Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nikoli na vrh

Himalajsko potovanje
Paolo Cognetti
Prelistaj
Nikoli na vrh -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-55-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Senza mai arrivare in cima
Podnaslov izvirnika Viaggio in Himalaya
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Jernej Šček

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
180 g
129 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini
leposlovje > potopisi
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor uspešnic Osem gorà in Divji deček

Italijanski pisatelj Paolo Cognetti, avtor senzibilno izpisanih knjig o naravi, kot sta odmevni roman Osem gorà, in hvalnica prvinskemu bivanju Divji deček, se ob izteku svojega štiridesetega leta odpravi na poetično pohajanje po območju Himalaje.  

Na poti se sprašuje, kaj je to, hoditi v hribe brez osvojenega vrha? Je to nenasilno dejanje, želja po razumetju, kolovratenje okrog smisla lastne hoje? Nikoli na vrh je beležnica nekega potovanja, obenem pa zgovorna, topla in skrbno napisana pripoved o tem, kako lahko denimo višinska bolezen zamaje vse gotovosti; kako se razplete pogovor s tibetanskim psom; kako se pokrajina razvije v zgodbo telesa in duha.

V Himalajo po Cognettijevem mnenju ne gre stopati lahkonog: to gorstvo je živo, obljudeno, zdaj jemlje, zdaj daje. Če se hočeš soočiti z njim, potrebuješ pravo odpravo z vodniki, nosači in mulami, tabor, ki ga zvečer postaviš in zjutraj razstaviš, predvsem pa dobre sopotnike. Če je res, da v gorah hodimo sami, tudi če smo v družbi, potem je res tudi to, da pustolovščine krepijo prijateljske vezi; zato s seboj vzame tudi Nicolo in Remigia,  svoja dobra prijatelja. 

»Začel sem preštevati kamne, ko se je oglasila domača litanija, zamrmrana iz ust meniha, ki je namesto z grajo postregel z nasmeškom.«

O AVTORJU

Paolo Cognetti (1978), po rodu Milančan, že vrsto let biva med milansko metropolo in gorsko kočo na dva tisoč metrih nad morjem. Njegov romaneskni prvenec Osem gorà, prejemnik nagrade Strega, so prevedli v štirideset jezikov, tudi slovenskega. Založba UMco je pod podpisom istega prevajalca letos izdala avtorjevo delo Divji deček: Gorski dnevnik, v okviru Cognettijevih del pa bo izšel tudi prevod njegovega najnovejšega romana La felicità del lupo (Volčja sreča, UMco 2023).

Cognetti je nekakšen Thoreau našega časa: biva gorjansko, razmišlja meščansko.

Recenzija Bukla

Italijanski pisatelj Paolo Cognetti (1978), avtor senzibilno izpisanih knjig o naravi, kot sta odmevni roman Osem gorà in hvalnica prvinskemu bivanju Divji deček, se ob izteku svojega štiridesetega leta odpravi na poetično pohajanje po območju Himalaje, tudi po poteh Petra Matthiessna, avtorja legendarne knjige Snežni leopard, ki je bila objavljena v letu Cognettijevega rojstva. Pri tem se Cognetti na poti po himalajskih prostranstvih ne povzpne na noben vrh, zato se sprašuje, kaj je to, hoditi v hribe brez osvojenega vrha? Je to nenasilno dejanje, želja po razumetju, kolovratenje okrog smisla lastne hoje? Nikoli na vrh je beležnica nekega potovanja, obenem pa zgovorna, topla in skrbno napisana pripoved o tem, kako lahko denimo višinska bolezen zamaje vse gotovosti; kako se razplete pogovor s tibetanskim psom; kako se pokrajina razvije v zgodbo telesa in duha. V Himalajo po Cognettijevem mnenju namreč ne gre stopati lahkonog: to gorstvo je živo, obljudeno, zdaj jemlje, zdaj daje. Če se hočeš soočiti z njim, potrebuješ pravo odpravo z vodniki, nosači in mulami, tabor, ki ga zvečer postaviš in zjutraj razstaviš, predvsem pa dobre sopotnike. Če je res, da v gorah hodimo sami, tudi če smo v družbi, potem je res tudi to, da pustolovščine krepijo prijateljske vezi. Poetska knjiga o raziskovanju himalajske narave in življenja tamkajšnjih ljudi.

Samo Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...