Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Divji deček

Gorski dnevnik
Paolo Cognetti
Prelistaj
Divji deček -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-33-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Il ragazzo selvatico
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Jernej Šček
Urednik Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
230 g
178 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje > potopisi
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor uspešnice Osem gorà

Tridesetletnik, težka zima, občutek, da ne gre nikamor. »Počutil sem se nemočen, zmeden in potrt. Predvsem pa nisem pisal, kar je zame, kot da ne bi spal ali jedel.« Paolo Cognetti se takole spominja življenjske krize, ki ga je odgnala iz rodnega Milana za dolgo sezono v visokogorsko kočo, v iskanje novih začetkov.

Branje Henryja Davida Thoreauja in Maria Rigonija Sterna, raziskovanje divjega sveta, soočenje s samoto, srečanja in prijateljstva z gorjani v dnevniškem zapisu pristne bivanjske pustolovščine, ki bralca osvobaja in navdihuje.

Poslovenitev Divjega dečka, ki sledi razširjeni in dopolnjeni različici izvirnika. Cognettijevo ustvarjalno življenje je deset let po nastanku te knjige še vedno razpeto med rojstnim mestom in visokogorsko kočo v zaselku Estoul (Brusson) nad dolino Aoste, kjer prireja festival Il richiamo della foresta (Klic divjine) – obrobno središče sodobne gorske kulture in umetnosti.

Cognetti je nekakšen Thoreau našega časa: biva gorjansko, razmišlja meščansko.

 

O AVTORJU

Paolo Cognetti (1978), po rodu Milančan, je trenutno najvidnejši predstavnik mlajše generacije italijanskih besednih umetnikov. Zgodnja književna in dokumentarna dela je kot poznavalec ameriške sodobne književnosti posvečal svoji Meki, New Yorku. Avtor kratkoproznih in esejističnih zbirk si je vrata v svet odprl z romanesknim prvencem Osem gorà (Totaliteta 2020), lirično izpovedjo o prijateljstvu in človekovem odnosu z naravo, za katerega je prejel prestižno italjansko nagrado Strega in več mednarodnih nagrad. Njegov zadnji roman La felicità del lupo (Volčja sreča, UMco 2023) je že mednarodna uspešnica. Je eden najbolj prevajanih italijanskih pisateljev.

 

iz knjige

»Šel sem v gore z namenom, da bi se sčasoma prelevil v nekoga drugega, in to nepovratno, če bi le dovolj dolgo zdržal; in vendar je moj nekdanji jaz vse močneje vrel na dan. Naučil sem se cepiti drva, zanetiti ogenj v nevihti, okopati in posejati njivo, kuhati z gorskimi zelišči, pomolzti kravo in balirati seno; samotnosti pa se nisem, čeprav je to pravi smoter vsakega puščavništva. Moja osamljenost je bolj kot na gozdno lesenjačo spominjala na hišo ogledal: kamor koli sem pogledal, sem zrl v svojo zrcalno podobo, izkrivljeno, groteskno, neštetokrat pomnoženo.«

Recenzija Bukla

Ko se avtor odloči pobegniti iz mesta v hribe, kjer se ni ustavil že več kot desetletje, sploh ne ve, kam ga bo ta beg ponesel. V najeti gorski koči, na prvi pogled daleč stran od civilizacije, počasi vzpostavlja svoj odnos z naravo in planinarjenjem. V gorah z okoliškimi kmeti in pastirji preživi vse štiri letne čase in postopoma začenja razumeti naravo, pa tudi samega sebe. Paolo Cognetti (1978), eden bolj cenjenih sodobnih italijanskih avtorjev, je svetovno slavo doživel s knjigo Osem gorà, v pričujočem Divjem dečku pa k naravi pristopa z drugega zornega kota. Avtobiografska proza, ki se naslanja na Thourouja in druge naravovarstvene pisatelje, je veličasten poklon divjini in samoti, pa tudi enostavnosti življenja in sprijaznjenosti z njim.

Renate Rugelj, Bukla 167

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...