Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vabilo na Mlado Vilenico

Vabilo na Mlado Vilenico

Učiteljice in učitelje slovenščine in likovne umetnosti oz. mentorice ter mentorje literarnega in likovnega dogajanja Kulturno društvo Vilenica Sežana vabi k sodelovanju na razpisu za 18. Mednarodno literarno nagrado Mlada Vilenica 2018 in 3. likovno nagrado Mlade Vilenice 2018. 

Ob mednarodnem in odmevnem festivalu Vilenica se že vrsto let uveljavlja tudi njegova mlajša sestrica Mlada Vilenica. V letošnjem letu se je zaradi spomladanskih obremenitev tako morebitnih mladih avtorjev kot njihovih mentorjev prenesla na jesenski čas. In ta čas se je začel približevati. Poleg leta evropske kulturne dediščine obhajamo letos tudi obletnico našega neminljivega pesnika, pripovednika in dramatika Ivana Cankarja. Znotraj komisije je bilo dogovorjeno, da se k sodelovanju kot vse doslej pritegne učence osnovnih šol. Obenem je izredno zaželeno ustvarjanje dijakov srednjih šol; slednjim se prepušča, da se sami opredelijo, ali bi raje pisali pesmi ali kratke zgodbe.

Zaradi Cankarjevega jubileja je bila za temo, predvsem poezije, izbrana mati oz. mama. Ta tema se ubeseduje tudi v kratki zgodbi, o kateri pa so se člani komisije zedinili, da lahko hkrati izraža družbeno kritični pogled oz. da lahko vsebuje socialno obarvano dogajanje, ki ni nujno vezano zgolj na mater. Seveda pa to ni prepovedano. Pesmi, ki jih bodo sodelujoči napisali, so lahko tudi likovne pesmi. Likovniki pa se bodo v risbah in slikah izražali v poetičnem jeziku. Prosimo vas, da si kljub premnogim zadolžitvam vzamete nekaj svojega dragocenega časa in nagovorite ter k sodelovanju pritegnete vse nadarjene mlade ljudi, s katerimi se srečujete in za katere veste, da so na obravnavanem področju nadarjeni ter čutijo ob njem veselje.

Pravila za 18. Mednarodno literarno nagrado Mlade Vilenice 2018

Podeljenih bo pet glavnih nagrad:
- za otroke vrtcev,
- za učence od 1. do 3. razreda,
- za učence od 4. do 6. razreda osnovne šole,
- za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole,
- za dijake od 1. do 3. letnika srednje šole.

Poleg glavnih nagrad bomo imenovali še pet najboljših iz vsake starostne kategorije. Vsi udeleženci bodo povabljeni na zaključno prireditev in na literarno branje, ki bo potekalo ob koncu meseca novembra ali začetku meseca decembra, kateri dan in na kateri lokaciji na Krasu, sporočimo naknadno.
Pesmi vseh sodelujočih bodo objavljene v e-zborniku 18. Mlada Vilenica 2018.
Pesmi sodelujočih bo ocenjevala 3-članska komisija, ki bo izbrala nagrajene pesmi. Odločitev komisije je dokončna. Imena članov komisije bodo objavljena po zaključku ocenjevanja.
Udeleženci natečaja se s prijavo na natečaj strinjajo, da bodo njihova dela objavljena tudi v e-zborniku.

Pogoji razpisa: Sodelujejo lahko vsi otroci vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Pesmi morajo biti napisane v slovenskem jeziku. Rok za prijavo je 18. november 2018. Za pravočasno oddajo prispevkov velja datum oddaje po e-pošti, do vključno 24. ure.
Oprema pesmi: Pri vsaki pesmi naj bo v uvodu navedeno:
- ime in naslov šole, ki jo avtor obiskuje,
- ime in priimek avtorja,
- razred, ki ga avtor obiskuje,
- točen datum rojstva avtorja,
- ime in e-naslov mentorja.
Pravila pošiljanja: Upoštevane bodo le pesmi, ki bodo prispele pravočasno in bodo pravilno opremljene.
Navodila za zapisovanje pesmi:
- za barvo pisave ni nujno, da je le črna,
- kombinirate lahko velike in male črke,
- ravnanje vrstic je poljubno,
- pesmi so lahko zapisane v več stolpcih,
- ne vnašajte prelomov strani,
- pesmim ne smejo biti dodane nobene slike,
- pisava pesmi je lahko odebeljena, obarvana, poševna ali kakor koli drugače oblikovana.

Pravila za 3. likovno nagrado Mlade Vilenice 2018

Ko človek govori o naslikani pesmi, ima običajno v mislih ilustracijo že dane pesmi, torej njeno vizualno interpretacijo. Toda … ali je slika lahko tudi pesem? Je risba lahko haiku? Sama po sebi, brez osnove, ki naj bi jo interpretirala? Likovno izražanje je ravno tako kot jezikovno lahko poetično. Prihaja predvsem iz srca in ne toliko iz glave. Zato je tema letošnjega likovnega natečaja Mlada Vilenica ”Naslikaj mi pesem“. Mladim umetnikom dajemo v izziv, naj narišejo ali naslikajo pesem. Pa ne kake konkretne pesmi, ampak tisto, ki bo povedana le v likovnem jeziku. Torej v likovnem jeziku, kjer besede ne obstajajo. To pomeni, da si pesnik pesmi ne poje v glavi in jo odslikava v risbi, ampak bo njegovo likovno delo samo po sebi pesem.
Likovna dela vseh sodelujočih bodo objavljena v e-zborniku 18. Mlada Vilenica 2018.
Likovna dela sodelujočih bo ocenjevala 3-članska komisija, ki bo izbrala razstavljena dela. Odločitev komisije je dokončna. Imena članov komisije bodo objavljena po zaključku ocenjevanja. Udeleženci natečaja se s prijavo na natečaj strinjajo, da bodo njihova dela objavljena tudi v e-zborniku.

Pogoji razpisa: Sodelujejo lahko vsi otroci vrtcev, osnovnih in srednjih šol.
Rok za prijavo je 18. november 2018. Za pravočasno oddajo prispevkov velja datum na žigu, do vključno 24. ure. Na kuverti naj bo napisano »Mlada Vilenica 2018; likovni natečaj«.
Oprema likovnega dela: Pri vsakem delu naj bo navedeno:
- ime in naslov šole, ki jo avtor obiskuje,
- ime in priimek avtorja,
- razred, ki ga avtor obiskuje,
- točen datum rojstva avtorja,
- ime in e-naslov mentorja,
- naslov dela.
Navodila za slikanje pesmi
- Pri izbiri tehnike ni nobenih omejitev.
- Pri izbiri tematike ni omejitev. Lahko pa je tema vezana na letošnjega slavljenca Ivana Cankarja.
- Edina omejitev je velikost likovnega dela, ki naj bo največ format A3. Sicer pa ni treba, da se ustvarjalci držijo običajnih razmerij. Njihova likovna stvaritev je lahko kvadrat, trikotnik, krog, lahko je zelo visoka ali izredno dolga. Naj bo že format sam vir kreativnosti.

ODDAJA DEL:
Vaša literarna dela pošljite po e-pošti na naslov mladavilenica2018@gmail.com, likovna dela pa na naslov: KUD Vilenica Sežana Kosovelova ul. 4A 6210 Sežana. Za dodatne informacije in pojasnila pišite na e-naslov mladavilenica2018@gmail.com.
Rok za prijavo je 18. november 2018.
Za pravočasno oddajo prispevkov velja datum oddaje po e-pošti, do vključno 24. ure.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...