Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Enodnevna bitja

In druge zgodbe iz psihoterapije
Irvin D. Yalom
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-88-3
Naslov izvirnika Creatures of a day and other tales of psychotherapy
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
360 g
251 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
knjige umco
osebna rast, duhovnost in ezoterika
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor uspešnic Rabelj ljubezni in Darilo terapije

»Yalom je čarovnik, ki nič ne pusti zakritega.« – Metro Times (Detroits)

»Ko beremo Yaloma, Yalom bere nas.« – dr. Manca Košir

V tej osupljivi zbirki svojih najbolj zahtevnih strokovnih primerov nam priznani psihiater Irvin D.  Yalom, morda najboljši pisatelj med psihoterapevti, predstavi prizadevanja in prepreke svojih pacientov – pa tudi lastnih poskusov in omejitev na tem področju – pri soočanju z velikima izzivoma človekovega obstoja: kako živeti in odživeti smiselno življenje, ki se bo zaključilo z neizbežnim koncem.

V Enodnevnih bitjih spoznamo posameznike s presunljivimi zgodbami: medicinsko sestro, ki mora potlačiti svojo bolečino ob izgubi sina, da bi lahko pomagala drugim ljudem z bolečinami; moškega, ki se mu v temeljih spremeni življenje, ko ga Yalom napoti k organizatorki gospodinjstva; novopečeno psihologinjo, ki ji študij pokvari spomin na dragega in izgubljenega prijatelja; onemelo pisateljico, ki spet najde svoj glas; moža, ki tako zagrizeno zavrača terapijo, da celo Yalom pade v krizo in išče meje človeškega zaupanja ... Enodnevna bitja so brezkompromisno iskreno poročilo o težavah v različnih človeških življenjih, čeravno ta v obliki ljubezni, družine in prijateljstev obenem prinašajo tudi svoje najslajše sadeže.

Mark Avrelij je že davno zapisal, da smo vsi ljudje enodnevna bitja, z Yalomom, tem modernim klasikom pa lahko doumemo, kako lahko težki dnevi postanejo ne samo znosni, temveč tudi bivanjsko polni in celo radostni.

 

IZ KNJIGE

»Bil sem zbegan. Po petdesetih letih prakse sem mislil, da sem videl že vse, toda še nikoli nisem imel nove pacientke, ki bi prišla v mojo ordinacijo in mi izročila svojo fotografijo iz časa, ko je bila v cvetu mladosti. Še bolj pa me je vznemirilo, ko je ta pacientka, Nataša, zajetna Rusinja, stara sedemdeset let ali kaj takega, tako napeto strmela vame, kot sem jaz v fotografijo lepe balerine, ki je v pozi arabeske ohranjala ravnotežje na palcu ene noge in elegantno stegovala roke v zrak. Usmeril sem pogled spet nazaj k Nataši, ki se je, čeprav ne več vitka, z milino plesalke spustila na svoj stol. Morala je začutiti, da poskušam v njej odkriti mlado plesalko, kajti privzdignila je brado in rahlo obrnila obraz, da mi je nastavila jasen profil. Natašine obrazne poteze so z leti postale bolj grobe, verjetno zaradi preveč ruskih zim in preveč alkohola. Vseeno pa je bila privlačna ženska, čeprav ne tako lepa kot prej, sem pomislil, ko sem se spet ozrl na fotografijo mlade Nataše, čuda elegance.« – iz začetka zgodbe Arabeska

»Zdi se protislovno, vendar izgubo tistih, s katerimi smo imeli polne odnose, pogosto prebolimo lažje kot onih, s katerimi smo se slabše razumeli in je ostalo veliko nedokončanega.« – iz knjige

o avtorju

Dr. Irvin D. Yalom(1931) je ameriški zaslužni profesor psihiatrije na Univerzi Stanford, avtor mnogih cenjenih učbenikov in knjižnih uspešnic Rabelj ljubezni, Darilo terapije, Strmenje v sonce, Kako sem postal, kar sem in Med smrtjo in življenjem, ki jo je napisal skupaj s svojo pokojno ženo Marilyn. Razvil je model eksistencialne psihoterapije, ki temelji na štirih danostih človeškega stanja: neizbežnost smrti, svoboda pri oblikovanju lastnega življenja, osamljenost ali izolacija in odsotnost pomena oziroma smisla življenja. Za svoje psihoterapevtsko in strokovno delo je prejel različne nagrade, njegova dela pa so prevedena v številne jezike.

Recenzija Bukla

Ko sem bil nazadnje čez lužo, sem pisal Yalomu (letnik 1931), ali se lahko oglasim pri njem, da bi ga morda kot njegov založnik enkrat videl tudi v živo. Presenetil me je z odgovorom, saj je prijazno odpisal, da se je po smrti svoje dolgoletne žene Marylin (njuna zgodba je popisana v knjigi Med življenjem in smrtjo) nedavno še enkrat poročil in zdaj s svojo ženo v Mehiki čakata na njeno ameriško vizo. Že zgolj to kaže na njegov neizmerni vitalizem, ki pa je na ogled tudi v njegovi – za zdaj poslednji – zbirki psihoterapevtskih primerov pod naslovom Enodnevna bitja. V njej nam Yalom, morda najboljši pisatelj med psihoterapevti, kar jih obstaja, v obliki desetih zgodb predstavi prizadevanja in prepreke svojih pacientov – pa tudi lastnih poskusov in omejitev na tem področju – pri soočanju z velikima izzivoma človekovega obstoja: kako živeti in odživeti smiselno življenje, ki se bo zaključilo z neizbežnim koncem. V tej neposredni knjigi, v kateri bodo našli marsikaj zase tako vedoželjni bralci kot tisti, ki se s psihoterapijo ukvarjajo poklicno, spoznamo kar nekaj posameznikov s presunljivimi zgodbami: medicinsko sestro, ki mora potlačiti svojo travmo ob izgubi sina, da bi lahko pomagala pacientom z neutolažljivimi bolečinami; psihologa, ki mu izsledki študija pokvarijo shranjeni spomin na dragega in izgubljenega prijatelja; moža, ki tako zagrizeno zavrača sile psihoanalize, da celo samega Yaloma pripelje do roba preizpraševanja človeškega zaupanja. Enodnevna bitja so brezkompromisno iskreno poročilo o težavah v različnih človeških življenjih, čeprav te v obliki ljubezni, družine in prijateljstev prinašajo tudi svoje najslajše sadeže. Mark Avrelij je že davno zapisal, da smo vsi ljudje enodnevna bitja, z Yalomom, tem eksistencialnim modernim klasikom, pa lahko doumemo, kako lahko težki dnevi postanejo ne samo znosni, temveč tudi bivanjsko polni in celo radostni.

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...