Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Znanih je devet Prangerjevih pesniških zbirk

Znanih je devet Prangerjevih pesniških zbirk

Prangerjevi kritičarki in kritik izbrali izjemne zbirke poezije

Ljubljana, 4. februar – V fokusu 17. Festivala Pranger – Srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki se bo odvijal med 2. in 6. junijem v Rogaški Slatini s preddogodki v Ljubljani in Mariboru, bodo najnovejše zbirke Nine Dragičević, Blaža Iršiča, Nine Kremžar, Mateja Krajnca, Zalke Drglin, Monike Vrečar, Braneta Senegačnika, Iztoka Osojnika in Lucije Stupica.

Na fotografiji: Diana Pungeršič na kritiški razpravi v Rogaški Slatini 2019 (Foto: Nina Medved)

Ob prehodu v novo desetletje je Festival Pranger k sodelovanju povabil novo trojico kritikov. Pretresanju poezije v edinstvenem Prangerjevem formatu se bodo posvetili pesnik, urednik, kritik in prevajalec Peter Semolič (1967), prejemnik Jenkove nagrade 1997 in nagrade Prešernovega sklada 2001, kritičarka in prevajalka, Stritarjeva nagrajenka 2018, Diana Pungeršič (1984), ter kritičarka, urednica in pesnica Veronika Šoster (1992). V preteklem triletju so njihove vloge opravljali Barbara Korun, Aljaž Koprivnikar in Domen Slovinič.

Kritiška skupina je izbirala najvznemirljivejše pesniške zbirke z letnico 2019. Peter Semolič je za obravnavo na festivalu izbral zbirke Iztoka Osojnika Udovic (eBesede), Braneta Senegačnika Pogovori z nikomer (Slovenska matica) in Lucije Stupice Točke izginjanja (LUD Literatura). Diana Pungeršič je izbrala zbirke Ojstrica Mateja Krajnca (SZ Čeljust), Amonit Zalke Drglin (KUD AAC Zrakogled), Šovinistka Monike Vrečar (Književno društvo Hiša Poezije), Veronika Šoster pa Dostop na odprto morje Nine Kremžar (JSKD), Človek pod luno Blaža Iršiča (LUD Literatura) in Ljubav reče greva Nine Dragičević (ŠKUC).

Izbrani avtorji in avtorice predstavljajo različne generacije in pesniške krede, s čimer letošnji Festival Pranger ponuja barvit vpogled v raznolikost sodobne slovenske pesniške produkcije.

Vsi avtorji in avtorice, razen Braneta Senegačnika, Iztoka Osojnika in Lucije Stupica, ki so k zgodovini festivala – sploh soustanoviteljica Stupica – pomembno prispevali, bodo v izbranih vlogah na festivalu sodelovali prvič. Med 4. in 6. junijem se bodo torej posvetili zbirkam na javnih kritiških razpravah, ki bodo potekale v Rogaški Slatini, s številnimi preddogodki v Ljubljani in Mariboru.

V petek, 5. junija, bo Festival Pranger v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v Aninem dvoru v Rogaški Slatini razglasil in podelil Stritarjevo nagrado za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko. Pokojni velikan slovenskega literarnega novinarstva in kritike, Peter Kolšek, je ob prvi podelitvi Stritarjeve nagrade na Festivalu Pranger leta 2013 za DELO napisal: »To se je zgodilo prvič na tej lokaciji in pri tem zagotovo ne gre za čisto naključje; pesniški festival Pranger je namreč prav letos star deset let, ugledni 'narodni' pisatelj, ki je dal nagradi ime, tudi kritik in pesnik, torej Josip Stritar, pa je prav v Rogaški Slatini umrl pred natanko devetdesetimi leti.«

Pranger bo prihodnje leto praznoval že 18 let. V luči prihajajočega častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu bo izbrani jezik prevajalskega programa festivala v letih 2020–2022 nemški jezik: Prangerjevi izbranci bodo dobili sveže prevode poezije v nemščino, festival pa bo prevzel tudi vlogo literarnega agenta v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Razpored kritiških razprav
Vse razprave bo vodila Stritarjeva nagrajenka 2017, Maja Šučur.

Četrtek, 4. junij 2020
Smoletova gorca, Sladka Gora, ob 15.00
• Iztok Osojnik: Udovic
• Monika Vrečar: Šovinistka
• Blaž Iršič: Človek pod luno

Petek, 5. junij 2020
Mestna galerija, Rogaška Slatina, ob 9.30
• Matej Krajnc: Ojstrica
• Zalka Drglin: Amonit
• Nina Kremžar: Dostop na odprto morje

Sobota, 6. junij 2020
Mestna galerija, Rogaška Slatina, ob 9.30
• Brane Senegačnik: Pogovori z nikomer
• Lucija Stupica: Točke izginjanja
• Nina Dragičević: Ljubav reče greva

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...