Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rabelj ljubezni

in druge psihoterapevtske zgodbe
Irvin D. Yalom
Prelistaj
Rabelj ljubezni -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6954-54-9
Naslov izvirnika Love's executioner
Leto izdaje izvirnika 1989
Prevod Helena Marko
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
370 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija
knjige umco
biografije in spomini
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Ko beremo Yaloma, on bere nas.«

– dr. Manca Košir

 

Zakaj se je Saul tako trpinčil zaradi treh neodprtih pisem iz Stockholma? Kaj je gnalo Thelmo, da je več let obsesivno podoživljala davno minulo ljubezensko afero? Kako so Carlosu seksistične fantazije pomagale pri spoprijemanju z neozdravljivim rakom?

Zakaj se je Saul tako trpinčil zaradi treh neodprtih pisem iz Stockholma? Kaj je gnalo Thelmo, da je več let obsesivno podoživljala davno minulo ljubezensko afero? Kako so Carlosu seksistične fantazije pomagale pri spoprijemanju z neozdravljivim rakom?

Rabelj ljubezni in druge psihoterapevtske zgodbe je izbor desetih tehtnih zgodb Irvina D. Yaloma, v katerih nam ta najbolj briljanten pripovedovalec med psihoterapevti odkriva skrivnosti, patos, humor in frustracije, ki prežijo v jedru vsakega terapevtskega srečanja. S pripovedovanjem o dilemah svojih klientov Yalom ne ponuja le izjemno redkega in fascinantnega vpogleda v osebna hrepenenja in motivacije svojih varovancev, temveč nam razkriva tudi svojo lastno zgodbo, ko se trudi uskladiti svoje vse preveč človeške odzive z rahločutnostjo, ki jo ima kot psihiater. Še noben avtor od Freuda naprej ni toliko prispeval k razjasnitvi tega, kaj se dogaja v odnosu med psihoterapevtom in klientom.

V nadrobno izpisanih zgodbah osebne preobrazbe, ki jih pripoveduje Yalom, njegovi varovanci korak za korakom napredujejo pri premagovanju obsesivnih misli, depresije in drugih težav, hkrati pa se soočajo še s temeljnimi eksistencialnimi vprašanji, kot so neizogibnost smrti ali potreba po osmišljanju svojega življenja. Yalomove zgodbe so pisane s tempom psihološke srhljivke, vsaka od njih pa nam ponuja edinstven vpogled v terapevtski proces. Tu pa ni vedno srečnega konca, saj Yalom opiše tudi primere, ko so klienti prekinili terapijo, bralec pa je prepuščen razmišljanju, zakaj se je terapevtski odnos končal na tak način.

Čeprav Yalom pripoveduje brez olepševanja in z zdravim smislom za humor, iz njegovih zgodb veje pristni humanizem, ki se obrača proti svetlim platem človeka.

O avtorju

Dr. IRVIN D. YALOM (1931) je zagotovo eden izmed največjih psihiatrov in mojstrov psihoterapije naše dobe. Kot dolgoletni predavatelj psihiatrije na Univerzi Stanford je napisal več cenjenih učbenikov, verjetno najbolj znana med njimi sta Eksistencialistična psihoterapija (Existential Psychotherapy) ter Teorija in praksa skupinske psihoterapije (The Theory and Practice of Group Psychotherapy). Razvil je model eksistencialne psihoterapije, ki temelji na štirih bivanjskih danostih in soočanju z njimi: osamljenosti, odsotnosti smisla, neizbežnosti smrti in svobodi ter na posameznikovem (ne)funkcionalnem odzivanju nanje. Yalom je avtor več romanov in neleposlovnih knjig, ki nam na svojstven način razkrivajo zaupni svet psihoterapije. Njegovo najbolj znano delo Rabelj ljubezni in druge psiho terapevtske zgodbe je prva knjiga, ki jo lahko beremo v slovenščini.

Z zavihka

Zgodbe iz knjige Rabelj ljubezni in druge psihoterapevtske zgodbe, najbolj znanega dela Irvina D. Yaloma, bralca povsem prevzamejo in posrkajo vase. Avtor spret no, sočutno in duhovito pripoveduje o svojem terapevtskem delu in srečanjih z desetimi klienti, ki se vsak zase spopadajo z osnovnimi človeškimi strahovi in tesnobo. Nihče jim ne more povsem uiti, zato jih je Yalom nadrobno raziskoval tudi v svojem znanstvenem delu. Pred nami se razgrnejo osamljenost, strah pred smrtjo, izmikanje svobodi in beg pred odgovornostjo za svoja dejanja ter občutek nesmiselnosti življenja. Ti primeri nam na pretresljiv način pokažejo, da se lahko razvijamo in sprejmemo eksistencialno tesnobo le tako, da se z njo odkrito soočimo. Yalom je v svojih zgodbah odkrit tudi glede lastnih predsodkov in terapevtskih napak, zato nam njegova knjiga nudi tudi redek vpogled v ordinacijo mojstrskega terapevta.

»Dr. Yalom je nenavadno iskren, tako s klienti kot s samim seboj.«

Anthony Storr

»Rabelj ljubezni je knjiga, ki jo z lahkoto bereš, a je nikakor ne moreš vzeti zlahka.«

Izidor Gašperlin, družinski in partnerski terapevt

»Yalom je nadarjen pripovedovalec, kot lahko začutimo iz tona njegovih pripo vedi, pa je nadvse nadarjen tudi kot psiho terapevt.«

Los Angeles Times

 

»Te izredno ganljive in poučne zgodbe o srečanjih med psihiatrom in klienti popel jejo bralca na nova področja uma – in ta pokrajina je resnično nepozabna.«

– Maggie Scarf


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...