Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

O izražanju čustev pri ljudeh in živalih

Charles Darwin
26,90 € 26,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-85-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The expression of the emotions in man and animals
Leto izdaje izvirnika 1872
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
470 g
346 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

 

Avtor knjig Poreklo človeka in O nastanku vrst 

O izražanju čustev pri ljudeh in živalih je pionirsko delo s področja psihologije.

Charles Darwin (1809–1882), eden največjih naravoslovcev vseh časov, je razvil in predstavil evolucijsko teorijo, ki temelji na predpostavki, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika. Na osnovi svojih opažanj je dognal tudi glavni mehanizem evolucije: to je naravni izbor, s katerim postajajo iz generacije v generacijo pogostejše tiste dedne lastnosti organizmov, ki jim dajejo večjo možnost za preživetje in razmnoževanje. Svoja dognanja je opisal v knjigah Dnevnik raziskovanj in O nastanku vrst, ki jo je nadgradil še z monumentalnim delom Poreklo človeka, ki pomeni vrh njegovega raziskovanja, saj je z njim svojo evolucijsko teorijo razširil na človeka.

Knjiga O izražanju čustev pri ljudeh in živalih je bila sprva mišljena le kot poglavje v Poreklu človeka, a je bila kasneje preoblikovana v samostojno delo in postala njegovo tretje temeljno delo evolucijske teorije. V njej Darwin obravnava biološke vidike človeškega čustvovanja, s čimer je vzbudil precejšnje zanimanje strokovne in splošne javnosti. Pred Darwinom je človeško čustveno življenje v zahodni filozofski kategoriji uma in telesa namreč povzročalo številne težave. Darwinov biološki pristop povezuje čustva z njihovim izvorom v vedenju živali, ob tem pa podaja številne primere, kot so povzdigovanje obrvi v trenutkih presenečenja, škrtanje z zobmi v besu ali pa zardevanje ob občutkih sramu, medtem pa kulturnim dejavnikom pripisuje le stransko vlogo. S knjigo O izražanju čustev pri ljudeh in živalih, ki velja za avtorjevo »spregledano mojstrovino«, je Darwin pokazal moč svojih teorij za razlago izvora naših najbolj cenjenih lastnosti: morale in intelekta.

Knjigi Poreklo človeka in O izražanju čustev pri ljudeh in živalih zaokrožata temeljna Darwinova dela v slovenskem prevodu.

Slovenski prevod knjige O izražanju čustev pri ljudeh in živalih je izšel ob 150-letnici prve izdaje.

IZ KNJIGE

»Preučevanje izražanja je težavno, ker so gibi pogosto komaj zaznavni in bežni. Razlika je lahko morda povsem očitna in jo jasno zaznamo, vendar je po mojih izkušnjah včasih nemogoče jasno navesti konkretne razlike. Ko smo priča globokemu čustvu, tako močno sočustvujemo, da je skoraj nemogoče natančno opazovati ali pa na to sploh pozabimo. Bil sem priča že veliko takšnim primerom. Drug, še zanimivejši vir napak je naša domišljija: če iz narave okoliščin pričakujemo določen izraz, si kaj hitro domišljamo, da ga tudi vidimo. Dr. Duchenne je bil po svojem pripovedovanju kljub mnogim izkušnjam prepričan, da se pri nekaterih čustvih krči več mišic, nazadnje pa je ugotovil, da gre le za eno mišico.«

O AVTORJU

Charles Darwin  (1809–1882), angleški naravoslovec, biolog in geolog, je eden največjih mislecev vseh časov, saj je razvil teorijo evolucije in naravnega izbora. Po končanem šolanju, med katerim so ga bolj kot študijski predmeti navdihovali lov, ježa in naravoslovje, se je prijavil na raziskovalno geodetsko popotovanje z ladjo Beagle. S petletnega potovanja se je vrnil s fascinantno zbirko živali, rastlin, kamnin in zapiskov ter ladijskih dnevnikov, ki je bila tako obsežna, da je trajalo dvajset let, preden jo je uredil in predstavil javnosti. Svet je njegovo delo in misel spoznal v naravoslovnih knjigah O nastanku vrst, Poreklo človeka in O izražanju čustev pri ljudeh in živalih, ki ostajajo klasična dela našega časa.

 

 

 

 

 

 


O knjigi v drugih medijih

Zakaj se nam ob stiski drugih hitreje napolnijo oči s solzami kot ob lastnem trpljenju; Metropolitan, 6. februar 2024

"Naravno nam dana čustvena podstat nas dela skratka bolj podobne, kot bi si zaradi kulturnih razlik to morda mislili. Še več. V čustvovanju smo si v mnogočem navkljub naši domišljavosti podobni tudi z živalmi, s katerimi si delimo ta planet. In Darwin je to vedel že njega dni."

Pogovor z evolucijskim biologom Petrom Trontljem v podkastu Glasovi svetov radia Ars; 3. april 2024

»Seveda, to je vprašanje, ki ga zelo velikokrat slišimo. Kaj je najboljši dokaz, da je imel Darwin prav? Dokažite, da evolucijska teorija drži,« pravi predavatelj za evolucijo in zoologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani prof. dr. Peter Trontelj. Za oddajo Glasovi svetov je pojasnil nekatera naključno izbrana spoznanja in dejstva, mite ter tudi zmote o evoluciji. Čeprav od prvega izida prelomne Darwinove knjige O izvoru vrst letos mineva 165 let, je namreč razmišljanj in vprašanj za evolucijsko biologijo kvečjemu vedno več in ne manj.

Recenzija Bukla

Charles Darwin (1809–1882), angleški naravoslovec, biolog in geolog, je eden največjih mislecev vseh časov, saj je razvil teorijo evolucije in naravnega izbora. Po končanem šolanju, med katerim so ga bolj kot študijski predmeti navdihovali lov, ježa in naravoslovje, se je prijavil na raziskovalno geodetsko popotovanje z ladjo Beagle. S petletnega potovanja se je vrnil s fascinantno zbirko živali, rastlin, kamnin in zapiskov ter ladijskih dnevnikov, ki je bila tako obsežna, da je trajalo dvajset let, preden jo je uredil in predstavil javnosti. Svet je njegovo delo in misel spoznal v naravoslovnih knjigah O nastanku vrst, Poreklo človeka in O izražanju čustev pri ljudeh in živalih, ki ostajajo klasična dela našega časa. Knjiga O izražanju čustev pri ljudeh in živalih, ki je izvirno izšla leta 1872, je bila sprva mišljena le kot poglavje v Poreklu človeka, a je bila kasneje preoblikovana v samostojno delo in postala njegovo tretje temeljno delo evolucijske teorije. V njej Darwin obravnava biološke vidike človeškega čustvovanja, s čimer je vzbudil precejšnje zanimanje strokovne in splošne javnosti. Pred Darwinom je človeško čustveno življenje v zahodni filozofski kategoriji uma in telesa namreč povzročalo številne težave. Njegov biološki pristop povezuje čustva z njihovim izvorom v vedenju živali, ob tem pa podaja številne primere, kot so povzdigovanje obrvi v trenutkih presenečenja, škrtanje z zobmi v besu ali pa zardevanje ob občutkih sramu, medtem pa kulturnim dejavnikom pripisuje le stransko vlogo. S knjigo O izražanju čustev pri ljudeh in živalih, ki velja za avtorjevo »spregledano mojstrovino«, je Darwin pokazal moč svojih teorij za razlago izvora naših najbolj cenjenih lastnosti: morale in intelekta. Klasika biopsihologije, ki je obenem tudi učna ura tedanjega globalnega raziskovanja.

Samo Rugelj, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...