Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Konec vsega

(Gledano astrofizikalno)
Katie Mack
Prelistaj
Konec vsega -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7050-92-9
Naslov izvirnika The end of everything
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
400 g
268 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vemo, da je vesolje imelo začetek.
Kakšen pa bo konec te zgodbe?

Z živahnim, ostrim in včasih tudi ironičnim smislom za humor nas astrofizičarka Katie Mack popelje na razburljivo intelektualno potovanje po štirih možnih koncih vesolja: Veliki stisk, Toplotna smrt, Veliki raztrg ali Razpad vakuuma. Na razumljiv način nas vodi skozi glavne koncepte kvantne mehanike, kozmologijo, teorijo strun itn., ter nam odstre, kako lahko majhni popravki v našem nepopolnem razumevanju realnosti pomenijo ogromne razlike v tem, kako se bo odvila naša prihodnost. Naše vesolje se lahko sesede skupaj, lahko ga raznese narazen, ali pa se celo – v naslednjih petih minutah – vda neizogibnemu širjenju mehurčka pogube. 

To čarobno in fascinantno zgodbo prihodnosti vesolja, do neke mere tudi neznane pokrajine fizike, na vznemirljiv način pripoveduje ena vodilnih astrofizičark, ki obenem poišče tudi naš prostor v njej. Med zvezdnimi eksplozijami in poskočnimi vesolji nam Katie Mack pokaže, da lahko kljub temu, da smo ljudje v vesoljskem smislu zanemarljivi in nimamo možnosti vplivanja na kozmične spremembe, vsaj začenjamo razumeti, kaj se dogaja okoli nas.

Knjiga Konec vsega je vseskozi duhovita, presenetljiva vožnja do najbolj oddaljenih kotičkov našega sedanjega znanja.

Znanstvena knjiga leta po izboru revij in časnikov Economist, Observer, New Scientist, BBC Focus, Independent in Washington Post.  


»Katie Mack je izjemna znanstvenica, strastna raziskovalka narave, krasna sodelavka pri teh odkrivanjih, polna bistroumnosti in sproščenosti. Od nje sem se naučil marsičesa novega. Zalotil sem se tudi pri tem, ko sem strmel skozi okno in meditiral o koncu vsega.«
– Carlo Rovelli, avtor knjig Osem kratkih lekcij o fiziki in Zapovrstje časa

»Knjiga Konec vsega združuje globoko razmišljanje o fiziki s širšo sliko vesolja in občudovanja vrednim pripovednim stilom Carla Sagana.«
– Randall Munroe, avtor knjige Kaj pa, če?  

iz knjige

»Če smem parafrazirati Tolstojev stavek, so si vsa srečna vesolja podobna, vsako nesrečno vesolje pa je nesrečno po svoje. V tej knjigi opisujem, kako lahko majhni popravki našega sedanjega, nepopolnega znanja o kozmosu privedejo do izrazito različnih poti v prihodnost, od vesolja, ki se zruši samo vase, do takega, ki se raztrga, in do takega, ki postopno podleže neizprosnemu širjenju mehurčka pogube. Ko bomo spoznavali, kako se je razvijalo naše razumevanje vesolja in njegovega konca, ter odkrivali, kaj to pomeni za nas, bomo srečali nekaj najpomembnejših konceptov v fiziki in videli, da niso povezani samo s kozmičnimi apokalipsami, ampak tudi s fiziko našega vsakodnevnega življenja.«
– iz knjige

O AVTORICI

Katie Mack je teoretična astrofizičarka in ena najbolj popularnih znanstvenic na Twitterju s skoraj 400 tisoč sledilci. V toku svoje raziskovalne kariere na Caltechu, Princetonu, Cambridgeu, Melbournu in zdaj na Univerzi North Carolina se je posvečala predvsem temni snovi, kozmičnim strunam in nastanku prvih galaksij. Svoja besedila je do zdaj objavljala v revijah State, Time in Scientific American, poleg tega pa ima redno kolumno v reviji Cosmos. Konec vsega je njena prva knjiga, z njo je dosegla široko bralstvo ter prevod v mnoge svetovne jezike.

 

 

 

 

 

 

 

O knjigi v drugih medijih

Predstavitev knjige v oddaji Sobotno branje na Prvem programu Radia Slovenija: povezava do oddaje 

Recenzija Bukla

Ko sem bil mlajši, sta me navduševali astronomija in astrofizika, ob tem pa seveda tudi temeljna vprašanja našega bivanja, kot so: Kako je nastalo vesolje in iz česa? Kako staro je? Kaj se bo z njim in z nami zgodilo v daljni prihod­nosti? Ko sem postal založnik, sem vedno znova iskal primerno knjigo s tega področja, ki bi jo izdali. Ko je ob koncu lanskega leta v Ameriki izšla knjiga Konec vsega, ki zgoščeno prinaša najnovejša spoznanja s tega področja, sem vedel, da je pred menoj pravi knjižni naslov, ki bo potešil tovrstno radovednost mladega in odraslega bralca. Z živahnim, ostrim in včasih tudi ironičnim pisanjem nas priznana ameriška teoretična astrofizičarka Katie Mack popelje na razburljivo intelektualno potovanje po štirih možnih koncih vesolja: Veliki stisk, Toplotna smrt, Veliki raztrg ali Razpad vakuuma. Na razumljiv način ter z mnogimi grafičnimi prikazi nas vodi skozi glavne koncepte kvantne mehanike, kozmologijo, teorijo strun itn. ter nam odstre, kako lahko majhni popravki v našem nepopolnem razumevanju realnosti pomenijo ogrom­ne razlike v tem, kako se bo odvila naša prihodnost. Naše vesolje se po ugotovitvah znanstvenikov lahko sesede, lahko ga raznese ali pa se celo – v naslednjih petih minutah – vda neizogibnemu širjenju mehurčka pogube. To čarobno in fascinantno zgodbo prihodnosti vesolja avtorica pripoveduje na izredno vznemirljiv način, obenem pa poišče tudi naš prostor v njej. Med zvezdnimi eksplozijami in poskočnimi vesolji nas Katie Mack popelje do najbolj oddaljenih kotičkov našega sedanjega znanja.

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...