Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nož

Premišljevanja po poskusu umora
Salman Rushdie
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-90-6
Naslov izvirnika Knife
Podnaslov izvirnika Meditations After an Attempted Murder
Leto izdaje izvirnika 2024
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
370 g
256 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Dejanja najbolje tolmačijo naše misli.«

Zgodilo se je avgusta leta 2022. Tik preden je britansko-ameriški pisatelj indijskih korenin Salman Rushdie, eden najbolj spoštovanih sodobnih literatov in avtor znamenitega romana Otroci polnoči, »bookerja vseh bookerjev«, na enem svojih nastopov začel s predavanjem, je k njemu skočil napadalec z nožem.

Ko je Rushdie zagledal morilsko postavo, je takoj pomislil: Ti si torej to. Tu si. Njegova druga misel pa je bila: Zakaj zdaj? Ali res? Tako dolgo je že. Zakaj zdaj, po vseh teh letih? Napadalec ga je z nožem večkrat zabodel v trup, vrat in obraz ter ga hudo poškodoval. Rushdie je ob tem izgubil eno oko.

Vendar je preživel.

Namesto da bi se umaknil iz javnosti, je že kmalu napovedal, da bo o okoliščinah tega dramatičnega dogodka, z usodnimi posledicami za njegovo življenje, napisal knjigo. Čez čas je razkril tudi njen naslov – Nož: premišljevanja po poskusu umora. S to iskreno knjigo Rushdie v neposrednem literarnem slogu popiše, kako je prišlo do brutalnega napada, kaj ta pomeni zanj kot človeka in knjižnega ustvarjalca, in kje je našel inspiracijo ter moč za ponovni dvig v normalno življenje.

Nož je intimen in globoko izpovedni avtoportret, s katerim eden najboljših živečih pisateljev razmišlja o ključnih vprašanjih človekovega bivanja in ustvarjanja.

IZ KNJIGE

»Ko v vlogi bralca vemo, česar lik ne ve, ga želimo posvariti. Zbeži, Ana Frank, jutri bodo odkrili tvoje skrivališče. Ko razmišljam o tisti svoji zadnji brezskrbni noči, temačna senca prihodnosti lega čez moj spomin. A ne morem se več posvariti. Za to je prepozno. Lahko le povem zgodbo.«

»Tistega dopoldneva v amfiteatru ni bilo videti varnostnikov – zakaj ne? ne vem –, tako da je imel napadalec do mene prosto pot. Kar stal sem, strmel proti njemu, prikovan na tla kot srna, ki obstane v soju avtomobilskih žarometov.
Potem je prispel do mene.
Noža sploh nisem videl, oziroma se ga vsaj ne spominjam. Ne vem, ali je bil kratek ali dolg, širok lovski nož ali ozko bodalo, nazobčan kot nož za kruh ali zakrivljen nož ali nož na vzmet, kakršne imajo radi ulični nasilneži, ali pa morda celo mesarski nož, ki ga je izmaknil materi iz kuhinje. Vseeno mi je. To nevidno orožje je bilo dovolj uporabno in je zadovoljivo opravilo svojo nalogo.«

O AVTORJU

Salman Rushdie (1947) je napisal petnajst romanov, med njimi Otroci polnoči, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado in kasneje nagrado »bookerja vseh bookerjev«, v ožjem izboru pa so bile tudi njegove knjige Satanski stihi, Mavrov poslednji vzdih in Quichotte (Kihot). Ima status uglednega pisatelja na newyorški univerzi. Njegove knjige so prevedli v več kot štirideset jezikov. Leta 2023 ga je revija Times imenovala za enega izmed sto najvplivnejših ljudi na svetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Salman Rushdie o romanu Nož in svobodi izražanja v oddaji The Daily Show

 

Recenzija Pine Gabrijan za RTV Slovenija na portalu MMC, v rubriki Beremo:

»Knjiga Nož je predvsem introspektivno knjižno delo v obliki premišljevanj iz podnaslova. Med drugim se poglobi v pojem iz naslova, tudi z vprašanjem, katera je bistvena razlika med nožem in strelnim orožjem. Pištola v primerjavi z nožem ubija iz razdalje. Uporablja se za poškodovanje ali ubijanje ljudi. Nož se najpogosteje uporablja v kuhinji. Napad z njim pa je – četudi se sliši ironično – intimnejši za obe vpleteni strani.« - Pina Gabrijan 

Avtobiografija Salmana Rushdieja: Na atentat se je odzval s pisanjem; Gašper Stražišar v Dnevniku, 15. april 2024.

"Kot je Rushdie v soboto povedal v intervjuju 60 minut na ameriški televizijski mreži CBS, ga grožnje s smrtjo niso nikoli prestrašile, čeprav se je zaradi njih preselil že več kot 60-krat. Dejal je, da si bo napadalca za vedno zapomnil, saj je bil zadnja stvar, ki jo je uzrl s svojim desnim očesom. Kot zapiše, se je tega usodnega dne zgodilo nekaj, na kar se je pripravljal 33 let. Sprašuje se, zakaj prav zdaj, zakaj toliko let po izidu Satanskih stihov, zakaj po vseh teh letih. Odgovore na ta vprašanja išče v romanu, ki se deli na dve večji poglavji: Angel smrti in Angel življenja. Skozi podpoglavja nas bralce popelje od poglavja Nož, torej od napada, do poglavja Pomiritev, v katerem poskuša končati zgodbo svojega napada tako, da se znova povzpne na oder, kjer se je vse skupaj začelo."

Noviteta Salmana Rushdia Nož: premišljevanja po poskusu umora danes na slovenskem, ameriškem in britanskem trgu; v oddaji Svet kulture na radiu Ars, 16. april 2024

"Britansko-ameriški pisatelj indijskih korenin Salman Rushdie je avtor tako nagrajenih kot kontroverznih del svetovnega slovesa. V svoji zadnji knjigi opisuje okoliščine dramatičnega dogodka, ko ga je pred dvema letoma na odru amfiteatra v mestecu Chautauqua v zvezni državi New York, kjer naj bi govoril o pomenu zagotavljanja varnosti za pisatelje, moški z zakritim obrazom napadel z nožem in ga skoraj ubil."

Salman Rushdie: “Veliko krvi, sem si mislil. Potem sem pomislil: umiram.”; Fokuspokus, 28. april 2024

Recenzija Bukla

»Na nasilje bom odgovoril z ustvarjanjem,« je eden nosilnih motivov te dramatične izpovedne knjige, ki jo v slovenščini lahko beremo sočasno z angleškimi in drugimi bralci. Britansko-ameriški pisatelj indijskih korenin Salman Rushdie (1947) je eden najbolj spoštovanih sodobnih literatov, dobitnik »bookerja vseh bookerjev« za roman Otroci polnoči, ki si je z razvpitim romanom Satanski stihi nakopal fatvo, zloglasni verski smrtni ukaz, in bil zato prisiljen v večdesetletno skrivanje. Podrobno ga je tretjeosebno popisal v svoji izpovedni knjigi Joseph Anton, kar je bil psevdonim, s katerim se je pogosto predstavljal. Avgusta leta 2022, tik preden je v New Yorku na enem od svojih dogodkov začel predavanje, je k njemu skočil napadalec, ga z nožem večkrat zabodel v trup, vrat in obraz ter ga hudo poškodoval. Rushdie je skoraj umrl in ob tem izgubil eno oko. Namesto da bi se umaknil iz javnosti, je že kmalu napovedal, da bo o okoliščinah tega dramatičnega dogodka, z usodnimi posledicami za njegovo življenje, napisal knjigo. Čez čas je razkril tudi njen naslov: Nož: premišljevanja po poskusu umora. S to iskreno knjigo Rushdie v neposrednem literarnem slogu premišljuje, kako je lahko prišlo do tega brutalnega napada, kaj ta pomeni zanj kot človeka in knjižnega ustvarjalca in kje je našel inspiracijo ter moč za ponovni dvig v normalno življenje. Intimen in globoko izpovedni avtoportret, s katerim eden najboljših živečih pisateljev razmišlja o ključnih vprašanjih človekovega bivanja in ustvarjanja.

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...