje in kritičarke Mojce Kumerdej, iz področja tuje literature pa slovenskemu bralstvu predstavili francosko pisateljico in prejemnico nagrade Evropske unije za književnost Sophie Daull. Letošnjo dogajanje bodo popestrile še interaktivne vsebine, s katerimi želimo literaturo preseliti v javni prostor in diskurz. Obiskovalci bodo tako lahko poslušali slovensko literaturo na “Knjižnem telefonu”, prebirali besedila na svetlobni instalaciji “Literatura luči”, odlomke iz del slovenskih literatov pa bodo lahko brali še na zaslonih ljubljanskih mestnih avtobusov.

Festivalskemu dogajanju se tudi letos pridružuje knjižni sejem Sejem na zraku, ki bo v organizaciji pisarne Ljubljane,  Unescovega mesta literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev potekal od petka do nedelje (med 17. in 19. junijem). Na knjižnem sejmu bodo lahko knjigoljubci uživali v bogati knjižni ponudbi najrazličnejših slovenskih založb s sejemskimi popusti. Dogodki pa se iz Ljubljane selijo tudi po drugih mestih Slovenije - Slovenski dnevi knjige bodo tako potekali tudi v Mariboru (med 13. in 18. junijem), Kopru (med 16. in 18. junijem), Celju (med 15. in 18. junijem), znotraj posameznih dogodkov pa tudi v Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Brežicah, Lenartu, Šentilju in drugod.

»Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival praznovanja knjige, ki vsako leto prinese pester program tako v Ljubljano kot ostala partnerska mesta po Sloveniji. Tudi v letošnjem letu bo festival ponudil raznovrstno bero in dogodke, ki bodo potekali na prizorišču zelenega vrta pisateljske hiše Društva slovenskih pisateljev. Pet festivalskih dni programa in knjižni sejem na zraku namenjamo vsem strukturam in generacijam bralstva, pri čemer prinašamo pogovore in predstavitve najbolj svežih knjižnih izidov, debatna omizja, podelitve vidnejših slovenskih literarnih nagrad, branja slovenskih literatov, v povezovanju literature z drugimi umetnostnimi zvrstmi in interaktivnimi pristopi pa pozornost posvečamo tudi stikanju slovenskega ustvarjalca z bralstvom, negovanju bralne kulture in nadaljnji širitvi tej v javni prostor.« - Aljaž Koprivnikar, programski koordinator Slovenskih dnevov knjige

Sodelujoče organizacije in založbe: Center za slovensko književnost, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih literarnih kritikov, Časopis za kritiko znanosti, Festival literature sveta – Fabula, Goethe institut Ljubljana, ICORN, IGNOR, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Litteræ Slovenicæ, Ljubljana – Unescovo mesto literature, LUD Literatura, Mohorjeva založba Celovec, MKC Maribor, PEN Slovenija, Projekt Odisejevo zatočišče, Radio Ars, Stripburger, Sodobnost, Slovenska matica, ŠKUC, TAM-TAM, Vrabec anarhist, Vrt Lili Novy, Zaslon Digitalno sporočanje, Založba *Cf., Založba Goga, Založba Malinc, Založba Mladinska knjiga, Založba Obzorja, Založba Pivec, Založba Sophia in mnogi drugi.

Program 27. Slovenskih dnevov knjige podpirajo: https://www.dneviknjige.si/podporniki/ 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...