Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Gretin greh
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Avtorji
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7129-04-5

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14,5 cm
590 g
513 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > ljubezenski roman
leposlovje > zgodovinski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. V tem turbulentnem času se v Evropi bijejo bitke med katoliki in protestanti v tridesetletni vojni, podložniki se s kmečkimi upori počasi osvobajajo tlačanstva, mesta se širijo, preganjanje čarovnic pa je še v polnem razmahu. Lichtenwald je živahen trg, ki ga pred zunanjimi nevarnostmi varujeta budno oko pravovernega vaškega župnika očeta Jožefa ter prizanesljivost in strpnost zemljiškega gospoda barona Inocenca Moscona.

Tukaj živi Greta Weber, ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Potem ko poskuša spet zaživeti po smrti svojega sina, nekega poletnega dne sreča viteza Johanna Savinška, ki je z ženo baronico Herberstein gost v Mosconovem gradu. Med Greto in Johannom vzplamti strast, ki je zanjo tako vseobsegajoča, da jo popolnoma prevzame. Ob koncu leta se Johann poslovi z obljubo, da se naslednje poletje vrne.

V času, ko čaka nanj, Greta postane vajenka pri vaški porodničarki, spremlja sestro v frančiškanski samostan, iz bede reši mlado dekle, spozna zanimivo žensko, ki se nenavadno oblači, z očetom pred protireformacijsko komisijo skriva prepovedane knjige, spozna kmečke upornike in se pusti prepričati v zaroko z moškim, ki ga ne ljubi. Johann se poleti res vrne. Greta zopet zapade v greh, vendar tokrat z uničujočimi posledicami.

Recenzija Bukla

Težki časi reformacije in protireformacije, ko je zaradi obtožbe krivoverstva človek zlahka izgubil življenje, so bili še neprimerno težji za ženske, po božji volji drugorazredna bitja. Greta je mlada vdova, čedna, bistra in izobražena. Odkar ji je srce skoraj strla smrt sinka, pomaga rojevati drugim ženskam. Podpira jo oče, pomočnik grajskega oskrbnika. On jo je naučil nemško, raz­ložil, kako je svet postavljen, kdo je na vrhu in kdo pod njim, dovoli ji brati luteransko biblijo in jahati domačo kobilo, toda za to ne sme izvedeti živa duša. Jemlje jo s seboj na najbolj zaupne in nevarne opravke, na primer, da mu pomaga skriti nevarne knjige iz knjižnice sevniškega barona Moscona, preden pride inkvizitorska komisija. Toda zveze z grajskimi – še posebno če se s kom od njih zbližaš v ljubezni – in pomoč pri porodih so smrtno nevarne. Obtožbe, da je bil ljubimec v ljubezen prisiljen s čarovnijo ali da je novorojenček umrl zaradi babičinih obrednih besed, odpirajo vrata mučilnice in prižigajo grmade. Pretresljiv, čustveno napet roman, umeščen v trikotnik med Štajersko, Kranjsko in Ljubljano, prežet s številnimi podrobnostmi življenja v 17. stoletju, je poklon močnim ženskam, ki pogumno sprejemajo slast ljubezni in bolečino izgube, svoboden polet duha in grozo smrti. Avtorica, okrajna sodnica in magistrica pravne zgodovine, je s prvencem vzbudila zanimanje ljubiteljev beletristike, z žensko tematiko in prepričanji knjižne junakinje pa po štirih stoletjih prebudila sodobne inkvizitorske pretendente.

Maja Črepinšek, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...