Urednikov uvodnik
Slovenski knjižni prostor ima kar bogato žanrsko zgodovino, ki, če govorimo o kriminalkah, v zad­njem obdobju sega vse od Maje Novak prek Igorja Karlovška do Sergeja Verča ter od.. več>
Novica
Lara Paukovič: Poletje v gostilni
Datum dogodka: Torek, 04.04.2017

Torek, 4. 4.ob 18.30, kavarna Moderna, Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana

 

VABILO NA PREDSTAVITEV ROMANA 

Lara Paukovič: Poletje v gostilni

 

Lara Paukovič (1993) zaključuje študij primerjalne književnosti in anglistike. Piše kritike, kratke zgodbe in članke za različne slovenske literalne portale in revije ter organizira literarne dogodke. Je tudi urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti, piarovka in novinarka. Poletje v gostilni je njen knjižni prvenec.

Na začetku sem bila vsa ekstatična, sčasoma pa sem se naučila, kako nadzoruješ svoje navdušenje. To je veščina, ki mi še danes pogosto pride prav – neverjetno je namreč, kaj zavedanje, da jih občuduješ, sproži v ljudeh. Ob tem je popolnoma nepomembno, za koga gre – sošolca, ki mu želiš biti podoben pri dvanajstih, nadrejenega ali javno osebo; razmerje moči se vzpostavi in ne glede na to, kako se trudiš, situacije ne moreš več vrniti v prvotno stanje.

Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki –, nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane. Tam se znajde v središču vsega, kar jo na tem svetu moti: od narobe izpisanih imen vin na meniju do mehkih ć-jev in trdih l-jev v govoru zaposlenih, še najbolj pa dejstvo, da se je, intelektualka z arzenalom latinskih rekov na jeziku, znašla v situaciji, kjer takšni atributi ne zaležejo prav dosti. Da je mera polna, si mora priznati, da se je, vsem svojim načelom navkljub, zagledala v enega od natakarjev. Roman o odraščanju, o izkušnjah, ki zamajejo naše predstave o svetu, o trenutkih spoznanja, da z razdalje sodimo stvari precej drugače kot od blizu.

Z avtorico se bo o romanu pogovarjala Tina Košir.