Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Koraki dvojine

Janja Vidmar
Prelistaj
Koraki dvojine -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Roman
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-74-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Fotografije Janja Vidmar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
580 g
380 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
knjige umco
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtorica uspešnic Niti koraka več in V koraku z volkom.

»Roman Janje Vidmar nas odpelje na pot po divji Kreti: kar se dopolni na njej, ostane za zmeraj.« – Samo Rugelj, Bukla

Priznana pisateljica Janja Vidmar je s tridelnim potopisno romanesknim ciklom ustvarila svoj daleč najambicioznejši knjižni projekt, ki je nekaj posebnega tudi v slovenski leposlovni literaturi nasploh.

V Korakih dvojine, sklepnem delu trilogije, se po Niti koraka več (Camino) in V koraku z volkom (Toskana) zgodba tokrat odvija na Kreti. Potopisna forma vseskozi gladko prehaja v psihološki roman, ki ga prepletajo tako poglobljena razmišljanja o odnosih kot dokumentaristični pasusi, avtorica pa se odkrito spogleduje tudi s prvinami ljubezenskega romana.

Glavna junakinja Alenka po nesrečnem brodolomu razmerja v Toskani, odločno odide na pot samouresničevanja in iskanja lastne podobe v volčjem pogledu moža, ki je v njej še pred njo samo uzrl vse tisto, kar si je želela postati. S kombijem se sama odpravi čez Balkan in celinsko Grčijo vse do Krete, da bi na toplem jugu med pokončnimi domačini in neobljudenimi soteskami poiskala svojega severnjaka. Med raziskovanjem priložnosti za izletniško pohodniške ture, ki se jih odloči organizirati po vrnitvi, znova preizkuša meje svojih zmogljivosti, za poslovno in osebno srečo pa mora izstopiti daleč iz območja udobja. Vztrajnost in hrepenenje jo naposled privedeta k moškemu, s katerim je že v prvem delu trilogije Niti koraka več spletla usodno vez. Tokrat je iskanje končano, a kaj to pomeni za njuno (skupno) prihodnost?

Tudi zadnja etapa Alenkine poti delno temelji na avtoričini pohodniški izkušnji.

Iz knjige:

»Sorodna duša je tista, ki te iztrga iz korenin. Tista, h kateri te vleče sila, močnejša od usode. Moški z volčjimi očmi me je izkoreninil. V zapečkarici je vzniknila nomadka.«

O AVTORICI

Janja Vidmar je ena najbolj priznanih in branih slovenskih pisateljic ter prejemnica številnih nagrad za mladinsko književnost, ki se v zadnjem obdobju resno posveča pisanju literature za odrasle. Koraki dvojine so sklepni del trilogije, ki jo tvorita še romana Niti koraka več (2021) in V koraku z volkom (2022), in se lahko bere tudi kot samostojna knjiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslušajte odlomek iz knjige, ki ga bere avtorica:

Recenzija Bukla

Uveljavljena, priljubljena in velikokrat nagrajena mladinska pisateljica Janja Vidmar je že pred leti stopila na pot ustvarjanja literature za odrasle. Prav posebno osebno doživetje romarske poti pa jo je pripeljalo v za naše okolje dokaj unikaten žanr literature za odrasle: potopisno ljubezensko razmišljujočo prozo, v kateri glavne junakinje (praviloma) niso ujete v ozko domače okolje, temveč daleč od doma, pogosto v naravi, delajo z vsakim poglavjem odločnejše korake (čeprav si zabičajo, da ne bodo naredile niti koraka več) na poti do sebe ter glavni junaki (praviloma) niso statično zarisani objekti, temveč sila, ki sproži premik tako enostavne, a hkrati najzapletenejše zadeve na svetu: življenja. 
Pričujoči, zadnji del trilogije, roman z naslovom Koraki dvojine, se z lahkoto bere tudi kot samostojna zgodba, saj avtorica mojstrsko preplete dogajalne niti predhodnih zgodb in jih zveže ravno toliko, kolikor je potrebno, da sledimo razvojnemu loku notranjega in zunanjega sveta glavne junakinje Alenke. Dogodki v življenju, ki so jo čustveno zamrznili (mamina smrt, smrt mladostne ljubezni, sestrina smrt), vedno močneje terjajo, da najprej najde sebe in šele nato začne iskati tisto, kar jo bo osrečilo. Pustolovsko ljubezenska potopisna trilogija, ki jasno izriše potrebo po dvojem: sprejeti sebe in stkati sebe v medčloveške odnose. V prvem delu tega romanskega sozvočja, v romanu Niti koraka več, Alenka ubira korake po Caminu namesto bolne sestre, ki tega več ne zmore. Ta pot jo pripelje v naročje glavnega moškega lika, ki še ne ve, kako prelomno vlogo bo imel v njenem življenju, in tudi sam rešuje svoje nepovezane odnose. V drugem delu, V koraku z volkom, nas glavna junakinja na trenutke spravlja ob živce, saj se ne more odločiti, kaj bi sploh rada, in ves čas išče potrditev za pravilnost svojih odločitev, čeprav ji vesolje na ves glas sporoča, da so le globoko občutene odločitve pravilne, in je bralcu kristalno jasno, kdo je njen volk in po kateri poti naj gre. Na tej točki Janja Vidmar mojstrsko izriše notranjo dilemo srednjeletne ženske, njeno ujetost v pričakovanja družine, družbe in prepoznano, a ne do konca priznano željo po svobodi. Na polovici življenja stopiti na novo pot ali ostati v coni udobja, čeprav to prinaša nesrečo, neudobje in notranji nemir? Kot nekdanja mladinska športnica Alenka ve, da v športu večkrat padeš, kot zmagaš, zato je pomembno, da se znova in znova pobereš. Njena ljubezen do vode in narave ter konec koncev do sebe jo pripelje do tega, da svoj okrogli rojstni dan končno dočaka tako, kot si vedno želi: ob jutranjem vzhodu v kanuju sredi Planšarskega jezera. S tem prizorom se prične tretji del trilogije, roman z naslovom Koraki dvojine. 
Glavna junakinja se nepovratno zave pravice do lastne sreče in to se vedno trdneje zarisuje v njenih dejanjih. Če smo v prvih dveh romanih hodili po lepih španskih in italijanskih pokrajinah z rahlo dvomečo glavno junakinjo, gremo na Kreto z odločno Alenko. Še lepše kot ljubezenska zgodba je izrisana prav zgodba opolnomočenja glavne junakinje. Iz prizora v prizor je bolj samozavestna – »Ne kot plaha sanjačica, ki življenje opazuje z varne razdalje, temveč kot ženska, ki odločno sledi svoji usodi.« In kaj najde? Zagotovo ednino. Vse drugo pa razkrije branje romana, ki prinaša tudi lepe fotografije in spodbudne citate kot uvod v vsako poglavje. Branje, ki je lepo za videti in doživeti. Vsekakor trije romani, primerni za kvalitetno branje v poletnih mesecih.

Sabina Fras Popović, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...