Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Čudaštvo v moji glavi

Orhan Pamuk
Čudaštvo v moji glavi
21,00 € 21,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,63 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-647-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Kafamda bir tuhaf lık
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Erna Pačnik Felek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x ¸15,5 cm
850 g
568 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > ljubezenski roman
turško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čudaštvo v moji glavi, deveti roman Orhana Pamuka, je nepozabna ljubezenska zgodba in virtuozna sodobna epopeja. Je eden pisateljevih največjih dosežkov in njegovih najbolj branih romanov.

iz knjige

»Da bi bolje opisal življenje in sanje našega junaka, bom pripovedovanje začel nekje na sredini njegove zgodbe in bom najprej pojasnil, kako je Mevlut junija 1982 ugrabil dekle iz sosednje vasi Gümüşdere (ki spada v občino Beyşehir v Konyi). Mevlut je dekle, ki je pristalo na to, da pobegne z njim, prvič videl pred štirimi leti na poroki v Istanbulu. To je bila poroka stričevega starejšega sina Korkuta, ki so jo leta 1978 praznovali v Mecidiyek.yu. Mevlut nikakor ni mogel verjeti, da je tudi sam všeč prelepemu dekletu, skoraj še otroku (imelo je trinajst let), ki ga je videl na poroki v Istanbulu. To dekle je bilo sestra neveste, torej žene njegovega bratranca Korkuta, in je prvič v življenju videlo Istanbul, kamor je prišlo na poroko svoje starejše sestre. Mevlut ji je tri leta pisal ljubezenska pisma. Dekle mu ni odgovorilo, vendar je Süleyman, Korkutov brat, ki je skrbel za to, da so pisma romala k njej, Mevlutu ves čas vlival upanje in ga spodbujal, naj ne odneha.

Zdaj, ko je Mevlut nameraval ugrabiti dekle, je Süleyman spet pomagal svojemu bratrancu: usedel se je na voznikov sedež svojega kamioneta znamke Ford in se skupaj z Mevlutom iz Istanbula odpeljal v vas, kjer je preživel otroštvo. Prijatelja sta skovala načrt ugrabitve, ki je obljubljal, da ju nihče ne bo videl.«

o avtorju

Orhan Pamuk je leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Prejel je tudi vrsto drugih mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim nagrado Légion d’Honneur, nagrado Normana Mailerja za življenjsko delo, nagrado Sonning, mednarodno literarno nagrado IMPAC Dublin in nagrado za mir nemške knjižne zbornice. Njegove knjige so prevedene v več kot šestdeset jezikov. Pamuk je častni doktor več univerz in častni član akademij širom sveta.

Recenzija Bukla

Od izida slovenskega prevoda obsežnega romana Muzej nedolžnosti turškega literarnega nobelovca Orhana Pamuka (1952) je minilo že več kot desetletje (vmes je leta 2015 izšlo še njegovo esejistično delo Naivni in sentimentalni romanopisec, leta 2017 pa tudi krajši roman Rdečelaska, ki je izvirno izšel leto prej), tako da so tisti, ki radi berejo tega avtorja, lahko veseli, da se bodo končno lahko spet potopili v njegove razvejane pripovedne meandre. Kajti Čudaštvo v moji glavi je prav to: zgodba o življenju, dogodivščinah in sanjah Mevleta Karataşa, prodajalca boze (fermentirane alkoholne pijače), in njegovih prijateljev ter družine, obenem pa je to tudi slika istanbulskega življenja, ki ga Pamuk tako rad obdeluje v svojih romanih, med koncem šestdesetih let prejšnjega stoletja in letom 2012, ko se zgodba sklene (roman je izšel nekaj let za tem). Mevlut je po rodu iz centralne Anatolije, v Istanbul pa pride kot dvanajstletnik v lovu za srečo, ki se mu v tem spreminjajočem se in vse bolj modernem mestu – glasnem, kaotičnem in koruptivnem – ves čas nekako izmika. Intimni roman epske dolžine, ki je obenem biografija človeka in mesta.

Samo Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...