Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Če zdaj doma na zofi kdaj

Strogo zaupno po Lake Districtu
Branko Gradišnik
Če zdaj doma na zofi kdaj
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Zbirka Serija Strogo zaupno z Brankom
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7103-73-1
Risbe Romeo Štrakl

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 15,5 cm
560 g
332 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Branko Gradišnik, »doajen slovenske literature in nestor slovenske latrinologije«, v tokratnem potopisu po angleškem Lake Districtu uspešno križa nebeško s pritlehnim.
A kar je v knjigi nebeškega, ni njegovo. Nebeška je poezija, ki si jo izposoja in zastonj objavlja (v svojem prevodu), pritlehna je proza, ki je ne more povzdigniti niti prozac. Banalno komični so opisi bega družine Gradišnik iz Ljubljane, banalno tragično pa tudi njihovo spoznanje, da se morajo ubadati z raznimi nadlogami celo v narodnem parku visoko na severu zelene Anglije! Pesmi je prispeval William Wordsworth, veliki romantični pesnik Narave, rojenega na angleškem »Jezerskem«. Tokrat je peripetije družine Gradišnik ilustriral Romeo Štrakl , znameniti stripar, avtor treh stripovskih albumov (Točno opolnoči in druge zgodbe, Drugi album in Prekletstvo tretjega albuma).

Recenzija Bukla

Pisatelj, prevajalec in publicist Branko Gradišnik (1951) je v svojem dosedanjem opusu veliko pozornosti posvetil tudi potopisom, v katerih z nezgrešljivim slogom meša klasične opazke in vtise s poti s svojim družinskim življenjem ter evolucijo odnosov znotraj svoje primarne bivanjske celice. Pri založbi Pivec so se odločili, da bodo kot sedemdelni projekt izdali Gradišnikove (i)zbrane potopise, do zdaj pa sta izšli dve knjigi: Julij avgusta (2018) in Mi mlajši logarji (2020). Če zdaj doma na zofi kdaj je tretji potopis v seriji, ki prvotno ni bil napovedan, vendar pa ga je Gradišnik ob svojem tretjem družinskem obisku Lake Districta (Jezerskega) preprosto moral napisati. Za to je več razlogov: po eni strani gre za enega najlepših predelov Velike Britanije, ki jo je Gradišnik s tedanjo družino prvič obiskal pred petintridesetimi leti, ko je študijsko bival v Angliji, Lake District pa je v marsičem vplival na njegov kasnejši odnos do narave in gibanja. Po drugi strani sta bila drugi obisk (leta 2002) in tretji (leta 2020) primerna mejnika za osebno in družinsko rekapitulacijo tega večdesetletnega obdobja. Kot piko na i je temu potopisu Gradišnik – poleg aktualnosti v zvezi s pandemijo – dodal tudi obsež­no popisovanje svojega doživljanja poezije Williama Words­wortha (1770–1850), največjega pesnika »Jezerskega« in tudi angleške romantike nasploh. Kar torej dobimo, je izvirni potopisni kolaž, v katerem se mešajo vsakodnevne prigode od iskanja Hadrijanovega zidu do obiskovanja planin, ki jih je v svojih znamenitih slikovnih vodnikih po Lake Districtu zrisal Alfred Wainwright, in številne prevode (skupaj s premišljeno sopostavljenimi izvirniki) najpomembnejših Words­worthovih pesmi. Tu so tudi ilustracije, ki jih je za razliko od prvih dveh potopisov (tam je za grafično podobo poskrbel Ciril Horjak) iz serije tokrat zrisal Romeo Štrakl. Obvezno potopisno branje za vse, ki jih zanimajo nove prigode družine Gradišnik in mojstrski prevodi poezije Williama Wordswortha.

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...