Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Osem gorà

Paolo Cognetti
Osem gorà
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Totaliteta
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7075-02-1
Naslov izvirnika Le otto montagne
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Luka Novak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
400 g
238 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Paoloa Cognettija Osem gorà je dobesedno vršak sodobne italijanske književnosti, ovenčan z italijansko nagrado Strega in francoskim Prix Médicis étranger.
Pripoved se osredotoča na dve ključni temi: pomen prijateljstva v sodobni družbi in človekov odnos do narave. Lirična mojstrovina je zgodba o predanosti, odraščanju in prijateljstvu, hkrari pa izriše poklo ngoram, ki bo prevzel vse, ki so že kdaj začutili klic planin.
Pietro in Bruno se srečata v otroški letih v odmaknjeni gorski vasici. Pietro prihaja iz velemesta na počitnice, Bruno še nikoli ni zapustil domače vasi. Skupaj raziskujeta planine in vršace. Skozi desetletja iz dečkov odrasteta v moža; čeprav se njune poti razhajajo in Brunove stopinje ostajajo v domačem gorovju, Pietrove pa sežejo do Nepala, ju veže prijateljstvo, tudi ko si vsak po svoje iščeta mesto v svetu. Prvoosebni pripovedovalec tako ostaja razpet med himalajsko dilemo, zarisano v mandali: ali je bliže resnici tisti, ki se vzpne na najvišjo med osmimi gorami, ali tisti, ki ves čas le hodi po gorah okrog nje?

Recenzija Bukla

Eden od najbolj presenetljivih in vplivnih italijanskih romanov zad­njih let je hvalnica naravi, prijateljstvu ter tisti nevidni, a pomembni vezi med očetom in sinom. V osrčju tega občutljivo izpisanega dela, ki so ga hitro prevedli v vse glavne jezike po svetu (več kot štirideset prevodov), je sprva osamljeni šestletnik Pietro, ki med počitnicami s starši prvič pride v podalpsko vasico Grana. Tam spozna precej divjega pastirja Bruna, potem pa z njim ter očetom kar nekaj let zapovrstjo obiskuje in raziskuje tamkajšnjo pokrajino, od zapuščenih hiš in mlinov do bleščečih gorskih vrhov. V najstniških letih vsak od fantov odide po poti, ki je predvidena zanj: Bruno ostane na vasi in ne nadaljuje šolanja, Pietro pa zaživi tipično urbano življenje mladega odraslega. Njuni poti se po očetovi smrti spet stakneta, ko se Pietro vrne v Grano, da bi tam obnovil hišo, ki mu jo je zapustil oče. Poduhovljena zgodba o izzivih sodobnega človeka v moderni družbi je obenem tudi večkratno slavljen roman, ki je prejel kar nekaj nagrad, med njimi italijansko Strego in francoski Prix Médicis, s čimer je že kmalu po izidu postal moderna klasika.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...