Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nož

Premišljevanja po poskusu umora
Salman Rushdie
Nož Prednaročilo -20%
19,90 € 24,90 € Prihrani 5,00 €
Knjiga izide predvidoma 16. aprila 2024. Prednaročniki prejmete knjigo takoj, ko pride iz tiska. Brezplačna poštnina (v Slovenijo) Prednaročniška cena 19,90 € velja za naročila, ki so oddana in plačana do 15.04.2024 do polnoči.
Plačilo je mogoče po predračunu, s kreditno kartico ali preko PayPala.

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-90-6
Naslov izvirnika Knife
Podnaslov izvirnika Meditations After an Attempted Murder
Leto izdaje izvirnika 2024
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
370 g
256 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Nož bo izšla 16. aprila.
Prednaročniška cena 19,90 € velja do izida. Dostava je brezplačna.
Prednaročniki prejmete knjigo takoj, ko pride iz tiska

Prednaročniška cena velja zgolj v primeru, da bo plačana prednaročniška cena do dneva izida knjige.

Če bi poleg knjige Nož naročali še kakšno drugo knjigo, ki bi jo želeli imeti prej, naročite knjigo Nož ločeno. V nasprotnem primeru bo celotno naročilo oddano šele ob izdaji knjige.

 

»Dejanja najbolje tolmačijo naše misli.«

Zgodilo se je avgusta leta 2022. Tik preden je britansko-ameriški pisatelj indijskih korenin Salman Rushdie, eden najbolj spoštovanih sodobnih literatov in avtor znamenitega romana Otroci polnoči, »bookerja vseh bookerjev«, na enem svojih nastopov začel s predavanjem, je k njemu skočil napadalec z nožem.

Ko je Rushdie zagledal morilsko postavo, je takoj pomislil: Ti si torej to. Tu si. Njegova druga misel pa je bila: Zakaj zdaj? Ali res? Tako dolgo je že. Zakaj zdaj, po vseh teh letih? Napadalec ga je z nožem večkrat zabodel v trup, vrat in obraz ter ga hudo poškodoval. Rushdie je ob tem izgubil eno oko.

Vendar je preživel.

Namesto da bi se umaknil iz javnosti, je že kmalu napovedal, da bo o okoliščinah tega dramatičnega dogodka, z usodnimi posledicami za njegovo življenje, napisal knjigo. Čez čas je razkril tudi njen naslov – Nož: premišljevanja po poskusu umora. S to iskreno knjigo Rushdie v neposrednem literarnem slogu popiše, kako je prišlo do brutalnega napada, kaj ta pomeni zanj kot človeka in knjižnega ustvarjalca, in kje je našel inspiracijo ter moč za ponovni dvig v normalno življenje.

Nož je intimen in globoko izpovedni avtoportret, s katerim eden najboljših živečih pisateljev razmišlja o ključnih vprašanjih človekovega bivanja in ustvarjanja.

IZ KNJIGE

»Ko v vlogi bralca vemo, česar lik ne ve, ga želimo posvariti. Zbeži, Ana Frank, jutri bodo odkrili tvoje skrivališče. Ko razmišljam o tisti svoji zadnji brezskrbni noči, temačna senca prihodnosti lega čez moj spomin. A ne morem se več posvariti. Za to je prepozno. Lahko le povem zgodbo.«

»Tistega dopoldneva v amfiteatru ni bilo videti varnostnikov – zakaj ne? ne vem –, tako da je imel napadalec do mene prosto pot. Kar stal sem, strmel proti njemu, prikovan na tla kot srna, ki obstane v soju avtomobilskih žarometov.
Potem je prispel do mene.
Noža sploh nisem videl, oziroma se ga vsaj ne spominjam. Ne vem, ali je bil kratek ali dolg, širok lovski nož ali ozko bodalo, nazobčan kot nož za kruh ali zakrivljen nož ali nož na vzmet, kakršne imajo radi ulični nasilneži, ali pa morda celo mesarski nož, ki ga je izmaknil materi iz kuhinje. Vseeno mi je. To nevidno orožje je bilo dovolj uporabno in je zadovoljivo opravilo svojo nalogo.«

O AVTORJU

Salman Rushdie (1947) je napisal petnajst romanov, med njimi Otroci polnoči, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado in kasneje nagrado »bookerja vseh bookerjev«, v ožjem izboru pa so bile tudi njegove knjige Satanski stihi, Mavrov poslednji vzdih in Quichotte (Kihot). Ima status uglednega pisatelja na newyorški univerzi. Njegove knjige so prevedli v več kot štirideset jezikov. Leta 2023 ga je revija Times imenovala za enega izmed sto najvplivnejših ljudi na svetu.

 


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...