Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Na črnih poteh

Sylvain Tesson
Prelistaj
Na črnih poteh -20%
15,92 € 19,90 € Prihrani 3,98 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,48 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-71-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Sur les chemins noirs
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Živa Čebulj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
230 g
172 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
leposlovje > potopisi
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Po tragičnem padcu s strehe svojega prijatelja, kamor je v vročici prekrokane noči splezal Sylvain Tesson, francoski avanturist in popotniški pisatelj, se ta znajde v nezavidljivem položaju: večmesečnem zdravljenju v francoski bolnišnici. Ko v osmih metrih padca njegovo telo pridobi težo petdesetih let življenja, je v mesecih, ki sledijo, podvržen fizičnim naporom, ki pritičejo težavnosti poškodbe, operacij in rehabilitaciji. Pa vendar se kljub strašljivi nezgodi, ki ga je skoraj stala življenja, Tesson ne odloči za mirovanje, temveč si obljubi, da bo v primeru okrevanja, peš prehodil Francijo. Tako se spravi na pot.

Na črnih poteh je v prvi vrsti »dnevnik hoje«, v smiselno celoto strukturiran potek misli, občutkov in refleksij, ki se avtorju porajajo med odkrivanjem manj znanih poti in stezic francoske pokrajine. Potovanje, ki svoje začetke beleži poletnega avgusta v francoskem narodnem parku Mercantour v Primorskih Alpah na jugovzhodu države in se zaključi novembra na polotoku Contentin na francoskem severu, se odvija (v meri mogočega) izven urbanih področij, saj preči deželo, naravo, prostost. Pričujoča knjiga je zato pripoved, ki jo odmerja ritem koraka, kot tudi vabilo h kontemplaciji in refleksiji.

»Zdravnik mi je rekel: ‘Naslednje poletje boste dobili bivanje v centru za rehabilitacijo.’ Jaz pa sem rajši od narave izprosil to, kar bi moral dobiti od tekalnih stez: moči.« – iz knjige


Po knjigi so posneli tudi film Sur les chemins noir z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi: trailer si lahko tukaj:


o avtorju

Sylvain Tesson (1972) je francoski pisatelj in svetovni popotnik. Čeravno glavnina njegovega literarnega ustvarjanja temelji na osebnih doživetjih, avtor presega okvir klasičnega potopisca. Poznan je po vrsti nenavadnih popotniških odprav, mednje sodi denimo potovanje okrog sveta s kolesom, ki služijo kot osnova za njegove knjige. Poleg vsesplošne priljubljenosti in prevodov v tuje jezike je za svoje pisanje prejel tudi številna pomembna francoska literarna priznanja, kot sta renaudotova nagrada (2019) ali goncourtova nagrada za kratko zgodbo (2009). Poleg knjig Snežni leopard in Na črnih poteh (UMco, 2023) imamo v slovenščino prevedeni tudi zbirki kratkih zgodb Pod milim nebom in Prepusti se življenju (obe 2020), in izpovedno delo V sibirskih gozdovih (2023), ki so izšle pri Hiši poezije.

Recenzija Bukla

Sylvain Tesson (1972) je francoski pisatelj in svetovni popotnik. Čeravno glavnina njegovega literarnega ustvarjanja temelji na osebnih doživetjih, avtor presega okvir klasičnega potopisca. Poznan je po vrsti nenavadnih popotniških odprav, ki služijo kot osnova za njegove knjige. Poleg vsesplošne priljubljenosti in prevodov v tuje jezike je za svoje pisanje prejel tudi številna pomembna francoska literarna priznanja, kot je Renaudotova nagrada (2019) za Snežnega leoparda, ki bo pri nas izšel jeseni. V slovenščino imamo prevedeni zbirki kratkih zgodb Pod milim nebom in Prepusti se življenju, Na črnih poteh pa se začne s šokom. Po tragičnem padcu s strehe svojega prijatelja, kamor je v vročici prekrokane noči splezal Sylvain Tesson, se znajde v nezavidljivem položaju: večmesečnem zdravljenju v francoski bolnišnici. Ko v osmih metrih padca njegovo telo pridobi težo petdesetih let življenja, je v mesecih, ki sledijo, podvržen fizičnim naporom, ki pritičejo težavnosti poškodbe, operacij in rehabilitaciji. Pa vendar se kljub strašljivi nezgodi, ki ga je skoraj stala življenja, Tesson ne odloči za mirovanje, temveč si obljubi, da bo, če bo okreval, peš prehodil Francijo. Tako se spravi na pot. Knjiga je v prvi vrsti »dnevnik hoje«, v smiselno celoto strukturiran potek misli, občutkov in refleksij, ki se avtorju porajajo med odkrivanjem manj znanih poti in stezic francoske pokrajine. Potovanje, ki svoje začetke beleži poletnega avgusta na jugovzhodu države, se zaključi novembra na francoskem severu, in se odvija (v okviru mogočega) izven urbanih področij, saj preči deželo, naravo in prostost, ob tem pa razmišlja o sodobnem življenju ter o razmerju med urbanostjo in ruralnostjo ter sočnim in birokratskim življenjem, kar popiše z eruditsko zavzetostjo in poetsko virtuoznostjo. Knjiga, ki jo odmerja tako ritem koraka kot tudi vabilo h kontemplaciji in refleksiji. 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...