Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Scenarij

Temelji scenarističnega pisanja
Syd Field
Prelistaj
Scenarij -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Druge filmske knjige
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6954-44-0
Leto izdaje izvirnika 1984
Prevod Zdenko Vrdlovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
450 g
319 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
umetnost > film
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Priznani avtor scenarističnih in filmskih knjig nas v Scenariju, svoji najbolj znani knjigi, po korakih vodi od začetne ideje do končanega scenarija. Na tej poti bralcem razkrije temeljne principe njegovega ustvarjanja, ki olajšajo proces pisanja zgodbe in pripomorejo h kakovostnemu končnemu umetniškemu izdelku.

Field nam v tej knjigi razlaga tudi obrtniške veščine pisanja scenarijev, ki so uporabne na vseh drugih področjih pisanja in ustvarjanja zgodb, hkrati pa nas ves čas opominja tudi na pomembnost izpeljave osnovne ideje, zaradi katere nastaja posamezen scenarij (kot osnova za film) ali pa kako drugo delo. To počne na primerih dobro znanih scenarijev, ki so rodili izjemne filme, pri čemer nam osvetljuje ključne postopke ustvarjanja scenarija, na primer uvajanje likov v zgodbo, gradnjo napetosti, reševanje konfliktov itn.

Field tako pojasni, zakaj je prvih deset strani scenarija tako pomembnih za končno podobo filma, kako torej napisati scenarij, ki bo bralca (gledalca) zagrabil že na začetku in ga ne bo izpustil do zadnje strani, ob tem pa odgovarja tudi na vprašanje, kako ustvariti izvrstno priredbo romana, drame ali časopisnega članka. Ne glede na to ali nastaja po kakšni predlogi ali pa gre za izvirno delo, bistvo scenarija ostaja enako: scenarij je zgodba, povedana s slikami, dialogom in opisom dogajanja ter postavljena v okvir dramske strukture.

»Vsaka drama je konflikt. Če poznate motiv vašega lika, lahko ustvarite ovire, ki mu preprečujejo dosego njegovega cilja. Vaša zgodba bo prav v tem, kako lik premaguje ovire. Konflikt, boj, premagovanje ovir, tako notranjih kot zunanjih, so bistvene sestavine vsake drame pa tudi komedije. Piščeva naloga je, da ustvari dovolj konflikta, da zadrži bralčevo ali gledalčevo zanimanje. Scenaristovo delo je doseči, da bralec obrača strani. Zgodba se mora vselej gibati naprej, proti svoji razrešitvi.

Brez konflikta ni dogajanja. Brez dogajanja ni lika. Lik je dejavnost. Neka oseba je to, kar je, s tem, kar naredi, ne pa s tem, kar govori.«

(iz knjige)

SYD FIELD (1935– 2013) je bil eden najboljših in najvplivnejših poznavalcev sodobne filmske scenaristike in avtor ene prvih knjig o izzivih in problemih pisanja scenarija za celovečerni film. Poučeval je na mnogih univerzah od Berkeleyja do Harvarda, njegov najbolj viden prispevek k vedi o pisanju scenarijev pa je nedvomno zasnova dramaturškega načela o strukturi treh dejanj z dvema točkama preobrata. Napisal je nekaj najbolje ocenjenih knjig na temo scenaristike, med drugim Scenarij (prva izdaja je izšla leta 1979, kasneje je bila še nekajkrat dopolnjena, nazadnje leta 2005) in The Screenwriter\'s Workbook (1984), ki sta obe doživeli že več kot štirideset ponatisov. Delal je tudi kot svetovalec pri vodilnih ameriških filmskih studiih, večino svoje kariere pa je posvetil veščini pisanja scenarijev na delavnicah, ki jih je izvajal po vsem svetu. Njegova knjiga Scenarij ostaja nepreseženo delo na tem področju, ki je izjemno aktualno tudi za slovenski kulturni prostor, kjer dovršen filmski scenarij ostaja ena od največjih ovir pri snemanju prepričljivih celovečernih filmov.

»Syd Field je eden najboljših analitikov na področju ameriške filmske scenaristike.« – James L. Brooks, scenarist, režiser in producent filma Bolje ne bo nikoli

»Filmska biblija.« – Library Journal

o knjigi v drugih medijih

Tadej Čater je za portal MMC prebral knjigo Scenarij.

Pri založbi UMco je pred kratkim izšla knjiga s preprostim naslovom: Scenarij. Gre za prevod istoimenske knjige ameriškega scenarista in profesorja kreativnega pisanja Syda Fielda, ki jo je uredil scenarist Žiga Valetič, prevedel pa filmski kritik in publicist Zdenko Vrdlovec.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...