Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Trilogija 'Koraki'

Niti koraka več, V koraku z volkom, Koraki dvojine
Janja Vidmar
Trilogija 'Koraki' -32%
54,90 € 80,70 € Prihrani 25,80 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,65 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava takoj! Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Roman
Leto izdaje 2023
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
mehka vezava
1.460 g
Tip knjige
roman
Kategorije
knjige umco
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izkoristite nižjo ceno paketa knjig in prihranite 25,80 € (z brezplačno poštnino)!

 

Prvih 30 naročnikov paketa prejme tudi lično bandano!

 

 

Paket Niti koraka več, V koraku z volkom in Koraki dvojine; avtorica Janja Vidmar

Priznana pisateljica Janja Vidmar je s tridelnim potopisnim romanesknim ciklom ustvarila svoj daleč najambicioznejši knjižni projekt, ki je nekaj posebnega tudi v slovenski leposlovni literaturi nasploh. Poleg dokumentarističnih pasusov in potopisnih prvin se v romanu pojavijo tudi izrazite prvine ljubezenskih romanov.

Paket vsebuje knjige:

Niti koraka več  (UMco, 2021)

V prvem delu trilogije se petdesetletna Alenka odpravi po poteh romarskega Camina, to »breme« pa ji je naložila njena hudo bolna sestra. A pot, na katero se večina ljudi odpravi v iskanju notranjega miru, je za junakinjo Alenko le okvir v katerega je umeščena intimna zgodba o večnem razkolu med zunanjim svetom in notranjim čustvovanjem, pospremljena pa je tudi s preživetveno izkušnjo sodobnega človeka. Alenkin strah pred življenjem je resno postavljen pod vprašaj po naključnem srečanju s postavnim Švedom Rogerjem, ki je poln življenja. Se bo z njegovo pomočjo Alenka lahko osvobodila bremen preteklosti?

»Zamaknjeno sem opazovala sončni vzhod, čez katerega je potegnil piš vetra in zdramil drevje. Pozabila sem, koliko barv in odtenkov spusti v svet eno samo bujenje sonca.« - iz knjige Niti koraka več

»Roman Janje Vidmar o Caminu je hvalnica človekovemu osvobajanju.« - Samo Rugelj, Bukla

 

V koraku z volkom   (UMco, 2022)

V nadaljevanju si Alenka začne z negotovimi koraki utirati pot proti lastni svobodi. Z novimi začetki privrejo na plano stari spomini in nepredelane travme. Pot ji ponovno prekriža Roger, s katerim se odpravita preko Apuanskih Alp in razgibanih severnih Apeninov na meji Toskane ter Emilije-Romane. Rodi se želja po skupni poti, a to ni dovolj.

»Ljubezen spreminja svojo obliko kot voda. Njeno trajanje je odvisno od njenega agregatnega stanja, njena brezpogojnost pa od našega. Trši, ko smo, večja je verjetnost za naše pridržke. Bila sta kakor led, ki ga obliva mlačna voda. Ali bi se led odtajal ali voda zamrznila, bo za vselej ostalo uganka.« - iz knjige V koraku z volkom

»Dramatični roman Janje Vidmar nas tokrat odpelje v Italijo: kar se zgodi v Toskani, naj ostane v Toskani.« - Samo Rugelj, Bukla

 

Koraki dvojine  (UMco, 2023)

V sklepnem delu trilogije je osrednje dogajanje postavljeno na mitološko Kreto. Alenka se sama s kombijem odpravi na dolgo pot, da bi na toplem jugu med neobljudenimi soteskami poiskala svojega severnjaka. Med raziskovanjem priložnosti za izletniško pohodniške ture, ki se jih odloči organizirati po vrnitvi, znova preizkuša meje svojih zmogljivosti, za poslovno in osebno srečo pa mora izstopiti daleč iz območja udobja.

»Vnovič sem se na kratko privila k njemu. Njegove prsi so bile moj dom. Nerada sem vroče lice odlepila od bombažne majice, ki je dišala po razbeljenem kamnu in razgreti koži.« - iz knjige Koraki dvojine

»Roman Janje Vidmar nas odpelje na pot po dviji Kreti: kar se dopolni na njej, ostane za zmeraj.« - Samo Rugelj, Bukla

 

o avtorici

Janja Vidmar (1962) je ena najbolj priznanih in branih slovenskih pisateljic ter prejemnica številnih nagrad za mladinsko književnost, ki se v zadnjem obdobju resno posveča tudi pisanju literature za odrasle.

Recenzija Bukla

Uveljavljena, priljubljena in velikokrat nagrajena mladinska pisateljica Janja Vidmar je že pred leti stopila na pot ustvarjanja literature za odrasle. Prav posebno osebno doživetje romarske poti pa jo je pripeljalo v za naše okolje dokaj unikaten žanr literature za odrasle: potopisno ljubezensko razmišljujočo prozo, v kateri glavne junakinje (praviloma) niso ujete v ozko domače okolje, temveč daleč od doma, pogosto v naravi, delajo z vsakim poglavjem odločnejše korake (čeprav si zabičajo, da ne bodo naredile niti koraka več) na poti do sebe ter glavni junaki (praviloma) niso statično zarisani objekti, temveč sila, ki sproži premik tako enostavne, a hkrati najzapletenejše zadeve na svetu: življenja. 
Pričujoči, zadnji del trilogije, roman z naslovom Koraki dvojine, se z lahkoto bere tudi kot samostojna zgodba, saj avtorica mojstrsko preplete dogajalne niti predhodnih zgodb in jih zveže ravno toliko, kolikor je potrebno, da sledimo razvojnemu loku notranjega in zunanjega sveta glavne junakinje Alenke. Dogodki v življenju, ki so jo čustveno zamrznili (mamina smrt, smrt mladostne ljubezni, sestrina smrt), vedno močneje terjajo, da najprej najde sebe in šele nato začne iskati tisto, kar jo bo osrečilo. Pustolovsko ljubezenska potopisna trilogija, ki jasno izriše potrebo po dvojem: sprejeti sebe in stkati sebe v medčloveške odnose. V prvem delu tega romanskega sozvočja, v romanu Niti koraka več, Alenka ubira korake po Caminu namesto bolne sestre, ki tega več ne zmore. Ta pot jo pripelje v naročje glavnega moškega lika, ki še ne ve, kako prelomno vlogo bo imel v njenem življenju, in tudi sam rešuje svoje nepovezane odnose. V drugem delu, V koraku z volkom, nas glavna junakinja na trenutke spravlja ob živce, saj se ne more odločiti, kaj bi sploh rada, in ves čas išče potrditev za pravilnost svojih odločitev, čeprav ji vesolje na ves glas sporoča, da so le globoko občutene odločitve pravilne, in je bralcu kristalno jasno, kdo je njen volk in po kateri poti naj gre. Na tej točki Janja Vidmar mojstrsko izriše notranjo dilemo srednjeletne ženske, njeno ujetost v pričakovanja družine, družbe in prepoznano, a ne do konca priznano željo po svobodi. Na polovici življenja stopiti na novo pot ali ostati v coni udobja, čeprav to prinaša nesrečo, neudobje in notranji nemir? Kot nekdanja mladinska športnica Alenka ve, da v športu večkrat padeš, kot zmagaš, zato je pomembno, da se znova in znova pobereš. Njena ljubezen do vode in narave ter konec koncev do sebe jo pripelje do tega, da svoj okrogli rojstni dan končno dočaka tako, kot si vedno želi: ob jutranjem vzhodu v kanuju sredi Planšarskega jezera. S tem prizorom se prične tretji del trilogije, roman z naslovom Koraki dvojine. 
Glavna junakinja se nepovratno zave pravice do lastne sreče in to se vedno trdneje zarisuje v njenih dejanjih. Če smo v prvih dveh romanih hodili po lepih španskih in italijanskih pokrajinah z rahlo dvomečo glavno junakinjo, gremo na Kreto z odločno Alenko. Še lepše kot ljubezenska zgodba je izrisana prav zgodba opolnomočenja glavne junakinje. Iz prizora v prizor je bolj samozavestna – »Ne kot plaha sanjačica, ki življenje opazuje z varne razdalje, temveč kot ženska, ki odločno sledi svoji usodi.« In kaj najde? Zagotovo ednino. Vse drugo pa razkrije branje romana, ki prinaša tudi lepe fotografije in spodbudne citate kot uvod v vsako poglavje. Branje, ki je lepo za videti in doživeti. Vsekakor trije romani, primerni za kvalitetno branje v poletnih mesecih.

Sabina Fras Popović, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...